Λευτέρης Πλιάτσικας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Έχουν αλλάξει οι εποχές και εμείς καλούμαστε να τις ακολουθήσουμε»

Το νέο μουσικό σχήμα του καλλιτέχνη μας δίνει την «Πυξίδα» να πορευτούμε με τις επιταγές της νέας εποχής

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας ακολουθεί τον ρυθμό των συνεχώς μεταβαλλόμενων εποχών και δημιουργεί καινούργια καλλιτεχνικά και μουσικά πράγματα, όπως το νέο μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε μέσα στη «σιωπή» της πανδημίας, με το όνομα «Πυξίδα». Μαζί με την Λία Μιχαηλίδου και την Αλίκη Μαϊδώνη ταξιδεύουν με πυξίδα τη δημιουργία νέων ήχων, «παντρεύοντας» το κλασικό με το ηλεκτρονικό μουσικό στοιχείο. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» αισθάνεται ενθουσιασμένος και αισιόδοξος για το νέο τους ξεκίνημα , κυρίως, γιατί με τις συνταξιδιώτισσές του, είναι μια παρέα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Πώς ξεκίνησε η νέα διαδρομή και το νέο καλλιτεχνικό «ταξίδι»;

Το νέο μουσικό σχήμα λέγεται «Πυξίδα», ένα όνομα που προέρχεται από το ωδείο στο οποίο εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια με τα κορίτσια. Εκεί γνωριστήκαμε με την Λία Μιχαηλίδου που παίζει πλήκτρα και πιάνο, και με την Αλίκη Μαϊδώνη που παίζει τσέλο. Είναι η αλήθεια ότι στο Ωδείο «Πυξίδα» περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας, ξεκλέβοντας κάποιες ώρες από τα μαθήματα, ώστε να παίξουμε μεταξύ μας και να «τζαμάρουμε». Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, μας προέκυψε το «πάντρεμα» ηλεκτρονικού ήχου με κλασικά όργανα, όπως είναι το τσέλο. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έπαιξε σημαντικό ρόλο η πανδημία, καθώς μείναμε άπραγοι για πολύ καιρό. Η παύση λόγω της πανδημίας μας δημιούργησε την αίσθηση ότι ο προηγούμενος κύκλος έκλεισε και ότι από εδώ και έπειτα, πρέπει να βγάλουμε κάτι καινούργιο. Έτσι, πήραμε την απόφαση με τα κορίτσια να δημιουργήσουμε καινούργιο μουσικό σχήμα, και θεωρώ ότι καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μουσικά αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.

Ο τρόπος δημιουργίας του σχήματος, έτσι όπως τον περιγράψατε, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε αυθόρμητα!

Οι παρέες έχουν μεγάλη δύναμη. Με τη Λία και την Αλίκη είμαστε σε έναν χώρο που δουλεύουμε μαζί, αλλά ταυτόχρονα είμαστε παρέα και η παρέα αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, μας έχει λείψει. Η πανδημία μας περιόρισε αρκετά, σταματώντας τελείως ο πολιτισμός. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση δημιουργήσαμε το κομμάτι με τίτλο «Σαν να μην υπάρχει αύριο». Αυτή την περίοδο παρουσιάζουμε το νέο αυτό τραγούδι, ταυτόχρονα με τον νέο ήχο που δημιουργήσαμε, διασκευάζοντας δικά μου παλιά κομμάτια από τους «Όναρ». Τις παρουσιάσεις τις κάνουμε σε έναν όμορφο χώρο στην περιοχή της Κηφισιάς που ονομάζεται «Μέντα», οι σκάλες του οποίου οδηγούν στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, όπου πραγματοποιούσε τις θερινές του διακοπές.

Μιλώντας για τη δημιουργία του σχήματος μέσα στην περίοδο της καραντίνας, να φανταστώ ότι υπάρχουν πολλά κομμάτια τα οποία δημιουργήσατε και θα μας παρουσιάσετε εν καιρώ;

Έχουμε πολλά πράγματα να παρουσιάσουμε, αλλά η εποχή μας δεν ενδείκνυται για κυκλοφορία νέου άλμπουμ. Η εποχή μας «λέει», πως πρέπει να βγάλεις ένα μόνο τραγούδι για να μπορέσει εύκολα να βρει τον δρόμο του. Έχουν αλλάξει οι εποχές και εμείς καλούμαστε να τις ακολουθήσουμε.

Είναι εποχές ωστόσο, που μπορούν να παρακινήσουν τη μουσική και στιχουργική έμπνευση ή λόγω των διαφόρων δεινών η έμπνευση έχει χαθεί;

Από τα πάντα αντλούμε έμπνευση. Προσωπικά, ξεκίνησα τη δισκογραφία το 1999. Από τότε έχουν αλλάξει τα πράγματα 360ο. Όταν όμως έχεις την ανάγκη να δημιουργήσεις μουσικά κάτι καινούργιο, θα βρεις τρόπο, ακολουθώντας πολλές φορές τον τρόπο της εποχής. Παλιότερα, μέχρι το 2005, υπήρχαν οι πωλήσεις των δίσκων. Τώρα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Εφόσον έχουν αλλάξει οι εποχές, εμείς πρέπει να τις ακολουθήσουμε. Σε κάθε εποχή υπάρχουν τα θετικά, υπάρχουν και τα αρνητικά. Εμείς αυτή τη στιγμή ζούμε την εποχή του διαδικτύου και πρέπει να ακολουθήσουμε. Προσωπικά, είμαι υπέρ των αλλαγών.

Ποιο είναι το πρόγραμμα της περιοδείας με την «Πυξίδα»; Είναι πιθανό να έρθετε προς τον Βόλο;

Αυτό το χρονικό διάστημα, εμφανιζόμαστε στην «Μέντα», με την προσέλευση του κόσμου να είναι μεγάλη. Στην πορεία, σίγουρα θα ξεκινήσουμε περιοδεία και, φυσικά, θα έρθουμε στον Βόλο. Είναι αγαπημένη πόλη για εμάς και έχει καταπληκτικούς ανθρώπους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.