Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στο Ράδιο ΕΝΑ: Ήταν μία πολύ περίεργη χρονιά, ας ελπίσουμε ότι θα είναι και η τελευταία

Ο αγαπημένος ηθοποιός, μίλησε για το «Τάβλι», το «Καφέ της Χαράς», αλλά και τις δυσκολίες της δουλειάς…

Όχι μόνο ενθουσίασαν το κοινό, αλλά επειδή η ζήτηση ήταν μεγάλη,  προγραμμάτισαν και δεύτερη παράσταση για να απολαύσουν περισσότεροι Βολιώτες “Το Τάβλι”. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ξεσήκωσαν τους θεατρόφιλους της πόλης μας, βάζοντας πλώρη για άλλες ελληνικές γωνιές. Με αφορμή την έλευσή του στον Βόλο, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή και τόνισε πως το «Τάβλι» είναι από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και κάθε ηθοποιός λαχταρά να ερμηνεύσει το κείμενό του. Ο αγαπημένος και πολύπειρος ηθοποιός μίλησε και για τα προβλήματα του καλλιτεχνικού κλάδου λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα δικά του καλλιτεχνικά πλάνα.

Δεν είχαμε φέτος την ευκαιρία, λόγω των μεγάλων προβλημάτων του κορωνοϊού, να απολαύσουμε, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε εσάς να συμμετέχετε… Τι αντίκτυπο είχε τελικά σε σας και στον καλλιτεχνικό κόσμο γενικότερα ο κορωνοϊός;

Ήταν μία πολύ περίεργη χρονιά κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι και η τελευταία. Να μην την ξαναζήσουμε! Πρωτόγνωρα πράγματα γίνονται και δεν ξέρουμε τι συμπεράσματα να βγάλουμε και κανείς δεν ξέρει ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Κι εμείς στην αρχή δεν ξέραμε πως να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό. Είπαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό, χωρίς θέατρο και προσπαθήσαμε να δούμε πως θα γίνει αυτό. Ψάξαμε να βρούμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και πως θα τα διαχειριστούμε, βρέθηκαν κάποιοι τρόποι, αλλά σίγουρα ήταν δύσκολα. Και είχαμε παράλληλα το καλοκαίρι τα συνεχόμενα τοπικά lockdown που μας ακύρωσαν κάποιες παραστάσεις . Γενικότερα υπήρξαν πολλά προβλήματα.

Πάντως θυμάμαι σε πρόσφατες δηλώσεις σας είχατε κάνει και μια θετική αναφορά στην περίοδο της καραντίνας, ότι σας δόθηκε η ευκαιρία να βρεθείτε περισσότερο με την οικογένειά σας.

Ψάχνουμε να βρούμε κανένα θετικό, μέσα σε όλα τα αρνητικά, για να κρατηθούμε πάνω του!

Φέτος το καλοκαίρι περιοδεύετε με το «Τάβλι» και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και φαίνεται πως σαν παράσταση, την απολαμβάνετε και εσείς οι ίδιοι, πέρα από το κοινό που γεμίζει τα θέατρα…

Ναι, ευτυχώς είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί ο κόσμος αγάπησε την παράσταση, όπως την αγαπήσαμε κι εμείς και ο Βόλος το έδειξε, γιατί είχαμε προγραμματίσει μία παράσταση, αλλά βάλαμε και δεύτερη, γιατί στην πρώτη συμπληρώθηκαν όλα τα εισιτήρια. Πάει πολύ καλά η παράστασή μας, όπου μας επιτρέπεται να παίξουμε και όσο μας επιτρέπεται. Εμείς την ευχαριστιόμαστε, γιατί έχουμε ένα εξαιρετικό κείμενο, από τα σημαντικότερα του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου, πολύ αγαπημένο, πάρα πολύ επίκαιρο και διαχρονικό, εξαιρετική κωμωδία με πάρα πολλά επίπεδα ανάγνωσης και έχει παιχτεί άπειρες φορές και εξακολουθεί να λατρεύεται από το κοινό και από τους ηθοποιούς. Γιατί είναι ευλογία για έναν ηθοποιό να παίζει αυτό το έργο. Έχει μία καταπληκτική γλώσσα κι ένα κείμενο που είναι πραγματική χαρά για τον ηθοποιό να το ερμηνεύει.

Δείχνει πτυχές της νεοελληνικής πραγματικότητας, αλλά και του DNA του Έλληνα το έργο νομίζω…

Ακριβώς! Ήταν προφητικός ο Κεχαΐδης όταν έγραφε το 1972 για θέματα που δεν υπήρχαν τότε όπως το μεταναστευτικό, ούτε τα θέματα με την αγορά της εργασίας. Υπήρχε βέβαια πάντα το πρόβλημα να πιάσουμε την καλή χωρίς να καταβάλλουμε κανέναν κόπο, είναι ένα διαχρονικό ζήτημα και καταγεγραμμένο στο DNA μας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά παγκοσμίως, αλλά το θέμα με τους μετανάστες που τότε δεν υπήρχε, δείχνει πόσο μπροστά ήταν τότε ο Κεχαΐδης.

Γι’ αυτό και λογικά παίζεται συνεχώς, με εναλλασσόμενα τα καστ κάθε φορά

Κάθε ηθοποιός θέλει κάποια στιγμή να το παίξει το συγκεκριμένο έργο, να το αγγίξει. Το έχουμε δουλέψει σχεδόν όλοι μας στη Σχολή, γιατί είναι από τα κείμενα που τα δουλεύουμε στην Σχολή πολλές φορές, αλλά θέλουμε κάποια στιγμή να το παίξουμε και ολόκληρο για να το γευτούμε και με θεατές κι εμείς ευτυχήσαμε να το καταφέρουμε αυτό.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας για τον ερχόμενο χειμώνα;

Το «Καφέ της Χαράς» θα συνεχιστεί και σε λίγο θα ξεκινήσουν πάλι τα γυρίσματα. Έχουμε ήδη ένα στοκ από δέκα επεισόδια που θα παιχτούν από τέλος Σεπτέμβρη και ξεκινάμε γυρίσματα για τα επόμενα επεισόδια. Θεατρικά, το τοπίο ακόμη είναι θολό γιατί δεν έχει ανακοινώσει κάτι το Υπουργείο και δεν ξέρουμε με τι όρους θα πρέπει να ανοίξουν τα χειμερινά – κλειστά θέατρα. Είμαστε όλοι σε μία αναμονή. Έχουν ανακοινωθεί δουλειές, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ανακοινώνει το Υπουργείο κι από την πορεία της πανδημίας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.