Η Μ. Σκιαδαρέση προσκεκλημένη του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Με αφορμή τη μελέτη του βιβλίο της, «Χάλκινο γένος» από την Λέσχη Ανάγνωσης

Η εκπαιδευτική περίοδος των τακτικών συναντήσεων εργασίας της Λέσχης Ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη λήξη της πάντοτε διανθίζεται με την παρουσίαση ενός από τα βιβλία- που στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς μελέτησε- με την ταυτόχρονη παρουσία του συγγραφέα του. Φέτος, επιλέχτηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σκιαδαρέση «Χάλκινο γένος» (εκδ. Πατάκη, 2013), εκδήλωση στην οποία θα παραβρεθεί η ίδια η συγγραφέας του.

Η ανοικτή αυτή εκδήλωση για τους φίλους του ΛΕΒ, θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του ΛΕΒ, (Κοραή 79) την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και ώρα 8.30 μ.μ. Tην παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι κυρίες-μέλη της δεύτερης ομάδας της Λέσχης Ανάγνωσης: Την εισαγωγή στο πνεύμα της μυθιστορίας του «Χάλκινου γένους» θα κάνει η Ντέμη Βλειώρα που είναι και η συντονίστρια της ομάδας αυτής. Θ’ ακολουθήσει πιο αναλυτικά η Μάγδα Βασιλείου. Συντονίζει η Ροσσάνα Πώποτα, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι: Κατερίνα Ανθούση, Εύα Ορφανού και Φίλα Ζημέρη. Tην εκδήλωση θα κλείσει η συγγραφέας, Μ. Σκιαδαρέση. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί είναι γεμάτο από την Επτανησιακή Ιστορία. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο παρελθόν, εξιστορώντας τις περιπέτειες μίας φανταστικής, όπως είναι φυσικό, οικογένειας, της οικογένειας Κλάρη- μέλη του Λίμπρο ντ’ Όρο, στην Κεφαλονιά της Αγγλοκρατίας (1815-1864)- καθώς πρόκειται για μυθιστόρημα εποχής και όχι για ιστορικό βιβλίο. Η παρουσία των Επτανησίων στην Επανάσταση του 1821, όπου οι Κεφαλονίτες συμμετείχαν δυναμικά και οι αγώνες των Ριζοσπαστών για την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα είναι οι κύριοι σταθμοί του μυθιστορήματος, που διανθίζονται από γεγονότα που αφορούν την οικογένεια Κλάρη, καθώς και μέλη τριών άλλων οικογενειών, οι οποίες εμπλέκονται μεταξύ τους με σχέσεις αντιπαλότητας ή επιγαμιών. Κι όλα αυτά, κάτω απ’ το βάρος μιας κατάρας που κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά έως τη στιγμή της τραγικής της επαλήθευσης. Η δράση εξελίσσεται κυρίως στο Ληξούρι και στις εξοχές του, αλλά και στην Πίζα, το Λιβόρνο, την Τριπολιτσά, την Κέρκυρα, την Κυλλήνη, την Πάτρα και την Αθήνα. Οι αναγνώστες μαθαίνουν για τους έρωτες, τα μίση, τα πάθη και την τραγική κατάληξη των μελών της οικογένειας μέσα από ιστορικά γεγονότα που ξεκινούν τον 13ο αιώνα και φτάνουν μέχρι το 2009. Το υλικό του βιβλίο, που εν μέρει είναι γραμμένο στην κεφαλονίτικη διάλεκτο, η συγγραφέας, η οποία κατάγεται από την Πύλαρο της Κεφαλονιάς, το είχε συγκεντρώσει από παλιά, όταν ακόμη ως σπουδάστρια έκανε την διατριβή της. Η Μαρία Σκιαδαρέση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική πεζογραφία το 1996 με το μυθιστόρημά της «Άτροπος ή η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε» (εκδ. Πατάκης). Ακολούθησαν η νουβέλα «Και νεκρούς ανασταίνει» (εκδ. Πατάκης) το 1998 και ένα χρόνο αργότερα μια συλλογή με τρεις νουβέλες –ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη- με τον γενικό τίτλο «Κίτρινος χρόνος» (εκδ. Πατάκης). Το 2003 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά της «Με το φεγγάρι στην πλάτη» (εκδ. Καστανιώτης). Στο έργο της συγκαταλέγονται και οι μυθιστορηματικές βιογραφίες της «Κων. Κανάρης», «Ρήγας Βελεστινλής» και «Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος» για εφήβους.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελούμενη από δυο πλέον ομάδες βιβλίου αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β., μια δράση που πλαισιώνεται πάνω από 40 άτομα, γεγονός που δηλώνει τη χρησιμότητα του σκοπού. Η Λέσχη προσεγγίζει το βιβλίο με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο σύμφωνα με τις κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας. Τα μέλη της συγκεντρώνονται στο φιλόξενο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ, σε τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν και να προβληματιστούν.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως πάνω από εννιά χρόνια, με τη βοήθεια της συντονίστριας, φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β. , Άννας Πετσιάβα, μελετούν τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων έτσι ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη με ιδιαίτερη συνοχή και συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικότατες βιωματικές και χρήσιμες εμπειρίες. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκε και δεύτερη ομάδα βιβλίου με αντίστοιχο πρόγραμμα και με συντονίστρια την Ντέμη Βλειώρα, εκπαιδευτικό και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ που λειτουργεί, επίσης, κάθε δεύτερη Τρίτη απόγευμα (ανά δεκαπενθήμερο), στον ίδιο χώρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.