Επιτυχημένη η εκδήλωση των Ιώνων για την ολοκλήρωση εκπαιδευτικού εργαστηρίου «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Μίλησε ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Κωνσταντινούπολης

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο γνωριμίας μαθητών/τριών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης με τις «Αλησμόνητες Πατρίδες» και στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της «Μνήμη Βυζαντίου 2024», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Βόλου, διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων με κεντρικό θέμα: «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή», την Κυριακή 19 Μαΐου ώρα 7.00 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήρθε, ως επιστέγασμα των εκπαιδευτικών δράσεων της Εστίας «ΙΩΝΕΣ» για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό του 1922 και τη σημαντική για χιλιάδες χρόνια προσφορά του. Επίσης, αποτέλεσε τη συνέχεια στην επίσκεψη της Εστίας «Ίωνες» τον περασμένο Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη και της ξενάγησης τους, μεταξύ των άλλων, στα Ομογενειακά Εκπαιδευτήρια.

Η εκδήλωση, στενά συνδεδεμένη με τις Δ/νσεις ΠΕ – ΔΕ Μαγνησίας, ξεκίνησε με την Πρόεδρο, Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου , η οποία  αναφέρθηκε στον ετήσιο θεσμό της Εστίας «Μνήμη Βυζαντίου»,  που καθιερώθηκε από τα πρώτα έτη ίδρυσης της Εστίας «ΙΩΝΕΣ»-εφέτος η Εστία ολοκλήρωσε 30 έτη αδιάλειπτης δράσης-και στο πλαίσιο του οποίου εντάχτηκαν και οι εργασίες. Στη συνέχεια  οι  μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βόλου Ευθυμία Αντωνιάδη φλάουτο, Αργυρώ Κοπάνου πιάνο-φωνή και Ιφιγένεια Γκαραβέλα βιολί, «ταξίδεψαν» το ακροατήριο στην Πόλη και τον Βόσπορο, ερμηνεύοντας  τα μουσικά κομμάτια «Η ομπρέλα του Βοσπόρου», «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» και «Έχε γεια Παναγιά» .

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Δημήτρης Ζώτος, Σχολάρχης στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, ο οποίος παρουσίασε με λόγο και εικόνα τη διαδρομή αλλά και το παρόν και το μέλλον του αρχαιότερου σε λειτουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, καθώς αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Πατριαρχικής Ακαδημίας και της Πατριαρχικής Σχολής Ξηροκρήνης.

Στον κ. Ζώτο παραδόθηκαν εικαστικές δημιουργίες και κείμενα των μαθητών/τριών σχολικών δομών από όλη την Μαγνησία.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Πασχάλης Δήμου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δασκάλων Δ/νσης Π.Ε. Μαγνησίας και Ταμίας της Εστίας, ο οποίος οργάνωσε και τις εκπαιδευτικές δράσεις, που είχαν προηγηθεί..

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μπουφέ προς τους/τις παριστάμενους, χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.