Γεγονός το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη

Πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 26 Μαΐου στη Λίμνη Πλαστήρα

Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (7th International Dance Festival Disability), μοναδικό στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στις 23 – 26 Μαΐου 2024, στην Καρδίτσα και στη Λίμνη Πλαστήρα από την Καλλιτεχνική Ομάδα Δρυάδες εν Πλώ. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά για τις ομάδες του εξωτερικού, με ζωντανή μετάδοση των παραστάσεων στο site της Ομάδας www.dryadesenplo.gr/7th-idfd. Με τον τρόπο αυτό οι εικόνες του Φεστιβάλ ταξιδεύουν σε κάθε πόλη της Ελλάδας και του εξωτερικού, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη φυσική παρουσία των θεατών στο χώρο των παραστάσεων.

Η περιοχή της Καρδίτσας του Μουζακίου και της Λίμνης Πλαστήρας θα υποδεχτεί και φέτος χορευτές και χορεύτριες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα ανταμειφθούν με το ζεστό χειροκρότημα των θεατών και θα αποδείξουν έμπρακτα πως η δύναμη της τέχνης μπορεί να διευκολύνει την αισθητική και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις.

Το Φεστιβάλ  θεσμός της πόλης της Καρδίτσας υλοποιείται φέτος για 11η συνεχή φορά σε πανελλήνιο επίπεδο και για 7η σε διεθνές, με τη συμμετοχή μεικτών ομάδων χορού και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κεντρικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα αποκλεισμού και η απενοχοποίηση της αναπηρίας μέσω της ενεργητικής συμμετοχής. Ταυτόχρονα, οι χορευτές με τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, θα συμβάλλουν στη δική τους αυτονομία, καθώς ο χορός διαχειρίζεται τη διαφορετικότητα με εργαλείο το σώμα. Πέρα από τις χορευτικές παραστάσεις το Φεστιβάλ περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια με θεωρητικές εισηγήσεις και workshops από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, (Σεμινάριο στην μέθοδο BARRE ASTIE από την κ. Νίκη Τηγανιτάκη ,σεμινάριο χορογραφίας από τον κ. Παναγιώτη Παράσχου και σεμινάριο στην μέθοδο DanceDisability  από την κ. Καραπαναγιώτη )  τα οποία δίνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις και ερεθίσματα σε σχέση με την τέχνη του χορού και την έκφραση γενικότερα.

Κάθε χρόνο η επιστημονική – καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να παρευρεθούν στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Φέτος, φιλοξενούνται στην επιστημονική – καλλιτεχνική επιτροπή οι:

  • Dr Μανώλης Δερμιτζάκης, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
  • Νίκος Παγίδας, Δ/νων και εμπορικός σύμβουλος nevronas.gr
  • Παναγιώτης Παράσχου, Χορογράφος – Χορευτής με αναπηρία
  • Νίκη Τηγανιτάκη, καθηγήτρια Χορού  Διευθύντρια  της σχολής χορού «ΕΝ ΡΟΗ» στην Αθήνα
  • Δημόπουλος Κωνσταντίνος Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Οι Δρυάδες εν Πλώ από την ίδρυση τους συμβάλλουν στη δημιουργική ενασχόληση ανηλίκων και ενηλίκων για την προώθηση της μουσικοχορευτικής – εικαστικής τους καλλιέργειας και τη γενικότερη πνευματική τους ανάπτυξη. Εκτός από τις χορευτικές παραστάσεις, η Ομάδα συμβάλλει στην εικαστική, καλλιτεχνική, και συνάμα παιδαγωγική αγωγή και έρευνα με τη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων και εκθέσεων, όσων συμμετέχουν αλλά και ειδικότερα των παιδαγωγών που έχουν ανάλογη καλλιτεχνική – παιδαγωγική κατεύθυνση (ημερίδες συνεργασίας με άλλες ομάδες και φορείς). Για την πραγμάτωση των στόχων αυτών η Ομάδα δραστηριοποιείται στην οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων σε μια προσπάθεια μαζικότερης μετάδοσης του χορού και των τεχνών γενικότερα.

YouTube player

 

Οι ομάδες που συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ έρχονται από  την Κομοτηνή Δράμα ,Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Βόλο ,Τρίκαλα  Καρδίτσα,  Αθήνα και από την  φιλοξενούμενη  πόλη Τιφλίδα της   Γεωργίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ομάδας www.dryadesenplo.gr και τις σελίδες στο facebook xoros.anapiria.karditsa.

Χορηγοί επικοινωνίας: Ράδιο ΕΝΑ, magnesianews.gr και εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.