Επίσημη συναυλία έναρξης του «Χειμωνανθού»

Πέμπτος Χειμώνας για τον «Χειμωνανθό», (wintersweetmusic.weebly.com και στο fb «Χειμωνανθός – Κύκλος μουσικών δραστηριοτήτων Δημοτικού Ωδείου Βόλου»), που θα ανθίσει και πάλι στον Βόλο και με κέντρο το Δημοτικό Ωδείο θα προσφέρει νέες μουσικές, αλλά και κάθε είδους εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές προτάσεις. Ο «Χειμωνανθός», που φέτος φέρνει αέρα περισσότερο Ευρωπαϊκό, είναι ένας ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.
«Το μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό που ακολουθεί τον «Χειμωνανθό» όλα αυτά τα χρόνια θέτει στη βάση του έργου μας την ευθύνη απέναντί του και του δίνουμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να προβάλουμε τον τόπο μας, να αναδείξουμε νέους μουσικούς και καλλιτέχνες μέσα από το χώρο του Δημοτικού Ωδείου και όχι μόνο, αλλά και να εξυψώσουμε τη μουσική παιδεία. Δύναμή μας, όπως έχουμε πει, είναι η λαχτάρα των παιδιών για γνώση, γι’ αυτό και το Δημοτικό Ωδείο του Βόλου θέλει να σηκώσει τον πήχη της γνώσης ακόμη πιο ψηλά» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού ωδείου Βόλου.
Η επίσημη έναρξη του «Χειμωνανθού» V θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φεβρουαρίου, αρχικά με ένα Ρεσιτάλ για Φλάουτο και Πιάνο το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β. Ο Ιταλός Φλαουτίστας Danilo De Luca μαζί με την Πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου του Δ.Ω.Β Φανή Παρασκευά έχουν επιλέξει ένα ποικίλο πρόγραμμα με γνωστά έργα του ρεπερτορίου από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι και το σήμερα, με ένα έργο του Έλληνα συνθέτη Γιώργου Κοντογεώργου. Οι δύο μουσικοί σενέπραξαν επίσης με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο στο Φεστιβάλ “Εαρινές Μελωδίες στην Κηφισιά VII” και είναι σίγουρα ότι θα μας προσφέρουν μία μοναδική βραδιά ερμηνείας σε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα για Φλάουτο και Πιάνο. Την επόμενη ακριβώς ημέρα, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια. Στις 11 π.μ. ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτριος Δακτυλάς θα πραγματοποιήσει το σεμινάριο με τίτλο «Το Θέατρο μέσα από τα Μάτια του Μουσικού». Βασικά μαθήματα υποκριτικής- Θεωρία και Πράξη. Στο σεμινάριο θα αξιοποιηθούν ασκήσεις του θεάτρου για την κατανόηση της Υποκριτικής Τέχνης, ενώ σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με το θέατρο ως πράξη και την ενσωμάτωση της Υποκριτικής με την Τέχνη του Μουσικού. Θα δοθεί έμφαση στην προσωπική έκφραση και στον αυθορμητισμό. Το σεμινάριο θα εστιάσει στην πράξη του θεάτρου και στις τεχνικές του, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με αυτές. Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε Μουσικούς (δασκάλους- μαθητές ). Τέλος, την ίδια μέρα στις 6μ.μ ο Διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτης και καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών του Δ.Ω.Β. θα παραχωρήσει το καθιερωμένο ετήσιο σεμινάριο: «Το Ειδικό Μάθημα της Αρμονίας για την Εισαγωγή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ειδική Μεθοδολογία κι Επίλυση», με σκοπό να προσφέρει στους υποψήφιους φοιτητές της μουσικολογίας μία σημαντική μεθοδολογία και συστηματική για την αντιμετώπιση του ειδικού μαθήματος της Αρμονίας. Η συγκεκριμένη συστηματική θα εξηγηθεί, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί για την επίλυση κάποιων αντιπροσωπευτικών θεμάτων από τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το συγκεκριμένο σεμινάριο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύκλο «ανοιχτών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων» (μαθημάτων – σεμιναρίων – εκπαιδευτικών συναυλιών) που προσφέρει το Δημοτικό Ωδείο εντελώς δωρεάν για τους πολίτες του Βόλου και απευθύνεται σε μαθητές και σπουδαστές, επιπέδου τουλάχιστον ΙΙΙ Υποχρεωτικού Αρμονίας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα που το μικρό και μεγάλο κοινό του Βόλου θα μπορεί να παρακολουθήσει όλη αυτή την περίοδο έχει ως εξής:

– Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β., ώρα 20.30.
«Ρεσιτάλ για Φλάουτο και Πιάνο» DANILO DE LUCA – Φλάουτο (Βιέννη), ΦΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ – Πιάνο (Ελλάδα)
Συμβολική τιμή εισόδου 3 ευρώ.

– Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β., ώρα 11.00 π.μ
«Εργαστήριο: Γεύσεις Θεάτρου α) Το Θέατρο μέσα από τα μάτια του Μουσικού
Εισηγητής ο σκηνοθέτης- ηθοποιός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΚΤΥΛΑΣ
(Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Δ.Ω.Β. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε καθηγητές και σπουδαστές μουσικής)
Είσοδος ελεύθερη

– Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, αίθουσα 7 Δ.Ω.Β., ώρα 18.00
«Σεμινάριο: Το Ειδικό Μάθημα της Αρμονίας για την Εισαγωγή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ειδική Μεθοδολογία κι Επίλυση»
Εισηγητής ο Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, Συνθέτης και Καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών του Δ.Ω.Β. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΜΑΙΟΣ
(Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Δ.Ω.Β. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Είσοδος ελεύθερη

– Πέμπτη 21 έως Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, αίθουσα 8 Δ.Ω.Β.
«Εργαστήριο Ορχήστρας Δωματίου»
Εισηγητής ο Αρχιμουσικός Αναστάσιος Στρίκος
(Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Δ.Ω.Β. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

– Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, Θέατρο Πολιτιστικού Νέας Ιωνίας, ώρα 20:30
«Το ερώτημα της Κάρμεν» Συναυλία του Εργαστηρίου Ορχήστρας Δωματίου με τον μαέστρο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΤΡΙΚΟ
Είσοδος ελεύθερη

– Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β., ώρα 20.30
«Φίλιππος Τσαλαχούρης. 24 Ελληνικοί Χοροί»
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΡΙΚΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τέσσερα χέρια δύο πιάνα (Βιέννη)
Συμβολική τιμή εισόδου 3 ευρώ

– Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου-Παρασκευή 1 Μαρτίου, αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β.,
«Εργαστήριο Ερμηνείας»
Εισηγητής ο Αρχιμουσικός Αναστάσιος Στρίκος
(Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Δ.Ω.Β. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

– Σάββατο 2 Μαρτίου, αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β., ώρα 20.30
«Ρεσιτάλ Κιθάρας: Μεγάλοι Συνθέτες σε Έξι Χορδές »
ΘΩΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΕΛΟΣ – Κιθάρα (Ελλάδα)
Συμβολική τιμή εισόδου 3 ευρώ

– Τετάρτη 6 Μαρτίου, αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β., ώρα 20.30
«Συναυλία Καθηγητών του Δ.Ω.Β.»
Είσοδος ελεύθερη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.