Η μουσικός από τον Βόλο που… δίνει «φωνή» στην Τρίτη Ηλικία

«Ο Βόλος αποτελεί μία από τις πόλεις με πολλούς αποφοίτους του Συλλόγου, που κατέχουν την μουσικοκινητική αγωγή και βοηθούν στην εκμάθησή της»
Η Ρία Θεοδώρου είναι υπεύθυνη της μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας Τρίτης Ηλικίας στο Δήμο Χαλανδρίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Πήγε στο 21ο Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 8ο Γυμνάσιο, ενώ η περιοχή της Ανάληψης ήταν η γειτονιά της. Η Ρία Θεοδώρου ξεκίνησε τα πρώτα της μουσικά βήματα από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου κι έπειτα άνοιξε τα φτερά της, δίνοντας πλέον… «φωνή» σε ανθρώπους από 60 ετών κι άνω για να εκφραστούν. Είναι υπεύθυνη της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Χαλανδρίου και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff. Η πολυτάλαντη και δραστήρια μουσικός μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για τις ενδιαφέρουσες δράσεις της και τον τρόπο σύνδεσης των μελών της χορωδίας μέσα στην καραντίνα.
Ως μεγάλο δώρο για τους καλλιτέχνες και τα μέλη της χορωδίας που διευθύνει χαρακτήρισε η Ρία Θεοδώρου την λήξη της πανδημίας και τη δυνατότητα να μπορέσουν όλοι να ξανατραγουδήσουν και να δώσουν συναυλίες, μιας και όπως τόνισε, ο πολιτισμός είναι τέχνη και η τέχνη πολιτισμός.
«Είναι μια αλυσίδα που έχει πνευματική, σωματική και βιολογική ωφέλεια για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λειτούργησε ο… «ιός της επικοινωνίας»

Η Βολιώτισσα μουσικός το 2013 ανέλαβε τη Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Χαλανδρίου που τότε είχε 20 μέλη. Σήμερα η Χορωδία απαρτίζεται από 60 μέλη, 60 ετών και άνω. Δυστυχώς όμως η πανδημία και τα νέα δεδομένα έφεραν ραγδαίες αλλαγές με τη χορωδία να εργάζεται διαδικτυακά από τον Μάρτιο με εξαίρεση μόνο τους τέσσερις μήνες της θερινής περιόδου. Η ίδια θέλοντας να συνδέσει τα μέλη της χορωδίας της, σκέφτηκε έναν ξεχωριστό τρόπο… τον «ιό της επικοινωνίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Κάθε μέρα επικοινωνούσαμε όλοι με τρία μέλη της χορωδίας και όλοι μου είπαν πόσο όμορφο ήταν αυτό και ότι τους βοήθησε να γνωριστούν όλοι καλύτερα μεταξύ τους. Στην πορεία δεν καταφέραμε να βγούμε και να κάνουμε πρόβες κι έτσι πριν τη δεύτερη καραντίνα ξεκινήσαμε διαδικτυακή πρόβα. Κάνουμε συναντήσεις, προβάρουμε τα έργα και ευελπιστούμε πως σύντομα θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ξανά σε φεστιβάλ», σημείωσε η ίδια, τονίζοντας πως ο Δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας, έχοντας η ίδια την ευθύνη του χορωδιακού τμήματος και προσπαθεί για τη στήριξη των δημοτών και την προσφορά του πολιτισμού σε αυτούς.
Φέτος μάλιστα, το Φεστιβάλ θα λάμβανε πανελλήνιες διαστάσεις, καθώς οργανώθηκαν χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα, όμως λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

«Μουσικοκινητική από 2 ετών … έως 100 ετών!»

Εκτός όμως από τη χορωδία η Ρία Θεοδώρου είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff. Εξηγώντας τι είναι η μουσικοκινητική ανέφερε πως «Η μουσικοκινητική αγωγή είναι μία προσέγγιση που αφορά τη μουσική, την κίνηση, το λόγο και τη σύνδεση αυτών μέσα από μία προσέγγιση που έχει πνευματικό, σωματικό και γνωστικό υπόβαθρο. Αυτός ο συνδυασμός και μέσα από τη βιωματική προσέγγιση φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κάθε ηλικία. Μπορεί να ξεκινήσει καποιος μουσικοκινητική από 2 ετών έως 100, καθώς υπάρχουν ομάδες για μωρά, παιδιά, ενήλικες και για την τρίτη ηλικία».
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990, έχει αποφοίτους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τα μέλη του να προσφέρουν συνεχείς επιμορφώσεις και σεμινάρια, ακόμη και σε σχολεία και σε πλήθος εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων. Μάλιστα, ο Βόλος αποτελεί μία από τις πόλεις με πολλούς αποφοίτους του Συλλόγου, που κατέχουν την μουσικοκινητική αγωγή και βοηθούν στην εκμάθησή της. Οι δράσεις του Συλλόγου συνεχίζονται και στην καραντίνα διαδικτυακά και αποτελούν μια ιδανική επιλογή ευεξίας και χαράς.
Η Ρία Θεοδώρου μιλώντας τέλος για τον Βόλο και τη σύνδεσή της με την περιοχή δεν έκρυψε την αγάπη της, καθώς εκτός από τους συγγενείς της έχει και πολύ αγαπημένους φίλους, που τους επισκέπτεται τακτικά, ενώ το σπίτι της στο Πήλιο αποτελεί ησυχαστήριο και πηγή έμπνευσης. Φυσικά δεν ξεχνά τα πρώτα της βήματα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, τα καλοκαίρια της στον Βόλο, την γειτονιά της την Ανάληψη αλλά και τα παιδικά παιχνίδια με τους φίλους της στις γειτονιές της πόλης.

