Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Με εκδηλώσεις στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας τιμά για ακόμα μια χρονιά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων πραγματοποιώντας εκδηλώσεις στο Αθανασάκειο Μουσείο της πόλης μας. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, για να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Για το 2022, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», καθώς τα μουσεία μπορούν να έχουν τη δύναμη να γίνουν φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ημέρα του εορτασμού, 18η Μαΐου 2022, η είσοδος στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
• «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρα 10:00 & 11:00
Στη μόνιμη και στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και με αφετηρία συγκεκριμένα εκθέματα θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό από τη μουσειοπαιδαγωγό της ΕΦΑ Μαγνησίας κ. Τσιαμάγκα Ευμορφία, με τίτλο «Πήλινα αγγεία: ένας κόσμος από νερό και χώμα». Κατά την περιήγηση οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν σε επιλεγμένα αγγεία από την μυκηναϊκή έως και την ελληνιστική περίοδο. Θα μελετήσουν την αναπαράσταση του κεραμικού κλιβάνου και τα παραγόμενα (ολοκληρωμένα και ελαττωματικά αγγεία), θα γνωρίσουν τη διαδικασία κατασκευής πήλινων αγγείων, τη χρήση τους (καθημερινή, τελετουργική κ.α.) καθώς και τη διακόσμηση όπου υπάρχει.
Η είσοδος και συμμετοχή του κοινού στην ανωτέρω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο τηλέφωνο 2421076278, από Δευτέρα ως Παρασκευή, ώρες 11:00 – 13:00 (κα Τσιαμάγκα).

• «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου – Αίθουσα Εκδηλώσεων, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρα 10:00
Οι αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Μαγνησίας κ.κ. Μαμαλούδη Ιωάννα, Ανετάκης Μιχάλης και Ραφτοπούλου Μαριάνθη θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου” (αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΦΑ Μαγνησίας) τον ψηφιακό χάρτη του Αρχαιολογικού Χώρου του λόφου της Γορίτσας.
H παρουσίαση θα αξιοποιήσει τις αρχαιολογικές και γεωχωρικές πληροφορίες, ούτως ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για να επισκεφθούν οι συμμετέχοντες σε δεύτερο χρόνο τον αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας.
Η είσοδος και συμμετοχή του κοινού στην ανωτέρω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο τηλέφωνο 2421076278, από Δευτέρα ως Παρασκευή, ώρες 11:00 – 13:00 (κος Ανετάκης).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς και τα ισχύοντα μέτρα κατά της Covid 19.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.