Έρχεται το το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Σκοπέλου «Λογοτεχνική Άνοιξη-Νίκος Μάρκου»

Με μεγάλη χαρά και περηφάνια, ο Δήμος Σκοπέλου ανακοινώνει το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Σκοπέλου «Λογοτεχνική Άνοιξη-Νίκος Μάρκου», με τιμώμενη τη σκανδιναβική λογοτεχνία και καλεσμένους συγγραφείς και μεταφραστές από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισλανδία.
Ανέκαθεν εξοικειωμένοι με τους «κλασικούς» των σκανδιναβικών χωρών (Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Χάμσουν) oι Έλληνες αναγνώστες άρχισαν να ξαναδιαβάζουν λογοτεχνία των βορείων χωρών με την άνθιση του Nordic noir στις αρχές του 21ου αιώνα. Η βράβευση του Νορβηγού Γιον Φόσε με το Νόμπελ λογοτεχνίας 2023 ήρθε όμως να επιστεγάσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδοτική πορεία διάδοσης και απήχησης και της μη αστυνομικής σκανδιναβικής λογοτεχνίας ανά τον κόσμο.
Με αυτό το σκεπτικό, η φετινή «Λογοτεχνική άνοιξη-Νίκος Μάρκου», στη 2η χρονιά της νέας ζωής της ως, διεθνές πια, φεστιβάλ λογοτεχνίας, αφιερώνει τις εργασίες της στη γνωριμία και την αναθέρμανση των σχέσεων της ελληνικής με τη σύγχρονη σκανδιναβική λογοτεχνία, τους συγγραφείς και τους μεταφραστές της.
Επίσημοι καλεσμένοι του φεστιβάλ:
• Έιρικουρ Ερτν Νούρδνταλ (Ισλανδία): πεζογράφος, ποιητής
• Γιαν Χένρικ Σβαν (Σουηδία): πεζογράφος, μεταφραστής
• Τόμας Μάρκο Μπλατ (Νορβηγία): ποιητής, πεζογράφος
• Μαργαρίτα Μέλμπεργκ (Σουηδία/Ελλάδα): μεταφράστρια
• Βίκυ Αλυσσανδράκη (Ισλανδία/ Σουηδία/ Ελλάδα): μεταφράστρια
• Θοδωρής Ρακόπουλος (Νορβηγία/ Ελλάδα): ποιητής, μεταφραστής
• Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη (Νορβηγία/ Ελλάδα): ποιήτρια, μεταφράστρια

Οργανωτική επιτροπή:
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Ελένη Κοσμά
Λίζυ Τσιριμώκου
Σταμάτης Περίσσης
Γιώργος Παπαδαυίδ

Με τη συνδρομή του Δήμου Σκοπέλου και των Πρεσβειών της Νορβηγίας και της Σουηδίας στην Ελλάδα, του Norwegian Literature Abroad (NORLA) και του Swedish Arts Council (Kulturrådet), της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ξενοδοχείου Thea Home.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.