Γιορτάστηκε στην Πέλλα η «Αντριάδα 2024»

Στο Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας στις 23 και 24 Ιουνίου

Διάπλατα άνοιξε τις πύλες του το Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα» την Κυριακή της Πεντηκοστής 23 Ιουνίου και την Δευτέρα 24 του Αγίου Πνεύματος, για τις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στη Λιβαδίτσα της Πέλλας κοντά στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η καρδιά των Ανατολικορωμυλιωτών κτύπησε στην Λειβαδίτσα της Πέλλας. Πλήθος πιστών και φίλων της Παράδοσης,  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δ.Σ, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και συνδιοργανώθηκαν με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Χαλκηδόνος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (Π.Ο.Σ.Α.Ρ).

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή το μεσημέρι στις 12, στο Πνευματικό Κέντρο «Κ. Χατζάκος»  του Δ. Δ Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνος

Η εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες. Άρχισε με το καλωσόρισμα του προέδρου Απόστολου Ζαφειρόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στην συνθήκη Νειγί και διάβασε το κείμενο που απέστειλε ο κεντρικός ομιλητής Δρ Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν μπόρεσε να παραστεί.  Ακολούθησε το δεύτερο μέρος η συναυλία με έργα: «Ελλήνων συνθέτων της Ανατολικής Ρωμυλίας».

Έργα για φωνή και πιάνο με τον τενόρο Δρ Δημοσθένης Φιστουρής και τον  Δρ Αθανάσιος Τρικούπης στο πιάνο. Ερμηνεύτηκαν έργα λόγιας μουσικής και έντεχνα τραγούδια συνθετών της Ανατολικής Ρωμυλίας [Θεμιστοκλής Πολυκράτης (1862-1926), Βασίλειος Γουναρόπουλος (1867-1918), Γρηγόρης Κωνσταντινίδης (1893-1979)], τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα και η ανάδειξή τους αποτελεί προϊόν ακαδημαϊκής ερευνητικής εργασίας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από σύντομη κατατοπιστική ομιλία του Δρ Αθανασίου Τρικούπη, κατάλληλη για το ευρύ κοινό, σχετικά με τους συνθέτες, την καταγωγή τους και την εργογραφία τους. Σκοπός της συναυλίας ήταν να καταδειχθεί και η διαφορετική άποψη της πολιτιστικής αστικής κουλτούρας των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή το απόγευμα ώρα 19.00 με τον πολυΐερατικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας που τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Τσίνογλου, ο οποίος με την εμπνευσμένη εμπεριστατωμένη ομιλία του ανέλυσε το νόημα της εορτής του Αγίου Πνεύματος και τη σημασία της ημέρας για την Ορθοδοξία.

Ακολούθησε η περιφορά της Αγίας Εικόνας και μετά το πέρας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο το καθιερωμένο κέρασμα και έγιναν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία που παρουσίασε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων «Αριστοτέλης» με πρόεδρο την Κούσογλου Εύα και χοροδιδάσκαλο τη Συμεωνίδου-Τούμπα Μαίρη.

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 7 το πρωί πραγματοποιήθηκε ο Όρθρος, Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και συμμετείχε όπως και στον εσπερινό η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με χοράρχη τον Αριστοτέλη Βογιατζόγλου. Ο μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων ανέλυσε το νόημα του Ευαγγελίου και τη σημασία του για την Ορθοδοξία και στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου Στεφανία Τσιάλμα καλωσόρισε τους παριστάμενους και έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο ο οποίος με τη σειρά έκανε ένα απολογισμό των προσπαθειών που καταβάλει το ΔΣ για την επίτευξη των στόχων του και τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν το Ίδρυμα και ευχήθηκε χρόνια πολλά και το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίζει στην κατεύθυνση αλληλεγγύης και της αγάπης. Τελειώνοντας αφού ο σεβασμιότατος ευλόγησε το κουρμπάνι περάσαμε στον αύλειο χώρο όπου ο συντονιστής των εκδηλώσεων μέλος του ΔΣ Αστέριος Τάτσης μαζί με τη χοροδιδάσκαλο Χριστίνα Πέγιου παρουσίασαν το πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ακολούθως, οι πιστοί παρακολούθησαν τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία που παρουσίασαν οι σύλλογοι συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας και την αποτελούσαν: Χαμορούδης Αθανασιος (Ακορντεόν), Λαγκάνης Γιάννης(Γκάϊντα), Νετούδης Μιχάλης (Κρουστά). Συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία», πρόεδρος:  Νινατσιούδης  Αργύρης – Χοροδιδάσκαλος: Νινατσιούδης  Αργύρης, Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιάς Σερρών «Η ΜΠΑΜΠΩ», πρόεδρος: Σωτήρογλου Θεοδώρα – Χοροδιδάσκαλος: Νικηφορίδης Σαράντης, Πολιτιστικός Σύλλογος Άσπρου Παιονίας, πρόεδρος Πετρίδης Νίκος – Χοροδιδάσκαλος: Νικηφορίδης Σαράντης

Τους συλλόγους και τους χορούς που χόρεψαν παρουσίασε άψογα η χοροδιδάσκαλος Χριστίνα Πέγιου.

