Γ. Διονυσίου: «Με εκφράζουν τα ακούσματα που έχει ο μουσικός ελληνικός χώρος»

Ο πολλά υποσχόμενος- και όχι άδικα- ερμηνευτής μιλά στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Ο Γιάννης Διονυσίου έρχεται από το όμορφο νησί της Κύπρου και εγκαθίσταται στην Αθήνα, καθώς τα ακούσματα του ελληνικού χώρου τον εκφράζουν ιδιαιτέρως. Έτσι, γίνεται ο πιο ελπιδοφόρος καλλιτέχνης και ερμηνευτής της γενιάς του, με σεβασμό και αγάπη για το είδος του παραδοσιακού, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Με αφορμή τον νέο δίσκο του με τίτλο «Πρώτη Βόλτα», που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group κατέθεσε τις απόψεις του στο Ράδιο Ένα και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Σας απολαύσαμε πρόσφατα σε live, στον Βόλο, τραγουδώντας υπέροχα παραδοσιακά και λαϊκά κομμάτια. Η επιλογή των τραγουδιών είναι δύσκολη για να συνθέσει κανείς τη λίστα μιας βραδιάς ή μιας συναυλίας;

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Ήταν δύσκολη η επιλογή των τραγουδιών, όπως είναι κάθε φορά. Είναι τόσα πολλά τα λαϊκά και τα ρεμπέτικα τραγούδια. Θεωρώ, όμως, πως έγινε σωστή επιλογή με τους συνεργάτες μου και σας παρουσιάσαμε πολύ ωραία τραγούδια.

Αυτό που αναφέρουν για εσάς όλοι, ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι η μεγάλη έκταση της φωνής σας, έτσι ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε μια μεγάλη γκάμα τραγουδιών. Προσωπικά, έχετε διαλέξει σκοπίμως, ίσως και ψυχολογικά, το παραδοσιακό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι;

Η ελληνική μουσική μου αρέσει πάρα πολύ, ασχολούμαι χρόνια και θα συνεχίσω να ασχολούμαι. Με εκφράζουν τα πολλά ακούσματα που έχει ο μουσικός ελληνικός χώρος. Κάθε φορά, μάλιστα, προσπαθώ να μαθαίνω κάτι καινούργιο, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, ένας άνθρωπος από την Κύπρο δεν ήταν συνηθισμένος σε τόσα πολλά και διαφορετικά ακούσματα, όπως έχει η Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχει ποικιλία μουσικών ακουσμάτων είναι πολύ όμορφο και γοητευτικό για έναν μουσικό.

Παρατηρείται ότι τα τελευταία χρόνια η νέα γενιά έχει επιστρέψει και έχει δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στα λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα, σε σχέση με παλιότερα. Εσείς, ως μουσικός και ως εκπαιδευτικός, τι πιστεύετε ότι έπαιξε το ρόλο του σε αυτή τη στροφή; Ίσως τα νέα μουσικά σχήματα ή ακόμα και τα Μ.Μ.Ε.;

Σε αυτό πιστεύω ότι έχουν παίξει ρόλο τα μουσικά σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία προάγουν την παραδοσιακή μουσική. Επίσης, τον ρόλο τους έχουν παίξει και τα Πανεπιστήμια που επίσης έχουν ως μάθημα την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας σχετικά με αυτό και τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ευοίωνα.

Στα προσωπικά καλλιτεχνικά δρώμενα, πραγματοποιείτε live εμφανίσεις. Σχετικά με τα δισκογραφικά δρώμενα ποια είναι τα νέα σας;

Κυκλοφορεί ένα νέο κομμάτι από τον επερχόμενο δίσκο, ο οποίος ολοκληρωμένος κυκλοφόρησε, με τίτλο «Πρώτη Βόλτα» και 11 τραγούδια. Στον δίσκο περιλαμβάνεται φυσικά και το τραγούδι με τίτλο «Γλυκό μου πικραμύγδαλο», που έχει παρουσιαστεί ήδη. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Κώστα Φασουλά, στην ενορχήστρωση βρίσκεται ο Φώτης Σιώτας, ενώ συμμετέχουν ο Βασίλης Εμμανουηλίδης, ο Αντώνης Κορακάκης, ο Ορέστης Κολέτσος, ο Νίκος Χρηστίδης και Κώστας Παρίσσης.

Αν δεν κάνω λάθος, είχατε σκηνική συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση; Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Ακριβώς! Ήταν στην παράσταση «Κάποτε στον Βόσπορο». Είχαμε κάνει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία η οποία πήγε πολύ καλά και «αγκαλιάστηκε» από τον κόσμο. Περάσαμε και από τον Βόλο και κλείσαμε την περιοδεία στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ενώ θα πραγματοποιήσουμε σύντομα κάποιες παραστάσεις στην Κύπρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.