Γιορτινή έκθεση με ξεχωριστές χειροποίητες δημιουργίες

Δια χειρός του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής 14 Δευτέρα 2018 με μεγάλη επιτυχία το εορταστικό παζαράκι του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στο πλαίσιο της λειτουργίας των παραδοσιακών εργαστηρίων του. Η έκθεση με γιορτινό κυρίως θέμα πλαισιώνεται από μικρές δημιουργίες των εκπαιδευομένων και κυρίως των υπευθύνων εκπαιδευτριών.
Και επειδή το χειροποίητο είναι… αλλιώς, πάρα πολλοί φίλοι των εργαστηρίων και εν γένει της χειροτεχνίας τίμησαν με την παρουσία τους τους την όμορφα στολισμένη και ζεστή αίθουσα «Μαρία Γκέκου». Ένα χώρο μουσειακό με έντονη τη σφραγίδα των έντεκα αργαλειών, κατάφορτο με χριστουγεννιάτικες δημιουργίες και μικροκαλλιτεχνήματα των εργαστηρίων υφαντικής, κεντήματος, πλεκτικής και ραπτικής, φτιαγμένα με παραδοσιακές τεχνικές, ετερόκλητα υλικά, κλασικά παραδοσιακά μοτίβα και νέες φόρμες συνδυασμένα σε μια ποικιλία αντικειμένων. Προτάσεις για προσωπικά δωράκια, που με την αίσθηση της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας που τα διακρίνει και το πλεονέκτημα, ότι έχουν φτιαχτεί από άτομα που αγαπούν τη χειροποίητη δημιουργία, είναι μοναδικά και αναντικατάστατα. Είδη που αποτυπώνουν την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες.
Υπενθυμίζεται ότι το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου με συνέπεια στις αξίες της διατήρησης του νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των εργαστηρίων του ξαναζωντανεύει παραδοσιακές ενασχολήσεις που βοηθούν τη γυναίκα πολλαπλώς. Ουσιαστικά προτείνει ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου των γυναικών μέσα από ένα σύνολο γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων. Ένα παράθυρο στην οικιακή οικονομία. Η παρούσα γιορτινή έκθεση θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου (Δον Δαλεζίου-Ρ. Φεραίου) . Ώρες λειτουργίας: πρωί 10.00-13.00 -απόγευμα 16.00-21.00.
Σημειώνεται ακόμη, ότι φέτος στον ίδιο χώρο των παραδοσιακών εργαστηρίων λειτουργεί για πρώτη φορά μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, με στόχο να δώσει βιωματικά ερεθίσματα στα παιδιά πάνω στην πανάρχαια αυτή τέχνη, μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης. Το νέο αυτό Ε.Π. με τίτλο «Κλώθοντας και υφαίνοντας…» ξεκίνησε από την αρχή της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου και είναι προσαρμοσμένος στο εξελικτικό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την υφαντική, και με επιμέρους στόχους να διατρέξει την ιστορία της υφαντικής διαχρονικά μαζί και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης, να γνωρίσει στα παιδιά την ιστορία της κλωστής (ιδιαίτερα αυτής του μαλλιού), περιηγούμενοι μέσα σε ένα ζωντανό «μουσειακό» περιβάλλον με αυθεντικά υλικά και παλιά κλωστικά εργαλεία, όπου κυριαρχούν οι αργαλειοί. Έτσι, οι συμμετέχοντες μαθητές -εν μέσω των αργαλειών- μαθαίνουν για τα είδη τους και την τυπολογία τους, όπως τους χρησιμοποιούσαν διαχρονικά οι υφαντές και οι υφάντριες και έτσι συνεχίζεται από τις σύγχρονες γυναίκες που επιλέγουν να ξαναζωντανέψουν την λαϊκή αυτή τέχνη. Μια τέχνη που στη νεότερη Ελλάδα (18ος και 19ος αιώνας και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα) γνώρισε μεγάλη άνθιση. Τα παιδιά γνωρίζουν τον αργαλειό «το εργαλείο δίχως όνομα», όπως αποκαλείται, το οποίο παλιά διέθετε σχεδόν κάθε σπίτι, αποτελώντας βασικό μέρος της οικιακής οικοτεχνίας. Βλέπουν και αγγίζουν τα προϊόντα του αργαλειού, κάθε είδους υφαντά, που το ζωντανό αυτό εργαστήρι διαθέτει. Τέλος, τους επιφυλάσσεται μια έκπληξη καθώς όλα τα παιδιά κάθονται στον αργαλειό μετατρέποντας την εκπαίδευση σε μια ευχάριστη βιωματική μάθηση. Πειραματίζονται στην ύφανση ενός απλού υφαντού, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται στην τεχνική του τελάρου, φτιάχνοντας μικρά έργα που συναποτελούν ένα ομαδικό, το οποίο παίρνουν μαζί τους ως ενθύμιο στην τάξη τους. Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος: Αποστολία Αρμπελιά, μουσειοπαιδαγωγός με συνεργάτιδα για το τμήμα του αργαλειού την Κερασία Καρκαλά, εκπαιδεύτρια υφαντικής του ΛΕΒ. Πληροφορίες στη γραμματεία του ΛΕΒ καθημερινά, τηλ.24210-33938.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.