Γιάννης Στάνκογλου στο Ράδιο Ένα: «Ο άνθρωπος αντί να φτιάχνει καλύτερη τη ζωή του, τη χειροτερεύει»

Με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο αγαπημένος ηθοποιός βρέθηκε στον Βόλο

Μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία πέρυσι το καλοκαίρι με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης», ο Γιάννης Στάνκογλου μαζί με τον ταλαντούχο θίασο συνεχίζουν και φέτος να «οργώνουν» την Ελλάδα, μεταφέροντας το μήνυμα της τραγωδίας του Αισχύλου για τη δύναμη, την εξουσία και την ευτυχία. Ο επιτυχημένος και αγαπημένος ηθοποιός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την παράσταση αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του που περιλαμβάνουν τηλεοπτικές σειρές, αλλά και θέατρο.
Αναφερόμενος στην απόφαση του θιάσου και όλων των συντελεστών να επιστρέψουν κι αυτό το καλοκαίρι με τον «Προμηθέα Δεσμώτη», σημείωσε πως πρόκειται για μια παράσταση που όλοι όσοι συμμετέχουν την πιστεύουν πολύ. Παράλληλα, έλαβαν άκρως θετική ανταπόκριση πέρυσι από το κοινό, παρά τη φοβία που υπήρξε μετά τα αλλεπάλληλα Lockdown, γεμίζοντας τα θέατρα ανά την Ελλάδα.
«Η παράσταση έχει ακουστεί πολύ από πέρυσι οπότε το κοινό έρχεται να δει κάτι για το οποίο έχει ακούσει από φίλους και γνωστούς ότι είναι μια πολύ καλή παράσταση. Είναι μια παράσταση που την πιστεύουμε πάρα πολύ κι αυτός είναι ο λόγος που την επαναλαμβάνουμε και δεύτερη φορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το κείμενο εντυπωσιάζει λόγω της διαχρονικότητάς του

Ο Προμηθέας και ο λόγος του Αισχύλου μεταφέρουν τα μηνύματα της δύναμης, της εξουσίας, της απόλυτης κυριαρχίας και εάν τελικά όλα αυτά προκαλούν την ευτυχία. Έχοντας περάσει ένας χρόνος από την περσινή παράσταση ο Γιάννης Στάνκογλου συνεχίζει και εντυπωσιάζεται από το κείμενο και κυρίως τη διαχρονικότητά του.
« Αλλιώς ανέβαινα επάνω στη σκηνή ως Προμηθέας πέρυσι και αλλιώς είναι φέτος και γι’ αυτό το λόγο αυτά τα κείμενα είναι τόσο διαχρονικά. Μέσα σε έναν χρόνο επηρεαστήκαμε από τον εγκλεισμό, τώρα έχουμε τον πόλεμο που έχουμε αρκετά κοντά μας, όλη αυτή η ακρίβεια που βιώνουμε δείχνει τελικά ότι ο άνθρωπος δεν έχει φτάσει στο σημείο να κάνει καλύτερη τη ζωή του. Αντί να φτιάχνει τη ζωή του καλύτερη, τελικά με κάποιον τρόπο γίνεται χειρότερη», επεσήμανε.
Συνέχισε δε, μιλώντας για τον λόγο του Αισχύλου και τόνισε τον επηρεασμό του από αυτόν, σχολιάζοντας ότι οποιαδήποτε φράση του κειμένου κι αν πάρει κανείς, έχει την αξία μέσα στον χρόνο. Έχει την αξία της σκέψης, τη φιλοσοφία. Πρόκειται, όπως είπε για ένα έργο πολύ δύσκολο από τη μία, αλλά την ίδια στιγμή τόσο σύγχρονο.

«Περνάμε καλά στα καμαρίνια»

«Αυτό έχει καταφέρει και η παράστασή μας, δηλαδή να είναι μια κλασσικότροπη αλλά και σύγχρονη παράσταση. Έχει γράψει αυτή την υπέροχη μουσική ο Φώτης Σιώτας και όλο το κείμενο έχει ενταχθεί μέσα σε αυτή τη μουσική, ο κόσμος που έρχεται και βλέπει την παράσταση ακολουθεί τον λόγο του Αισχύλου με μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και στην αρχαία ελληνική τραγωδία αυτό είναι τεράστια επιτυχία», εξήγησε.

Βέβαια στην επιτυχία αυτή της παράστασης συντελούν πολλοί λόγοι, με τον Γιάννη Στάνκογλου να αναφέρεται στην κλασσική πλέον φράση «περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει προς τα έξω». «Με τον θίασο, τον Αλέκο Συσσοβίτης, Ιωάννη Παπαζήση, Νάνσυ Μπούκλη, Δαυίδ Μαλτέζε, τις συμμετέχουσες από τον χορό έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα, είμαστε μία ώρα πριν από την παράσταση και τραγουδάμε όλοι μαζί, «ζεσταινόμαστε» όλοι μαζί για να ανέβουμε μετά στη σκηνή. Γενικώς αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά και αυτό που λένε ότι «περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει προς τα έξω», σε μας ισχύει απόλυτα», είπε χαρακτηριστικά.
Η παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης θα συνεχίσει να «οργώνει» την Ελλάδα έως τις 19 Σεπτεμβρίου, όπου και θα γίνει επιστροφή σε θέατρα της Αττικής.

«Δημιουργικός χειμώνας»

Από εκεί κι έπειτα ο Γιάννης Στάνκογλου φαίνεται πως θα έχει έναν ιδιαίτερο χειμώνα, πολύ δημιουργικό και πληθώρα δράσεων. Ήδη ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για τον Όρκο στην ΕΡΤ, στην οποία θα συμμετέχει και στο σήριαλ το Νησί 2- Μια νύχτα του Αυγούστου που είναι συνέχεια του βιβλίου της Βικτώριας Χίσλοπ. Παράλληλα συμμετέχει και σε ακόμη ένα σήριαλ βασισμένο σε βιβλίο, το «Αυτή η νύχτα μένει», που θα το δούμε από τον Οκτώβριο στον Alpha. Σε ότι αφορά στο θέατρο, θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση Ζορμπάς στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα, σχολιάζοντας πως ο ρόλος αυτός ήταν ένα όνειρο ζωής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.