Κώστας Βλαχούτσος: Δεν φεύγει από πάνω μου ο …«τίτλος» του Βολιώτη!

Πολλά τραγούδια του, έχουν αναφορές στην πόλη που γεννήθηκε και ξεκίνησε την καριέρα του

Ο Κώστας Βλαχούτσος είναι ένας νέος τραγουδοποιός, ένας Βολιώτης, που έκανε την εμφάνιση του στη δισκογραφία τον Ιούνιο του 2022 με το digital single “Μια Βόλτα Στη Γη” . Για αρκετό διάστημα βρισκόταν στον Βόλο, ασχολούμενος πάντα με τη μουσική, άνοιξε όμως πλέον τα «φτερά του» διεκδικώντας την υλοποίηση των ονείρων του, με κόπο και επιμονή. Είναι ένας αριστοτέχνης τραγουδοποιός – μουσικός που πλέον «ξεδιπλώνει» το πλούσιο δημιουργικό του ταλέντο, που τον καθιστούν στους πολλά υποσχόμενους νέους δημιουργούς.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Στην πορεία προχώρησε στην έκδοση της πρώτης του ολοκληρωμένης δουλειάς με το δίσκο “Ξανθή” , όπου τα τραγούδια ερμηνεύουν με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο οι Θανάσης Χουλιαράς, Πολυξένη Καράκογλου και Δημήτρης Κανέλλος, ενώ φιλική συμμετοχή έχει η Bronza Banda.

Συνέχισε με το τραγούδι “Γόνδολα” τον Οκτώβρη του 2023, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες, με το κομμάτι “Κάπου υπάρχει λίγο φως” έκανε το επόμενο βήμα του. Μάλιστα, το συγκεκριμένο, είναι ένα τραγούδι διαδρομής και περιήγησης μέσα στο σκοτάδι.

«Από τα Τέμπη μέχρι το Μάτι και όπου αλλού. Στην απόδειξη των διοδίων αναγράφονται ονόματα ανθρώπων, τοποθεσίες και σκόρπιες ημερομηνίες, ενώ κάτω κάτω στη λέξη “κόστος” γίνεται το άθροισμα όλων αυτών Όμως όσο και βαθιά να είναι η νύχτα, όσο και μακρύ να είναι το τούνελ το φως πάντα θα αχνοφαίνεται μέχρι να ξημερώσει».

 

«Δεν είναι όλα μαύρα, στο τέλος της νύχτας υπάρχει το φως!»

Όπως μας λέει ο ίδιος, «οι πρώτες  μελωδίες , μου είχαν βγει από το άλλο μεγάλο έγκλημα στο Μάτι και αυτό που προσπαθώ να αποτυπώσω, είναι ότι τελικά, η ανθρώπινη ζωή στις μέρες που ζούμε, είναι απλά … κόστος. Είτε μιλάμε για τέτοια γεγονότα, είτε για τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα είτε για τους σεισμούς της Τουρκίας… Αλλά  δεν είναι όλα μαύρα, στο τέλος της νύχτας υπάρχει το φως!»

Σύμφωνα με τον Κ. Βλαχούτσο, «η Τέχνη πέρα απ΄το να ψυχαγωγεί τους ανθρώπους, έχει βέβαια το ρόλο να δίνει κουράγιο, να απαλύνει τον πόνο, αλλά μπορεί να βάλει και σε σκέψη τους ανθρώπους , για το πως μπορούν οι ίδιοι να αλλάξουν την κατάσταση στην οποία ζούνε…»

Προβλήματα και αδυναμίες που ταλανίζουν

Πολλά είναι τα προβλήματα και οι αδυναμίες που ταλανίζουν το καλλιτεχνικό στερέωμα, με τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η δουλειά και αναδείχτηκαν την περίοδο της πανδημίας, όπως ανέφερε ο τραγουδοποιός Κώστας Βλαχούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα κοινωνικά μηνύματα που περνούν μέσα από τραγούδια, όπως η «Γόνδολα»  για παράδειγμα…

Αναφορικά με αυτό το τραγούδι, είπε ότι μέσα από μουσική που παραπέμπει σε ιταλική ταραντέλα, και αφού η πόλη μας είχε γίνει, σε μεγάλο βαθμό, Βενετία και αφού αναφέρει και το Ντε Κίρικο που είναι μέρος της πόλης, έδωσε μορφή στο μουσικό του κομμάτι.

Σύμφωνα με τον Κώστα Βλαχούτσο, οι καλλιτέχνες ανήκουν σε έναν κλάδο εργαζομένων, όπως όλα τα επαγγέλματα, με τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή δουλειά και την «υποχρέωση» που έχει η τέχνη να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν παραπέρα, να προβληματιστούν και να τους δημιουργηθούν ερωτηματικά.

Ελάχιστες απολαβές και επίπονες προσπάθειες

«Ο χώρος αυτός, έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά και στις άλλες τέχνες, οι οικονομικές απολαβές είναι ελάχιστες, είναι επίπονο, καθώς χρειάζεται μελέτη και πρόβες πριν ανέβει κάποιος στη σκηνή ή στο πάλκο, μετά από μαθήματα και μεγάλη ατομική προσπάθεια στον κάθε χώρο», ανέφερε ο κ. Βλαχούτσος.

Ο ίδιος είπε ότι στην περίοδο του Covid βγήκαν ανάγλυφα και μαζικά τα προβλήματα και οι αδυναμίες που υπάρχουν στο χώρο της τέχνης και γι’ αυτό, όλοι οι καλλιτέχνες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συσπειρώθηκαν γύρω από τα Σωματεία τους, ενώ δημιουργήθηκε Πανελλαδικά ένα νέο Σωματείο Τραγουδιστών, πρόεδρος του οποίου είναι η Νατάσσα Μποφίλιου.

Η «στάμπα» του Βολιώτη…

Ο Κ. Βλαχούτσος βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, όπως είπε για να παλέψει με καλύτερους όρους, γιατί είναι πολύ απαιτητικό το όλο πράγμα, χρειάζονται πολλά χρήματα για μια παραγωγή τραγουδιών και του έχει κάνει εντύπωση η κάθοδος στην πρωτεύουσα εκατοντάδων καλλιτεχνών, όχι μόνο από μικρές επαρχιακές πόλεις, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη. Τέλος είπε, ότι όταν κάνει εμφανίσεις με δικά του τραγούδια, δεν φεύγει από πάνω του η «στάμπα» του Βολιώτη, καθώς πολλά τραγούδια έχουν αναφορές στην πόλη που γεννήθηκε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.