«Φτάσε όπου δεν μπορείς…»: Εντυπωσίασε η παράσταση αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη από Βολιώτες μαθητές

Εντυπωσίασε η θεατρική παράσταση από τους μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς,  του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φερών-Βελεστίνου.

«Φτάσε όπου δεν μπορείς…»,  που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας στις 17 Απριλίου και  αποτέλεσε τον φόρο τιμής στον σπουδαίο λογοτέχνη  Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883 και απεβίωσε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας στις 26 Οκτωβρίου 1957. Το 2023 συμπληρώθηκαν 140 χρόνια από τη γέννηση του «γίγαντα» όπως τον αποκάλεσαν οι New York Times.

140 χρόνια από τότε που ήρθε στον κόσμο ένας άνθρωπος που η σκέψη του διαπερνά τον χρόνο και φεύγει ακόμη από τις στοχεύσεις του ίδιου του δημιουργού της. Ο σπουδαίος Κρητικός αναμετρήθηκε με όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής του, έζησε με ένταση και αντιμετώπισε με βαθύ εσωτερικό διάλογο όλες τις αλλαγές που συντελούνταν γύρω του σε πολιτικό, κοινωνικό, εθνικό και τελικά σε ατομικό επίπεδο. Μέσα σε αυτόν τον ανεμοστρόβιλο ο συγγραφέας μελέτησε τους πολιτικούς και φιλοσοφικούς προβληματισμούς που προσπαθούσαν να δώσουν μια ερμηνεία στο χάος του κόσμου και στο προαιώνιο ερώτημα της ίδιας της ύπαρξης. Έζησε με πάθος την εποχή του σε όλο της το εύρος. Δεν περιορίστηκε στην Ελλάδα, αναζήτησε απαντήσεις πέρα από τα σύνορα και θρησκείες, έδωσε στην κοσμοθεωρία του οικουμενική διάσταση.

Η συγγραφή της θεατρικής παράστασης “Φτάσε όπου δεν μπορείς…” δημιουργήθηκε από τους εκπαιδευτικούς ενώ παράλληλα ανέλαβαν και την θεατρική διδασκαλία – υποστήριξη των μαθητών/τριων που υποδύθηκαν τους ρόλους με την βοήθεια εξωτερικών συνεργατών. Η παράσταση ήταν υπό την αιγίδα της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Βόλου κας Έλενας Αντωνοπούλου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων.

«Ως εκπαιδευτικοί των σχολείων ευχόμαστε από καρδιάς στους μικρούς μας μαθητές/τριες – ηθοποιούς να φτάσουν όπου ΔΕΝ μπορούν, ακόμη και αν ο δρόμος της ζωής τους είναι ανηφορικός, να βγάλουν φτερά να πετάξουν ακόμη πιο ψηλά και με τα δικά τους πινέλα και χρώματα να ζωγραφίσουν τον παράδεισο και να μπουν μέσα…», τονίζουν οι υπεύθυνοι καθηγητές σε σχετική τους ανακοίνωση.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.