«Η οικονομική ανασυγκρότηση του Ν. Μαγνησίας 1945-1967»

Φωτογραφία του ξενοδοχείου «Κυψέλη» κατά τη διάρκεια κατασκευής του.(πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Αρχείο Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως)
Ημερίδα και έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Μαγνησίας οργανώνουν επιστημονική ημερίδα και έκθεση με τίτλο «Η οικονομική ανασυγκρότηση του Νομού Μαγνησίας, 1945-1967», την Παρασκευή 4 Μαΐου (ώρα 18:00), στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Στόχος της δράσης είναι να μελετηθεί η ανάπτυξη του εν λόγω νομού την περίοδο της οικονομικής ανασυγκρότησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως επιχειρήθηκε μέσω ειδικών προγραμμάτων και της δράσης κρατικών φορέων που επιδίωκαν τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας. Η Μαγνησία αποτελεί ευνοϊκό παράδειγμα για τη μελέτη της ανασυγκρότησης της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς προπολεμικά υπήρξε σημαντικός παραγωγικός τόπος στον γεωργικό, βιομηχανικό και τουριστικό τομέα.

Το περίπτερο της Βιομηχανίας Ζυμαρικών Κ. Παναγή και Σία «SIMI» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.(πηγή: ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Μαγνησίας, Αρχείο Βιομηχανίας Ζυμαρικών Γ.Ι. Σκαρίμβας – Ντεβέτα)

Η δράση, που φιλοδοξεί να συμβάλει επίσης στη μελέτη της τοπικής ιστορίας, συνδυάζεται με περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού, στον χώρο της Καμίνου Hoffman του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2018. Η έκθεση τεκμηριώνει ιστορικά τους στόχους της με πηγές από το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Μαγνησίας, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»-Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας, το Ιστορικό Αρχείο Μύλων Λούλη και ιδιωτικές συλλογές. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
Φωτογραφία του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζυμαρικών Κ. Παναγή και Σία «SIMI».(πηγή: ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Μαγνησίας, Αρχείο Βιομηχανίας Ζυμαρικών Κ. Παναγή και Σία «ΣΙΜΙ»)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.