Φωτογραφική ξενάγηση στο Λάος

Στην καρδιά του χειμώνα, ο φωτογραφικός χειμώνας είναι ξανά εδώ, στο Βόλο και στο Καφέ 4 Εποχές. Το μήνα αυτό θα μας πάει μακριά, στην νοτιοανατολική Ασία. Θα μας πάει στο Λάος, μια χώρα πράσινη ως προς την φύση της, κόκκινη ως προς την ιδεολογία της και κίτρινη ως προς την θρησκεία της. Μια χώρα με καταπράσινη φύση, που διακόπτεται μόνο από το κόκκινο χρώμα των ποταμών και των στεγών, το χρυσό χρώμα των παγόδων, το γκρι των δρόμων και την πολυχρωμία των ανθρώπων.
Όπως αναφέρεται, «η παρουσία του Λάος ξεκινά το 1356, όταν ο πρίγκιπας Φα Γκουμ θα επαναστατήσει απέναντι στην αυτοκρατορία των Χμερ και θα ιδρύσει το Βασίλειο Λαν Ξανγκ. Αυτό θα επιβιώσει ως το 1421, ως παραγωγή ρυζιού, αλλά κυρίως ως κόμβος εμπορίου, όταν θα αρχίσουν εμφύλιοι πόλεμοι. Το 1520 θα ξαναδεί ένα ισχυρό βασιλιά που θα φέρει ειρήνη και ισχύ. Ο χρυσούς αιώνας του Λαν Ξανγκ θα έρθει με τον βασιλιά Σουρίνγκα Βόνγκσα το 1637, μετά τον θάνατο του οποίου, η χώρα διαιρέθηκε σε τρία βασίλεια. Θα ενωθούν ξανά κάτω από την Γαλλική Ινδοκίνα το 1893. Η ανεξαρτησία θα έλθει το 1953, αλλά θα φέρει εμφύλιο πόλεμο με τελική κατάληξη την επικράτηση του κομμουνιστικού Πάθετ Λάο το 1975, το οποίο ακόμα σήμερα κυβερνά την χώρα. Μέγας εχθρός του Λάος ήταν η Βιρμανία που επιτέθηκε στην χώρα δεκάδες φορές, η Ταϊλάνδη που κατέλαβε και κατέστρεψε την πρωτεύουσα Βεντσιάν το 1827, αλλά και οι ΗΠΑ όπου βομβάρδιζαν την χώρα για σχεδόν 10 χρόνια στην διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Στο ταξίδι αυτό, θα δούμε την πρωτεύουσα Βεντσιάν και τα στολίδια της, την περίφημη ολόχρυση παγόδα Τατ Λουανγκ, την αψίδα του θριάμβου, το παλιό μοναστήρι Σι Σακέτ και θα κινηθούμε ανάμεσα στον κόσμο που τρέχει για την επιβίωσή του. Στην δεύτερη στάση μας, θα δούμε την παλιά πρωτεύουσα Λουάνγκ Πραμπάνγκ, όπου θα θαυμάσουμε το παλάτι, τον ιερό Βούδα Πραμπάγκ, την χρυσή παγόδα Τιεν Τονγκ και πολλές ακόμα παγόδες. Θα κάνουμε κρουαζιέρα στον ποταμό Μεκόνγκ, θα ανέβουμε στον λόφο Φου Σι για να θαυμάσουμε την θέα της πόλης, θα περιδιαβούμε την πρωινή λαϊκή αγορά της πόλης και θα σεργιανίσουμε στην νυχτερινή της αγορά. Αξημέρωτα θα δούμε την καθημερινή ‘παρέλαση’ των μοναχών για να μαζέψουν την τροφή τους και θα κλείσουμε με την απαράμιλλη θέα των καταρρακτών του Κουάνγκ Ξι. Σε όλα αυτά απεικονίζεται το παρελθόν και η ιστορία μιας περιοχής που πάντα έδειχνε την πίστη της, την αξιοπρέπειά της και την ισχύ της. Η όψη αυτή θα μας ενθουσιάσει και ταυτόχρονα θα μας εντυπωσιάσει.
Ένα ταξίδι διαφορετικό, ένα ταξίδι, κυρίως, στο χθες, αλλά και στο σήμερα, ένα ταξίδι μνήμης και θαυμασμού, ένα ταξίδι ύμνο στην φύση με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση, ένα ταξίδι με χρώμα και φινέτσα, ένα ταξίδι στο ήρεμο, ήσυχο, ήπια ζωντανό και πάντα θρησκευόμενο Λάος, θα απολαύσουν όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη) σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.