«Η μαγειρική της Σύλιας Φαρμακίδη»: Θεατρική παράσταση στην Εξωραϊστική

Ο Βολιώτης συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Φαρμακίδης παρουσιάζει το έργο του «Η μαγειρική της Σύλιας Φαρμακίδη». Οι παραστάσεις θα δοθούν από τη Δεύτερα 27 Μαΐου έως και Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα της Εξωραϊστικής, Ιωάννου Καρτάλη 3 με Πολυμέρη, στον Βόλο. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Παίζουν η Άννα Φλωροπούλου και ο συγγραφέας.

 

Το έργο

 

Το έργο εκτυλίσσεται γύρω από ένα παντρεμένο ζευγάρι και γύρω από το φαγητό. Το φαγητό και με τις δύο υποστάσεις του, ως υλική τροφή και ως πνευματική τροφή. Το φαγητό είναι ταυτοχρόνως σκοπός και μέσον. Τρώμε για να ζήσουμε και τρώμε μαζί με άλλα άτομα για την κοινωνική επαφή.

Το τι συμβαίνει στο έργο με το φαγητό θα το δει και θα το κρίνει το Κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση. Το μόνον που προσθέτει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης  είναι τα λόγια του Γάλλου ποιητή Στεφάν Μαλλαρμέ, ο οποίος, το 1891, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Jules Huret είπε: Nommer un objet, c’est supprimer les trois quarts de la jouissance du poème qui est faite du bonheur de deviner peu à peu: le suggérer, voilà le rêve.

«Το να κατονομάσεις ένα αντικείμενο σημαίνει ότι  αφαιρείς τα τρία τέταρτα της απολαύσεως του ποιήματος το οποίο ποίημα είναι φτιαγμένο από την ευχαρίστηση  να μαντεύεις σιγά-σιγά. Το να υπαινίσσεσαι, αυτό είναι το ονειρεμένο.». Αυτά που λέει ο Μαλλαρμέ για τα ποιήματα, ισχύουν και για κάθε μορφή Τέχνης, ισχύουν και στο Θέατρο.

Και θα βοηθήσουν το κοινό στην απόλαυση του έργου τα λόγια του Γάλλου θεωρητικού του Θεάτρου Αντωνέν Αρτώ, από διάλεξή του με τίτλο «Το θέατρο και η πανώλης» (Le théâtre et la peste),  στην Σορβόννη, στις 6 Απριλίου 1933. Είπε: «Ένα αληθές θεατρικό έργο αναταράσσει τον εφησυχασμό των αισθήσεων, απελευθερώνει το καταπιεσμένο υποσυνείδητο».

Une vraie pièce de théâtre bouscule le repos des sens, libère l’inconscient comprimé.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.