Η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Σύμπαντος» δια χειρός του Βολιώτη Κων. Μαυρομμάτη

Συνολικά 6500 λήμματα με αστερισμούς, πλανήτες, τη σημασία τους αλλά και ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία!

Το μεγάλο μυστήριο, το άγνωστο και τη γοητεία που ασκεί το σύμπαν έρχεται ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κ. Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης να γνωρίσει στο κοινό, μέσα από την τρίτομη εγκυκλοπαίδεια που συνέγραψε και σαν αυτή, δεν υπάρχει παρόμοια στον κόσμο. Ο λάτρης των αστεριών, της αστρονομίας και της διαστημικής, κατάφερε μέσα από τις χιλιάδες σελίδες και 6.500 λήμματα να συγκεντρώσει όλη την ιστορία, τη μυθολογία και την εννοιολογία του πελώριο αυτού κόσμου.
Ο κ. Μαυρομμάτης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το έργο του, ένα έργο ζωής, αλλά και για τη μάθηση που είναι διαρκής πάνω στα θέματα της αστρονομίας και ρομποτικής και που δεν τελειώνει στα πάνω από 400 βιβλία που ήδη έχει διαβάσει.
Η συγγραφή της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας του Σύμπαντος ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70, αρχικά ως λεξικό όμως επεκτάθηκε σε εγκυκλοπαιδικό λεξικό κι έπειτα αποκρυσταλλώθηκε η έννοια της εγκυκλοπαίδειας.
“Μέσα στις σελίδες μπορεί να βρει κανείς το κάθετί που υπάρχει στον ουράνιο Θόλο. Από τα αστρονομικά, τα αστροφυσικά, δηλαδή τη φυσική κατάσταση των διαφόρων άστρων, από την κοσμολογία του πως έγινε ολόκληρο το σύμπαν και από τη διαστημική, όπου τα τελευταία 50-60 χρόνια βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία. Την μυθολογία, τους αστερισμούς, τους αστέρες, τους πλανήτες , τους εξωπλανήτες κτλ τα πάντα υπάρχουν καταγεγραμμένα με αλφαβητική σειρά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομμάτης, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχουν 6500 λήμματα συνολικά, από 2500 σε κάθε τόμο, όλα με αλφαβητική σειρά.

«Διάβασα 400 βιβλία και συνεχίζω…»

Η αγάπη του κ. Μαυρομμάτη για το σύμπαν ξεκίνησε από παιδί, ενώ η ενδυνάμωση αυτής της αγάπης έγινε στα φοιτητικά χρόνια κι έπειτα μέσα από την Εταιρεία Αστρονομίας.
Βέβαια ο ίδιος, ποτέ δεν σταμάτησε να ασχολείται και να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της αστρονομίας και της διαστημικής. “30 χρόνια ασχολούμαστε με την Εταιρεία Αστρονομίας και μέσα από τις διαλέξεις που γίνονται κάθε μήνα μαθαίνουμε τόσα πολλά . Έχω διαβάσει 400 βιβλία από τότε και συνεχίζω και έχω παραγγελία για 1-2 βιβλία ακόμη, για να μπορέσω να μορφωθώ κι εγώ. Η αστρονομία είναι μία δυναμική επιστήμη, δεν είναι αυτά που ξέρουμε από την περπατημένη οδό, αλλά έχουμε καινούργιους δρόμους και καινούργιες ανακαλύψεις, οπότε πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Να δουν τον Δία και τον Κρόνο»

Σε ότι αφορά διάφορα αστρονομικά φαινόμενα, ο κ. Μαυρομμάτης συμβούλευσε τους λάτρεις του είδους να δουν δύο μεγάλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο που φαίνονται κατά τις 10 το βράδυ.
” Με ένα τηλεσκόπιο τα βλέπουμε πολύ καθαρά αυτά, βλέπουμε τους τέσσερις δορυφόρους , αυτούς που είδε και ο Γαλιλαίος το 1610! Ιδιαίτερα αν βγούμε στο ύπαιθρο θα δούμε πολλά στοιχεία με τους αστερισμούς, τους αστέρες”, συμβούλευσε και συμπλήρωσε πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι μοναδικοί που στήριξαν την αστρονομία σε όλο τον κόσμο.
Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το βιβλίο του κ. Μαυρομμάτη μπορεί να απευθυνθεί στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.