Η Ρία Θεοδώρου

Η Ρία Θεοδώρου (Βόλος 1971) είναι‭ ‬‬διπλωματούχος‭ ‬ ‭πιάνου‭ ‭ ‬από‭ ‭ ‬την‭ ‭ ‬τάξη‭ ‬ ‭ ‬της‭ ‬ ‭ ‬Ν. Μιχαηλίδου‭ (Ωδείο Αγίου Στεφάνου)‬ ‭ ‬και‭ ‬Ανωτέρων ‭ ‬θεωρητικών‭ ‬ ‬από‭ ‬ ‬τον‭ ‬ Α.‭ ‬ ‭ ‬Κοϊμτζόπουλο ( Ωδείο Χαλανδρίου).‭ ‬ Είναι τελειόφοιτος Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορχήστρας από την τάξη του Δ. Μπουζάνη (Ωδείο Ρυθμοί) . Από το 1995 επιμορφώνεται στη διεύθυνση χορωδιακών και οργανικών συνόλων. Σπούδασε‭ ‬ ‭ ‬κλασικό τραγούδι‭ ‬με τη Ροσίτσα Τρόεβα ( Ωδείο Χολαργού ),‭ ‬ ‭‬ορθοφωνία‭ με τη Νάγια Γεωργίου (Εθνικό Ωδείο ) , ‭ ‬φλογέρα‭ ‬ ‭ ‬από‭ ‬ ‭ ‬καλάμι‭ ( έχοντας συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ) ‬και ‭ ‬κρουστά‭ ‬ . ‭ Είναι απόφοιτος της Διετούς‬ Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων της Ε.Ε.Μ.Ε, Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε., Ε.P.T.A. ,‭ ‬ ‭ ‬Ε.Σ.Μ.Α.‭ ‬, ‭ ‬στο‭ ‬ ‭ ‬ ‭ ‬Forum ‭ ‬νέων‭ ‬ επιστημόνων‭ ‬ του‭ ‬ ‭ ‬Καποδιστριακού πανεπιστημίου‭ ‬ ‭ ‬ ‭ ‬Αθηνών,‭ ‬ ‭ ‬στο‭ ‬ ‭ ‬διεθνές‭ ‬ ‭ ‬συμπόσιο‭ ‬ ‭‬του‭ ‬ Orff ‭ ‬Institute εκπροσωπώντας (με μουσικούς και χορευτές) την Ελλάδα σε παράσταση που δόθηκε‭ ‬ ‭ ‬στα‭ ‬ ‭ ‬πλαίσια‭ ‬ ‭ ‬του‭ ‬ ‭ ‬συμποσίου‭ ‬ ‭ ‬ ‭ ‬καθώς‭ ‬ ‭ ‬και‭ ‬ ‭ ‬σε‭ ‬ ‭ ‬πολλά‭ ‬ ‭ σεμινάρια‭ ‬ ‭ ‬και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι‭ ‬πρόεδρος ‭ ‬του‭ ‬Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff εκπροσωπώντας τη χώρα σε παγκόσμια συνέδρια και συμπόσια. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Συντεχνίας φλογέρας από καλάμι . ‬Από το 1990 διδάσκει πιάνο και θεωρητικά , προετοιμάζει μαθητές για κατατακτήριες εξετάσεις σε ωδεία της χώρας, για εισαγωγικές σε μουσικά σχολεία, πανεπιστήμια καθώς και για τις Εθνικές σχολές θεάτρου , χορού στα μαθήματα της μουσικής. Από‭ ‬ ‭ ‬το‭ ‬ ‭ ‬1992 εργάζεται‭ ‬ ‭ ‬ως‭ ‬ ‭ ‬μουσικός‭ ‬ ‭ ‬στο‭ ‬ Δήμο‭ ‬ ‭ ‬Χαλανδρίου‭ ‬ ‭ ‬έχοντας‭ ‬ ‭ ‬διδάξει‭ ‬ ‭ ‬ ‭ ‬στην πρωτοβάθμια‭ εκπαίδευση ‬(πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ) ‭ , ‬ ‭ ‬προνηπιακή‭ ‬ ‭ ‬εκπαίδευση‭ (υπεύθυνη προγραμμάτων Carl Orff) ‬.‭ ‬Από το 1997 διευθύνει την πολυφωνική χορωδία ενηλίκων “Φωνές Χρωμάτων”. Από‭ ‬ ‭ ‬τον‭ ‬ ‭ ‬Οκτώβριο‭ ‬ ‭ ‬του‭ ‬ ‭ ‬2014 διευθύνει τη ‭Μι‬κτή Πολυφωνική Χορωδία Τρίτης Ηλικίας 60+ του‭ ‬ ‭ ‬Δήμου Χαλανδρίου , οργανώνει και συμμετέχει σε φεστιβάλ , ‭είναι στην οργανωτική επιτροπή του πανελλήνιου χορωδιακού φεστιβάλ του δήμου Χαλανδρίου , ‬ ‭ ‬διδάσκει‭ ‬ ‭ ‬μουσικοκινητική με‭ ‬ ‭ ‬θέμα‭ ‬ ‭ ‬τη‭ ‬ ‭ ‬συμφωνική‭ ‬ ‭ ‬και παραδοσιακή ορχήστρα μέσω της προσέγγισης‭ ‬ Orff ‭ ‬, επιμελείται και παρουσιάζει αφιερώματα σε συνεργασία με την ορχήστρα του Δήμου . Από το 1995 ασχολείται με τη φωνή και το χορωδιακό τραγούδι . Επιμορφώνει εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και ομάδες παιδιών και ενηλίκων που ενδιαφέρονται για το τραγούδι , το ρυθμό και την κίνηση ως μια ολότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.