«Γάλα Μαγνησίας» το νέο βιβλίο του Κ. Ακρίβου

Μια υπόθεση που ξεκινά από ένα οικοτροφείο του Βόλου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» το νέο βιβλίο του συμπολίτη συγγραφέα Κώστα Ακρίβου, με τον τίτλο «Γάλα Μαγνησίας»…

Ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή τεσσάρων εφήβων, που περνούν τα μαθητικά χρόνια εσώκλειστοι σε εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου τη δεκαετία του ‘70.

Ρόλινγκ Στόουνς, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, κρυφά τσιγάρα, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον είναι οι καθημερινές τους έγνοιες. Μαζί με αυτούς και άλλοι δεκαεφτάχρονοι, αγόρια και κορίτσια, έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά για τα ωραία χρόνια που έρχονται. Αλλά και ένας στρυφνός προϊστάμενος, ο μορφωμένος όσο και φιλόδοξος δεσπότης, μια πόλη που καθρεφτίζεται στα νερά του παρελθόντος, μια χώρα που προσπαθεί σιγά -σιγά να συνέρθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας.

Ένα μυθιστόρημα, μία κατασκευή δηλαδή με υλικά της φαντασίας, που αναζητεί την αλήθεια: μπορούμε να εμπιστευτούμε το παρελθόν αποκλειστικά στη δική μας μνήμη ή μήπως χρειαζόμαστε και την εκδοχή των φίλων, όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή;

Παρουσίαση

Νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον είναι οι καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σ’ ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου της δεκαετίας του ’70.

Σε μια πόλη που καθρεφτίζεται στα νερά του παρελθόντος, σε μια χώρα που προσπαθεί σιγά σιγά να συνέλθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας, ο κάθε άλλο παρά μεγαλόσωμος Αχιλλάκος, ο ψαρομούρης Μπράσκας, ο σωσίας του τραγουδιστή των Rolling Stones Μικ και ο αριστεροπόδαρος Ζερβής είναι έτοιμοι να ανοίξουν φτερά για τα ωραία χρόνια που έπονται, ώσπου ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή τους.

Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ’ αυτό: Τι πραγματικά συνέβη. Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυμούνται ή μήπως η μνήμη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αποκλειστικά και μόνο τη δική μας μνήμη ή χρειαζόμαστε και τις μνήμες των φίλων μας για να μάθουμε την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή πονάει; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιογραφικό

Ο Κώστας Ακρίβος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1958 στις Γλαφυρές Μαγνησίας. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Το 1983 διορίστηκε στο Λύκειο Ανδρίτσαινας και μέχρι σήμερα εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Το 1985 κέρδισε με μια σύντομη ιστορία το 1ο βραβείο για νέους συγγραφείς σε διαγωνισμό της εφημερίδας Τα Νέα. Από τότε έχει συγγράψει πολλές ιστορίες, βιογραφίες, μυθιστορήματα και βιβλία για το λύκειο. Έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων στην οποία διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. κατά τη διετία 2001-2003. Ἐχει εκδώσει αφηγηματικά βιβλία, ανθολογίες, συμμετείχε σε διάφορα συλλογικά έργα και πήρε μέρος στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για θέματα βιβλίου και πνευματικής παραγωγής. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στα προγράμματα Συγγραφείς στα Σχολεία και Λέσχες Ανάγνωσης. Διευθύνει την σειρά «Μια Πόλη στη Λογοτεχνία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.