Έργα της εικαστικού Ελευθερίας Στόικου στο Χώρο Τέχνης δ.

Από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου

Έκθεση έργων της Ελευθερίας Στόικου με τίτλο «Θαύματα πρόσληψης» θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στις 12 το μεσημέρι στο Χώρο Τέχνης δ στον Βόλο (Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος). Η έκθεση, που περιλαμβάνει 15 έργα μικτής της Ελευθερίας Στόικου, – εικαστικού με διεθνή παρουσία και αναγνώριση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον Βόλο.

Η Ελευθερία Στόικου ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του διδακτορικού προγράμματος «Δημόσια Τέχνη και ανάπλαση Δημόσιου Χώρου» στο τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής Κοινωνιολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βαρκελώνη με υποτροφία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη ως πρωτεύσασα στο τμήμα της ΣΚΤ.

Παρακολούθησε επίσης κύκλο μαθημάτων ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Βενετία ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και εκπόνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα» του ΕΑΠ. Παρακολούθησε workshop με τον Dani Caravan και τον Γιάννη Κουνέλλη στο Τορίνο και την Βαρκελώνη. Έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους στη San Andria στη Βαρκελώνη και εργάστηκε για το ευρωπαϊκό project ανάπλασης των λιμανιών της Μεσογείου στη Βαρκελώνη. Έχει πάρει μέρος στη Biennale νέων καλλιτεχνών της Μεσογείου (Τορίνο 1997), έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις σε Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τορίνο, Βαρκελώνη, Ελσίνκι, Ριέκα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου ψυχολογίας «Ζωή και Τέχνη είναι ένα» που πραγματοποιήθηκε στο 2015 στη Θεσσαλονίκη με δική πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση πραγματοποιήθηκε το project “Remaster your shirt, scan your ego” . Η Ελευθερία Στόικου εργάζεται από το 2000 ως εργαστηριακός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Μακεδονίας στο τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης, είναι υπεύθυνη των συμμετοχών του τμήματος σε festival, trash art και άλλες θεματικές δράσεις. Επιμελείται τη διοργάνωση εκθέσεων και αναλαμβάνει την παρουσίαση επιδείξεων μόδας του τμήματος. («Ο μύθος ενδύεται» – Αλατζά Ιμαρέτ Θεσσαλονίκη 2014) , “Deconstructing jeans – Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. 2016). Εργάζεται ως καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη από το 1997 ως σήμερα, είναι υπεύθυνη Αγώνων Τέχνης και όλων των πολιτιστικών και εικαστικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις» της Πολιτιστικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας.

Η ιστορικός τέχνης Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου αναφέρει «“Ο κόσμος είναι γεμάτος από μαγικά πράγματα, τα οποία περιμένουν υπομονετικά να ακονίσουμε τις αισθήσεις μας” κατά τον W.B. Yeats,

“Αν καθάριζαν οι πόρτες της αντίληψης, τα πάντα θα παρουσιάζονταν στον άνθρωπο όπως πραγματικά είναι, άπειρα.” William Blake.

Τις ρήσεις, στις παρυφές του Ρομαντικού ρεύματος, μοιάζουν να ψιθυρίζουν μεσμερικά στο θεατή τα λεπτοφυή ίχνη ύλης της Ελευθερίας Στόικου, υφασμένα εμμονικά και περίτεχνα με κλωστές-ιστούς, ρέοντα μελάνια, σκιασμένα κάρβουνα, και μεμβρανώδεις υφές από ακρυλικά και λάδια. Το αίνιγμα και το άπειρο εμποτίζουν τις ιδεατές αυτές μορφές, οι οποίες αναδύονται σαγηνευτικά στο χώρο του θεατή, γυρεύοντας να τον αδράξουν στα στόμια τους για να τον απορροφήσουν στον πυρήνα της ύπαρξης τους, σε έναν μακρόκοσμο ωσάν αστρικές μελανές οπές, ή επαναφέροντας τον σε μία πρωτοκυτταρική μικροκοσμική διάσταση με άπειρες δυνατότητες αναδημιουργίας και ανασύνθεσης.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2022 και θα λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και 6.,30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, Σάββατο από τις 11 το πρωί έως 2.30 το μεσημέρι, Δευτέρα η έκθεση είναι κλειστή και λειτουργεί κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6978 186878 και E-mail : [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.