Μαίρη Κόντζογλου: Η ίδια η ζωή, δεν είναι πάντοτε χρυσάφι, έχει μέσα της και σκουριά

Η δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα στη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι», με το «Πόρτο Λεόνε» να είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέα

Ένα βράδυ κι ένα ποτήρι κονιάκ αποτέλεσε το έναυσμα για τη γνωστή και αγαπητή συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου ώστε να εμπνευστεί την ιστορία της «Σκουριά και χρυσάφι» και να συγγράφει δύο βιβλία που μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και μας δείχνουν τη δημιουργία ενός ποτού στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωσή της και ταυτόχρονα την τότε ιστορία της χώρας. Η κ. Κόντζογλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το δεύτερο βιβλίο της ομότιτλης διλογίας (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), δίνοντάς μας μια …γουλιά από το περίφημο ποτό κι αφήνοντας μια ιστορική επίγευση σε θέματα και καταστάσεις, που λίγοι γνωρίζουν.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η περίοδος που διανύουμε σε ότι αφορά την καθημερινότητά σας αλλά και με τη συγγραφή;

Είναι δύσκολες οι μέρες που ζούμε. Ενώ στην πρώτη καραντίνα δεν είχα επηρεαστεί και ήταν μία ευκαιρία να ξεκουραστώ, αυτή τη φορά μου είναι λίγο πιο δύσκολο. Διαβάζω πάρα πολύ κι εκτός από καινούργια βιβλία, διάβασα ξανά και βιβλία που είχα διαβάσει πριν χρόνια και δεν τα θυμόμουν. Είναι μια ευκαιρία για μια πιο εσωτερική διεργασία. Είναι τραγικό όμως αυτό που ζούμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που «έφυγαν», όσοι ακόμη υποφέρουν, ελπίζουμε όμως ότι κάποια στιγμή θα περάσει. Δεν γίνεται να μην ελπίζουμε, αλίμονό μας.

Μέσα από τις σελίδες του πρώτου βιβλίου της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι- Νεγρεπόντε» ο αναγνώστης έκανε ένα ταξίδι στον χρόνο και μάθαινε μέσα από την περιπέτεια μιας οικογένειας και της δημιουργίας ενός ποτού πως ξεκίνησε το ελληνικό κράτος. Στο δεύτερο τώρα μέρος «Σκουριά και χρυσάφι: Πόρτο Λεόνε» ποια συνέχεια δίνετε;

Στο δεύτερο μέρος παρακολουθούμε τη δημιουργία του ποτού και την εξάπλωσή του στην ελληνική αγορά, μια μικρή βέβαια αγορά, αλλά και τη διεθνή του καριέρα, μαζί με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, που επηρεάζουν και τη δημιουργία του ποτού, καθώς μιλάμε για την είσοδο της χώρας στην βιομηχανική περίοδο και την μεταποίηση προϊόντων και τα διεθνή γεγονότα, από τα οποία εξαρτήθηκε η εξάπλωση του ποτού. Βλέπουμε όμως και τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων, που θυσίασαν πολλά πράγματα για να δημιουργήσουν το ποτό και να το κάνουν γνωστό. Με όλα αυτά όμως, κι αυτό ήταν το κύριο μου μέλημα, παρακολουθούμε τη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το κίνητρό μου για να γράψω το βιβλίο. Η Ελλάδα όταν απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος δεν υπήρχαν τάξεις. Ήταν ελάχιστες, πέντε- έξι ελληνικές οικογένειες που ήταν ευκατάστατες και όλοι οι άλλοι ήταν αγρότες, εργάτες κτλ. Με την απελευθέρωση και την είσοδο της χώρας στη Δύση, καθώς είχαμε ξένους βασιλιάδες και είναι λογικό να έχουμε επηρεαστεί από τη Δύση, αρχίζει και η μεταποίηση των προϊόντων, κάποιοι άνθρωποι βγαίνουν λίγο προς τα πάνω οικονομικά, καταρχήν οι εφοπλιστές και μετά οι μεγάλοι έμποροι και αρχίζει και δημιουργείται η τάξη των μεταποιητών και δημιουργείται ακόμη μια τάξη, που θα είναι η μετέπειτα αστική. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλο αυτό γιατί αναδεικνύεται όλη αυτή η ιστορία μέσα από τις ζωές των ανθρώπων, τους θανάτους, τις γεννήσεις από τα προσωπικά τους δράματα και ευτυχισμένες στιγμές.

Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονται πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα στο βιβλίο;

Εννοείται ότι είμαστε πολιτικά όντα και ό,τι συμβαίνει επηρεάζει όχι μόνο την προσωπική μας ζωή, αλλά και την εξέλιξή μας ως άνθρωποι. Για παράδειγμα, το 1873 έγινε το Λαυρεωτικό ζήτημα. Επιγραμματικά, κόπηκαν μετοχές- τότε δεν λέγονταν μετοχές- περισσότερες από την αξία του μεταλλεύματος που υπήρχε στο Λαύριο. Ο κόσμος αγόρασε μετοχές, που ήταν χαρτιά στην ουσία, πολλοί πούλησαν σπίτια και χωράφια για να τις αγοράσουν και μετά όλο αυτό «ξεφούσκωσε». Είναι η πρώτη χρηματιστηριακή φούσκα στην Ελλάδα και τότε μετακινήθηκε πλούτος από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα στους πλουσιότερους.
Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός. Σε σχέση με την ιστορία του βιβλίου όμως, κάποιοι από τους ήρωες επωφελήθηκαν από αυτή την κατάσταση, βρέθηκαν δηλαδή με περισσότερα χρήματα από αυτά που είχαν για να κάνουν το όνειρό τους, που ήταν η δημιουργία μιας μεγάλης ποτοποιίας και κάποιοι από τους ήρωες έχασαν τις περιουσίες τους κι αναγκάστηκαν να κάνουν άλλα πράγματα, τα οποία τα βλέπουμε στην ιστορία του βιβλίου. Η ζωή μας είναι συνάρτηση των πολιτικών γεγονότων.

Το Πόρτο Λεόνε σηματοδοτεί το λιμάνι του Πειραιά ή έχει κι άλλη έννοια στο βιβλίο;

Το λιμάνι του Πειραιά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους εκείνη την εποχή. Οι εφοπλιστές από το Ανατολικό Αιγαίο και κυρίως από τα Δωδεκάνησα απ΄όπου προέρχονταν οι περισσότεροι με την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους έφεραν τα καράβια τους στον Πειραιά, γιατί ήταν πιο κοντά στην Ευρώπη. Ως λιμάνι ο Πειραιάς ανέπτυξε πολύ το εμπόριο. Επίσης, η ποτοποιία που εξελίχθηκε και έβγαλε το Victory, το ποτό αυτό το διάσημο, είχε έδρα τον Πειραιά. Οπότε ο Πειραιάς παίζει μεγάλο ρόλο και στην εξέλιξη του βιβλίου.

Το ποτό το συναντάμε σε όλη τη διλογία;

Το ποτό είναι η φλέβα που διατρέχει όλο το βιβλίο. Δεν κάνουν το ποτό στο πρώτο βιβλίο. Εκεί παρουσιάζονται τα όνειρα τους, η οργάνωση κτλ.. Στο δεύτερο βιβλίο το ποτό παράγεται, εξάγεται, προωθείται με πολύ καινοτόμους μεθόδους για την εποχή κι αυτά είναι και κάποια από τα αληθινά γεγονότα, γιατί εγώ ακολούθησα την πορεία ενός πολύ διάσημου ελληνικού ποτού για να γράψω το βιβλίο. Δεν είναι η ιστορία της οικογένειας που το δημιούργησε, είναι μυθιστόρημα, αλλά η παραγωγή και η εξέλιξη του ποτού βασίζεται και σε αληθινά γεγονότα.

Τι θέλετε να σηματοδοτήσει ο τίτλος του βιβλίου σας «Σκουριά και χρυσάφι»;

«Σκουριά και χρυσάφι», είναι αρχικά το χρώμα του ποτού. Έτσι ξεκίνησε όλη η ιδέα. Πίνοντας ένα κονιάκ ένα βράδυ, είπα ότι το χρώμα είναι πολύ ωραίο σαν μέσα στο χρυσάφι… να έπεσε σκουριά. Όμως υπάρχει και μεταφορική έννοια, καθώς είναι η ίδια η ζωή, που δεν είναι πάντοτε χρυσάφι, έχει μέσα της και σκουριά, προβλήματα αλλά είμαστε κι εμείς, οι άνθρωποι, που δεν είμαστε μόνο καλοί, έχουμε και τις κακές μας πλευρές, εξαρτάται πιο θα υπερισχύσει.

«Είναι τραγικό αυτό που ζούμε, οι άνθρωποι που «έφυγαν», όσοι ακόμη υποφέρουν…, ελπίζουμε όμως ότι κάποια στιγμή θα περάσει»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.