Γύρω στις 12 άρχισε να σερβίρεται το παραδοσιακό κουρμπάνι στους προσκυνητές και επισκέπτες και ακολούθησε ανατολικορωμυλιώτικο γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα.Το Ίδρυμα παρέμεινε ανοικτό μετά το πέρας των εκδηλώσεων μέχρι στις 21.00 και η προσέλευση των πιστών ήταν συνεχής μέχρι το κλείσιμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους παραβρέθηκαν και λάμπρυναν τις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα τον μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, που έθεσε τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του, τον μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα που μας τιμά κάθε χρόνο και χοροστατεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τον προΐστάμενο του ναού πανοσιολογιότατο πατέρα Χερουβείμ και τους ιερείς που συμμετείχαν στον Εσπερινό και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τη Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας και τον χοράρχη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου πρωτοψάλτη του ναού της Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Για την παρουσία τους επίσης ευχαριστεί: τον δήμαρχο  Χαλκηδόνος κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο, τους βουλευτές Πέλλας πρ. Υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, συνεπής κάθε χρόνο, της Β’ Θεσσαλονίκης Φάνη Πέππα, τις αντιδημάρχους Πέλλας, Πολιτισμού Εφροσύνη Μερεμητσάκη και Οικονομικών Τζένη Δεντσίδου, τους αντιδημάρχους  Χαλκηδόνος, Πολιτισμού  Διαμαντή Διαμαντή, και Οικονομικών Γιώργο Παπαχρηστούδη τον πρόεδρο του Δ.Δ Κουφαλίων Ιωάννη Σαραφίδη, τον δημοτικό σύμβουλο  Δημήτρη Κουμαρίδη και για τη βοήθεια του, τον πρ. Δήμαρχο Θεσσαλιώτιδος Δήμο Γκανίδη, τον δημοσιογράφο υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του δημάρχου Πέλλας Λύσανδρο Αμιτζόγλου, τον διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Πέλλας, Λάζαρο Κωνσταντίνου το μέλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Δημήτρη Γκογκίδη Παραλικίδου Ευδοκία, αντιπρόεδροι Πέλλας Κουτσού Λένα, την πρόεδρο της Ένωσης Ανατολικής Ρωμυλίας Αθήνας Θεοδώρα Μηνούδη, τον αντιπρόεδρο της ΠΟΣΑΡ Ντίνο Μοσχίδη, το μέλος της ΠΟΣΑΡ καθηγητής Γιάννης Πραντσίδης, τους προέδρους των συλλόγων που συμμετείχαν, τον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο, που πρόβαλαν τις εκδηλώσεις και συνετέλεσαν στην επιτυχία τους, την ηχολήπτρια του Δήμου Χαλκηδόνος κ. Μαριάννα, τους χορηγούς μας, τους εθελοντές του Ιδρύματος που κοπίασαν, σε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων, καθώς και όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και παραβρέθηκαν. Τέλος ένα μεγάλο ιδιαίτερο ευχαριστώ στα τρία μέλη του ΔΣ Αστέριο Τάτση, Στεφανία και Χρήστο Χλωπτσίδη συνεπικουρούμενοι τα μέγιστα από τους Αντιδημάρχους κυρίως του Πολιτισμού Διαμαντή Διαμαντή, των Οικονομικών Γιώργου Παπαχρηστούδη που σήκωσαν όλο το βάρος της  προετοιμασίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται  στην πρόεδρο του νεοσύστατου και δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφαλίων «ΕΝΩΣΗ»  Μαρία Γατίδου-Μαλαθούνη, στα  μέλη του ΔΣ και τα μέλη για την ευαισθησία τους να στηρίξουν το Ιερό Ίδρυμα και να έλθουν αρωγοί στην προσπάθεια μας εγκαινιάζοντας  νέους δρόμους αλληλεγγύης και συνεργασίας.   

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Χορηγοί των εκδηλώσεων: Δήμος Πέλλας, Δήμος Χαλκηδόνος, Οικογένεια Χριστοδούλου, Αφοί Γεωργίου Τζιαμπάζη, Τάσος Σιδηρόπουλος, Κυριάκος Βαντούλης του Αθανασίου (στη μνήμη του πατέρα του και της ανεψιάς του) – Δήμος Γκανίδης του Ιωάννη (Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας) και Νικόλαος Ραχμανίδης. Αρτοποιεία: Γιάννη Γκαβανίδη (Γιαννιτσά), Παγώνα Μπουχωρίδου, Ιωάννη Μπουχωρίδη, Πέτρο Μποχωρίδη, Μποχωρίδη Δημήτριο, Μιχάλη Λιτούδη (από Κουφάλια). Ανθοπωλεία – θερμοκήπια: Αλμπανίδη (Μεσημβρία). Υγραέρια: Δημήτριος Δομούζης, τραπέζια – καρέκλες: Αρχαία Πέλλα, καθαριότητα, κουζίνα, είσοδος: Δέσποινα Ζηκούδη, Ειρήνη Πετρακίδου, Χρυσούλα Σελίδου, Γιαννούλα Παπακυρίδου, Δημήτρης Παπακυρίδης, Κώστας Κουτσός, Κούλα Μίτου, Χριστίνα Δημάκη, Χριστίνα Χλωπτσίδου.

Κουρμπάνι: Σταμάτης Τσετσελής, Αναστάσιος Νετούδης, Δημήτριος Ισμαηλίδης, Ιωάννης Κιομουρτζής. Διανομή: Εύα Παυλίδου και 6 μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ενωση”. Φιλοξενία συλλόγων: Παναγιώτης Χλωπτσίδης και διάθεση βιβλίων Ντίνος Μοσχίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.