Μανώλης Παρασκευάς: « Όσα έζησα»

Βιβλιοκριτική της Ουρανίας Σταματιάδου- Κουτσογιάννη

Με ξεχωριστή χαρά και πολλή συγκίνηση κρατώ στα χέρια μου και ξεφυλλίζω το βιβλίο – ημερολόγιο του κ. Μανώλη Παρασκευά, ιδρυτικού μέλους, πρώτου προέδρου και επίτιμου προέδρου του Συλλόγου μας , με τίτλο ‘’ Όσα έζησα ….’’. Μία νέα έκδοση του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι», που αποτελεί εκπλήρωση ενδόμυχης επιθυμίας του συγγραφέα.

Άνθρωπος έξυπνος, δραστήριος, γεμάτος ενέργεια και θέληση ο κ. Μανώλης Παρασκευάς, αγωνίστηκε από μικρή ηλικία, δοκιμάστηκε σε όλες τις δύσκολες εποχές, όμως δεν πτοήθηκε, παρέμεινε ψύχραιμος και αποφασιστικός. Στα 72 χρόνια της ζωής του αποφάσισε να καταγράψει, όλα όσα έζησε, στο προσωπικό του ημερολόγιο, ζωντανή παρακαταθήκη στα παιδιά και τα εγγόνια του. Και τα κατάφερε!!!

Το όλο περιεχόμενο του βιβλίου , του οποίου την επιμέλεια ανέλαβε ο ακάματος , πολυγραφότατος φίλος και συμπατριώτης κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς, μεταφέρεται όπως ήταν στα χειρόγραφά του συγγραφέα από σεβασμό στη γραφή του, με ελάχιστες προσωπικές παρεμβάσεις. Αποτελείται από 132 σελίδες και κατανέμεται σε 10 κεφάλαια.

Το αφιερώνει στα παιδιά του, στα εγγόνια και τα δισέγγονά του.

Μέσα στις σελίδες αυτές ο συγγραφέας μάς ξετυλίγει το κουβάρι της μακράς διαδρομής της ζωής του, (γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1928), με γλαφυρότητα, με ευφράδεια λόγου αξιοθαύμαστη, με ζωντάνια και παραστατικότητα, μολονότι οι γραμματικές του γνώσεις είναι επιπέδου δημοτικού, όπως και των περισσοτέρων συνομηλίκων της εποχής.

Αρχικά μας δίνει πληροφορίες για την καταγωγή της πατρικής του οικογένειας και τον αριθμό των μελών της, την ιστορία της. Μιλάει για τη δημιουργία της δικής του οικογένειας ,για το γάμο του και τα παιδιά του.

Μας περιγράφει τα πέτρινα χρόνια της προσφυγιάς που έζησε ως παιδί, τους αγώνες του στα δεινά χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου, ως έφηβος.

Αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αναζητώντας εργασία στον κάμπο ως αγρότης, στα εργοστάσια Ματσάγγου και Παπαγεωργίου ως εργάτης, στο λιμάνι του Βόλου ως λιμενεργάτης.

Μας ενημερώνει για την ενασχόληση των συμπατριωτών του Εγγλεζονησιωτών με τη θάλασσα και όχι μόνον .

Δίνει εικόνες από την πόλη μας τη Νέα Ιωνία, από το μοναδικό μεγάλο δρόμο «το Φαρδύ».

Εξιστορεί γεγονότα σχετικά με την μεγάλη του αγάπη, την ομάδα της ΝΙΚΗΣ, της οποίας υπήρξε βασικός παίκτης κατά την δεκαετία 1945-1955.

Κάνει λόγο για την άλλη μεγάλη αγάπη του, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος, τον υπηρέτησε με αυταπάρνηση από την ίδρυσή του και συμμετέχει ενεργά μέχρι σήμερα στις δραστηριότητές του.

Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, η διαύγεια του πνεύματός του, η θυμοσοφία του, οι φιλοσοφικές του σκέψεις και οι προβληματισμοί του γύρω από το χθες και το σήμερα, οι ανησυχίες του για την Ελλάδα μας, για το μέλλον των νέων μας, για την εξέλιξη της ελληνικής οικογένειας σήμερα, τους κινδύνους που μας περιβάλλουν, την αγάπη για τη ζωή και τους συνανθρώπους, την πίστη στον Θεό και την Παναγιά μας , την ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ !!!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ευχαριστεί από καρδιάς τον κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα -Σταθαρά για την επιμέλεια της Έκδοσης του παρόντος βιβλίου και την πολύτιμη προσφορά του στην προβολή της τοπικής μας ιστορίας.

Ευχαριστεί τον κ. Μανώλη Παρασκευά για τα όσα προσέφερε κι εξακολουθεί να προσφέρει στο Σύλλογο και για το λιθαράκι που πρόσθεσε στην ιστορία της πόλης μας ,της Νέας Ιωνίας, με την συγγραφή του ημερολογίου του. Του εύχεται να είναι γερός , πάντα δίπλα μας και δίπλα στη μεγάλη αγαπημένη του οικογένεια.!!!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.