Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ανδρέα Στεργίου «Δύο ξένοι στην ίδια συμμαχία»

«Δύο ξένοι στην ίδια συμμαχία» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Ανδρέα Στεργίου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο κυκλοφόρησε προ ημερών από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Το βιβλίο αυτό εξετάζει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της πρόσφατης  διπλωματικής ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου, τη σχέση Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και ΝΑΤΟ κατά την κρίσιμη περίοδο μεταξύ 1973 και 1988. Η χρονική αυτή περίοδος αρχίζει με την εμφάνιση της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο το 1973 και ολοκληρώνεται με την πιο συστηματική μέχρι σήμερα προσπάθεια επίλυσής της στον απόηχο της διαδικασίας προσέγγισης του Νταβός το 1988. Λόγω της διαμόρφωσης όλων των επακόλουθων νομικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών πτυχών αυτής της πολύπλοκης σχέσης, η περίοδος αυτή ήταν η πιο κρίσιμη για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής διένεξης. Συμπίπτει επίσης με ορισμένες σοβαρές κρίσεις στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες, ως αποτέλεσμα της μακραίωνης αντιπαλότητας μεταξύ δύο μελών της, κλόνισαν τα θεμέλιά της στη γεωστρατηγικά ευαίσθητη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Το κυπριακό ζήτημα και οι πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν για τον πόλεμο του 1974 επανεξετάζονται επίσης κριτικά, και για τον σκοπό αυτό η ανάλυση στο βιβλίο αυτό ανατρέχει στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Ανδρέας Στεργίου διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί ως ερευνητής και έχει διδάξει σε διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία  Greece’s Ostpolitik. Dealing With the «Devil» (Switzerland AG: Springer Nature, 2021) και The Greek-Turkish Maritime Dispute. Resisting  the Future (Switzerland AG: Springer Nature, 2022).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.