Η παράσταση “ΟΠ!” της Στέλλας Σερέφογλου ταξιδεύει στον Βόλο

Στις 27 & 28 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Θεατρίνη

Η παράσταση που αγάπησαν µικροί και µεγάλοι, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου- δηµιουργού της βρεφικής παράστασης “ΑΒΓΩ”, ξεκινάει το καινούργιο της ταξίδι.

Στις 27 & 28 Απριλίου, στις 5µ.µ., στη φιλόξενη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισµού & Τεχνών “ΘΕΑΤΡΙΝΗ”, παιδιά από 3 έως 8 ετών θα βιώσουν µια αξέχαστη θεατρική εµπειρία γεµάτη ακροβατικά, στοιχεία βωβού κινηµατογράφου και τεχνικές που ξεπηδούν από τον µαγικό κόσµο του τσίρκου.

“ΟΠ!”

Στις 27 & 28 Απριλίου στις 17:00 στο Κέντρο Πολιτισµού & Τεχνών “ΘΕΑΤΡΙΝΗ”

Για παιδιά 3-8 ετών

Υπόθεση

Δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, συναντιούνται τυχαία σ᾽ ένα πολύχρωµο τόπο. Το αγόρι όµως έχει ένα πρόβληµα: το µπαλόνι του έχει κολλήσει κάπου ψηλά και δεν µπορεί να το φτάσει. Το κορίτσι προσφέρεται να βοηθήσει, κι έτσι ξεκινούν µαζί µια σειρά από προσπάθειες για να το πάρουν πίσω. Θα τα καταφέρουν; Πόσο σηµαντικό είναι το µπαλόνι γι’ αυτά; Τι νιώθει το ένα παιδί για το άλλο; Μέχρι πού θα φτάσουν για να πετύχουν τον σκοπό τους;

Τεχνικά µέσα

Η ιστορία ζωντανεύει µέσα από τις ποιητικές εικόνες που δηµιουργούν οι ακροβάτες Ευαγγελία Μόσιου και Πάνος Σολδάτος και αποκτά φωνή µε την υπέροχη µουσική που έγραψε ειδικά για το έργο ο Σταύρος Ρουµελιώτης (Usurum Band, The Holy Goat). Οι δύο πρωταγωνιστές αφηγούνται την ιστορία µε τα σώµατα και τις ιδιαίτερες ακροβατικές δεξιότητές τους, τον χορό και την εκφραστικότητα των προσώπων τους. Η µουσική συνοδεύει στιγµές παιχνιδιού και ονειροπόλησης, υπογραµµίζει τη δράση ή τις όποιες αλλαγές στη διάθεση των ηρώων και συµβάλλει στη σύνθεση απρόβλεπτων κόσµων που αναδεικνύουν την ιστορία. Τα µέσα που κυριαρχούν στο έργο είναι τα ακροβατικά, η ρυθµική, ο χορός, η παντοµίµα, δηλαδή στοιχεία που συναντά κανείς στον βωβό κινηµατογράφο και το τσίρκο.

Σκηνοθετικό σηµείωµα

«Συνεργάζοµαι συχνά µε µικρά παιδιά και κάθε φορά εντυπωσιάζοµαι µε τη θετική ανταπόκριση που δείχνουν στον ρυθµό. Γι᾽ αυτόν τον λόγο αντιµετωπίζω όλη την παράσταση σαν µια χορογραφία, όπου ο ρυθµός και η διάθεση για παιχνίδι αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της σκηνοθεσίας.

Μελωδίες και δυναµικοί ρυθµοί εναλλάσσονται και δηµιουργούν ένα παλλόµενο ηχητικό περιβάλλον που πλαισιώνει τη δράση. Στις δύο προηγούµενες δουλειές µου, συνδύασα στοιχεία κόµιξ και βωβού κινηµατογράφου µε τη συνοδεία µουσικής. Αυτό ενισχύει τη συνύπαρξη αλλά και την εναλλαγή κωµικών και ονειρικών στιγµών. Στο “ΟΠ!” προσθέτω στην αφήγηση ακροβατικά και στοιχεία που ξεπηδούν από τον µαγικό κόσµο του τσίρκου. Το “ΟΠ!” συνιστά για εµένα ένα µείγµα εξερεύνησης, παρατήρησης και ανακάλυψης του εσωτερικού µίτου που συνδέει τον ενήλικα εαυτό µου µε το παντοτινό παιδί µέσα µου. Μνήµες, εµπειρίες, συναισθήµατα αλλά και καλλιτεχνικά έργα -όπως οι ταινίες “Το Κόκκινο Μπαλόνι”, “Ο Στρατηγός” ή βιβλία του Jon Klassen κ.ά.- καθώς επίσης και η γνωριµία µε τον πολυεπίπεδο κόσµο των ακροβατών, αποτέλεσαν τα υλικά δηµιουργίας και σύνθεσης του “ΟΠ!”. Οι θεµατικές που µε ενδιαφέρει να φτάσουν στο κοινό σχετίζονται µε την αξία της φιλίας και του παιχνιδιού καθώς και την ανάγκη για ονειροπόληση αλλά και για σύνδεση µε τον γύρω κόσµο. Ως καλλιτέχνης και µητέρα πιστεύω πως οι πιο σηµαντικές στιγµές στη ζωή µας προκύπτουν από την ικανότητα να συνδυάζουµε τις επιθυµίες µε την ενσυναίσθηση, τη φαντασία µε την πραγµατικότητα, το οργανωµένο µε το απροσδόκητο. Μόνο έτσι ανακαλύπτουµε το “µυθικό” µέσα στις σχέσεις».

Ταυτότητα παράστασης

ΟΠ!

Ιδέα – σκηνοθεσία: Στέλλα Σερέφογλου

Ερµηνεύουν – πετούν: Ευαγγελία Μόσιου, Πάνος Σολδάτος

Σκηνικά: Ελένη Παπαναστασίου

Μουσική: Σταύρος Ρουµελιώτης (Usurum Band, The Holy Goat)

Κοστούµια: Νατάσα Σπάλα

Επιµέλεια κίνησης: Ελπινίκη Σαριπανίδου

Φωτισµοί – videos: Έλενα Μαργαριτίδη

Οργάνωση παραγωγής: IKIRU

Εικονογράφηση αφίσας: Κώστας Μαρκόπουλος

Γραφίστας: Βασίλης Γεωργίου

Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will

Πού: Κέντρο Πολιτισµού & Τεχνών “Θεατρίνη”, Πλάτωνος 20, Βόλος

Τηλ Επικοινωνίας: +306978157870

Πότε: στις 27 & 28 Απριλίου στις 5µ.µ.

Διάρκεια: 45´ (χωρίς διάλειµµα)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

  1. https://www.kentropolitismou.com/event-details/op-27-apriliou-2024-stis-17-00
  2. https://www.kentropolitismou.com/event-details/op-28-apriliou-2024-

stis-17-00

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.