Γιάννης Κότσιρας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις , πρέπει να επαγρυπνούμε»

Ο καταξιωμένος ερμηνευτής εξήγησε πως δημιουργήθηκαν τα τραγούδια του «Σασμού»

Μας ταξίδεψε και μας μάγεψε για ακόμα μια φορά η μοναδική και άκρως αναγνωρίσιμη φωνή του Γιάννη Κότσιρα στη συναυλία που δόθηκε πρόσφατα στην πόλη μας, στο Ανοιχτό Θέατρο της Ν.Ιωνίας. Το κοινό που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια τον καταξιωμένο ερμηνευτή άκουσε ένα μουσικό κράμα παλιών και νέων του τραγουδιών, μια καθαρόαιμη συναυλία, όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ. Ο Γιάννης Κότσιρας μιλά για την περιοδεία του, για τη δημιουργία των τραγουδιών του «Σασμού», αλλά και για τις πρωτόγνωρες κρίσεις που βιώνει η κοινωνία μας, κρίσεις απέναντι στις οποίες πρέπει να επαγρυπνούμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Ξεκίνησαν αισίως οι περιοδείες, οι συναυλίες των καλλιτεχνών και η επαφή τους με τον κόσμο, ύστερα από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, γεγονός που το είχαν και οι δύο πλευρές ανάγκη…

Βέβαια, καθώς οι συναυλίες δεν πραγματοποιούνται με μονόπλευρη επιθυμία. Υπάρχει μια σχέση (σ.σ. καλλιτέχνη και κοινού) την οποία πρέπει να προσέχεις και να φροντίσεις.

Ποιες είναι αλήθεια οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου στις συναυλίες;

Όλες οι συναυλίες έχουν ένταση, σαν να πραγματοποιείται ένα … ξέσπασμα από το κοινό, το οποίο, θεωρώ, είναι κατανοητό. Χαίρομαι που συμβαίνει και το έχουμε όλοι ανάγκη. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Η μουσική είναι βοηθός, ώστε να παίρνουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα.

Άλλωστε, η μουσική ήταν βοηθός και κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του εγκλεισμού…

Εκείνη την περίοδο εάν δεν υπήρχε η μουσική, το θέατρο και οι τηλεοπτικές σειρές, θα ήταν δύσκολο. Ο κόσμος χωρίς τον πολιτισμό θα ήταν στεγνός και άδειος.

Τι έχετε επιλέξει να περιλαμβάνουν οι φετινές καλοκαιρινές συναυλίες;

Κάνουμε μια μικρή επιστροφή στο παρελθόν και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι μια καθαρόαιμη συναυλία. Λέμε παλιά και καινούργια τραγούδια. Εντός της λίστας, φυσικά, υπάρχει ο «Σασμός» (σ.σ. το τραγούδι της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς). Ταυτόχρονα, κάνουμε μικρό αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι, το οποίο με «συνοδεύει» από τότε που ξεκίνησα.

Με αφορμή την αναφορά στον «Σασμό», σε παλαιότερη συζήτησή μας, μου είχατε αναφέρει ότι διστάζετε να γράφετε στίχους, έχοντας ως προτεραιότητα το τραγούδι, παρ’ όλα αυτά, το τραγούδι «Σασμός» και το «Φως», έγιναν μεγάλες επιτυχίες, οπότε και το κοινό θα αναζητήσει κι άλλες στιχουργικές σας δημιουργίες νομίζω…

Δεν είμαι επαγγελματίας στιχουργός. Η στιχουργική προέκυψε τελείως τυχαία, σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Οι δημιουργοί του «Σασμού», ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης και ο μουσικός Νίκος Τερζής, είναι φίλοι μου εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθούσανε να δημιουργήσουν έναν στίχο που θα παρουσιάζει την ουσία της έννοιας του σασμού και όχι το φαίνεσθαι. Προσωπικά, επειδή με την Κρήτη έχω βαθύ δέσιμο και γνώριζα την ιστορία του βιβλίου, έγραψα δοκιμαστικούς στίχους, οι οποίοι άρεσαν. Με αυτόν τον τρόπο κατέληξα να είμαι ο βασικός στιχουργός όλων των τραγουδιών του σίριαλ. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου επαγγελματία στιχουργό.

Έχετε ευαισθησίες, οι οποίες διαφαίνονται και μέσα από τα κομμάτια σας. Πώς βλέπετε την κατάσταση γύρω μας, την οικονομική, την κοινωνική, την ηθική; Πώς, πιστεύετε, ότι βαδίζουμε ως άνθρωποι; Είναι κάτι που σας προβληματίζει, είμαι σίγουρος…

Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις παγκοσμίως, είτε αυτές λέγονται επιδημία, είτε λέγεται πόλεμος, όπως στην Ουκρανία, είτε απειλή πολέμου, την οποία δεχόμαστε εμείς από την Τουρκία, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όλες αυτές οι κρίσεις, δεν μπορούν να σε αφήνουν αδιάφορο, ειδικά δε, όταν μεγαλώνεις μικρά παιδιά. Θα αναρωτηθεί κανείς και τι μπορεί να κάνει. Πρέπει να μην στέκεις αδιάφορος και να έχεις την επαγρύπνηση ότι ίσως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

Ως καλλιτέχνες έχετε κι εσείς, ας το αποκαλέσουμε, ευθύνη  καθώς ο κόσμος περιμένει από εσάς την επαγρύπνηση την οποία αναφέρατε…

Προσπαθούμε μέσω και της δικής μας προσπάθειας επιβίωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών που ο χώρος του πολιτισμού υπέφερε. Προσπαθούμε να παραμείνουμε «ευαίσθητες κεραίες» της κοινωνίας, αν και πολλές φορές είναι δύσκολο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας από εδώ και έπειτα;

Ο Βόλος ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας μου, η οποία θα τελειώσει στις αρχές του Νοεμβρίου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επισκεφθούμε πολλές πόλεις της Ελλάδας, την Κύπρο και την Ευρώπη. Έχουμε πολλές προγραμματισμένες συναυλίες φέτος, και ευελπιστούμε οι συγκυρίες να είναι ευνοϊκές, ώστε να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε και να μοιραστούμε με τον κόσμο το θαύμα που λέγεται μουσική.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.