Μαριάννα Τουμασάτου: «Πρέπει να χαιρόμαστε με ό, τι μας δίνει ζωή»

«Γιατί συνήθως παίρνουμε αυτό που μπορούμε να δούμε», όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα η γνωστή πρωταγωνίστρια

Άλλη μια θεατρική παράσταση έκανε τη στάση της στην πόλη του Βόλου και στο Θερινό Θέατρο Νέας Ιωνίας, μια παράσταση μέσα από την οποία ο θεατής , βλέπει κάποιες από τις προσωπικές του στιγμές. «Ειδικές Περιστάσεις» λοιπόν, και η πρωταγωνίστρια Μαριάννα Τουμασάτου μίλησε γι’ αυτές τις ειδικές περιστάσεις της ζωής στο Ράδιο ΕΝΑ και στο πολιτιστικό ένθετο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με τον Ηλία Κουτσερή, αφήνοντας ένα από τα καλύτερα μηνύματα: «Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι απέναντι στη ζωή».

Άλλο ένα καλοκαίρι με θεατρική παράσταση και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Είναι εύκολο για έναν ηθοποιό αυτό;

Δεν είναι εύκολο να είσαι μακριά από το σπίτι σου λόγω περιοδειών, αλλά είναι επιλογή. Τα περισσότερα καλοκαίρια που δουλεύω προτιμώ την περιοδεία, γιατί με ένα τρόπο είναι στο dna τον ηθοποιών. Έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους της περιφέρειας και νομίζω ότι το χρειάζονται. Είναι καλό να έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους που σε βλέπουν στην τηλεόραση. Σου δίνουν το χρόνο τους, τη στιγμή τους. Θεωρώ ότι επιστρέφεις με αυτόν τον τρόπο την εκτίμηση που σου δείχνουν. Είναι σαν να τους λες ότι αυτό το καλοκαίρι θα έρθω εγώ να σε δω, για να σου πω ευχαριστώ για τα υπόλοιπα.

Το περσινό καλοκαίρι δεν είχε όλα αυτά που περιγράψατε, λόγω του απόηχου της καραντίνας και των μέτρων που είχαν ληφθεί. Ποια η γνώμη σας για το θέμα;

Ήταν μέτρα υπερβολικά που απέδειξαν ότι δεν είχαν κανένα νόημα. Επίσης, έγινε και αναστολή όλων των παραστάσεων που είχαν ξεκινήσει, οι οποίες ήταν από την πρώτη μεγάλη καραντίνα και υπήρχε και ανάγκη οικονομική, καθώς εμείς ως ηθοποιοί δεν πήραμε κανένα επίδομα και οι παραστάσεις ήταν ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε. Ήμασταν από τους ανθρώπους που δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε ούτε για ένα μεροκάματο. Από την άλλη και ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει να επικοινωνήσει, γιατί χωρίς τον πολιτισμό δεν στεκόμαστε. Έχεις ανάγκη ακόμα και να δεις απλώς μία ταινία, έστω και παμπάλαια που δεν έχει καταβληθεί τώρα ο κόπος της. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερο μέρος από το θέατρο. Είσαι με την μάσκα σου, δεν μιλάς με τον δίπλα σου, είναι διαγώνια τοποθετημένοι οι καθήμενοι, και τέλος υπάρχει και ο εμβολιασμός που κάνει την κατάσταση ασφαλέστερη.

Υπήρξαν δημιουργικές στιγμές στη διάρκεια της καραντίνας;

Προσπάθησα πάρα πολύ, αλλά είμαι από τους ανθρώπους που πέρασαν άθλια στην καραντίνα. Δεν ήμουν από τους ανθρώπους που ήμουν έτοιμη να το ζήσω όλο αυτό, παρότι ήμουν πολύ κουρασμένη. Ήταν μία καλή ευκαιρία να δω το παιδί μου και τον άντρα μου, αλλά έχω ένα θέμα με τον περιορισμό, και δεν το άντεχα. Βέβαια, ήμουν πολύ συνεπής, και στην πρώτη καραντίνα δεν βγήκα από το σπίτι μου.

Σχετικά με την παράσταση «Ειδικές Περιστάσεις», μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, τι πραγματεύεται το έργο;

Την ώρα που ξεκινά η παράσταση είναι ένα ζευγάρι που μόλις έχει τελειώσει ένα φαντασμαγορικό πάρτι επετείου 15 ετών έγγαμου βίου. Το ίδιο ζευγάρι όμως έχει υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου. Ξεκινάει με την ακύρωση της μιας θέσης από την άλλη. Έχει δοθεί με την τρυφερή ματιά του Μπέρναρντ Σλέηντ, ο οποίος είναι μάστορας στα έργα με δύο πρόσωπα. Είναι η δεύτερη φορά που παίζω έργο του με δύο πρόσωπα και το απολαμβάνω, καθώς έχει πάντα μία καλή διάθεση να χαμογελάσεις, να συγκινηθείς, να δεις τη ζωή σου. Έρχονται πολύ άνθρωποι και μας λένε ότι αυτό που είδαν ήταν κομμάτι από τη ζωή τους. Βέβαια, είναι θέμα διάθεσης. Τα πράγματα γενικά σε πληγώνουν και σε στεναχωρούν, αλλά δεν παύει η ζωή να είναι όμορφη, και δυστυχώς λίγη. Οπότε θα πρέπει όσες στιγμές έχουμε να προσπαθούμε γι’ αυτό το δώρο που μας δόθηκε (σ.σ. της ζωής), να μένουμε ζωντανοί και να συνεχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Εάν δεν μας βρουν «τα βαριά», με τα οποία ούτε χιούμορ δεν μπορείς να κάνεις και τα οποία ευτυχώς δεν μας πετυχαίνουν κάθε μέρα , όλα τα υπόλοιπα έχουν σίγουρα και την αστεία τους πλευρά.

Αν δεν κάνω λάθος, περνάνε τέτοια μηνύματα και μέσα από το έργο, σωστά;

Φυσικά, γιατί οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι απέναντι στη ζωή. Αν δούμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πραγματικά σκληρές απώλειες και σταθούμε δίπλα του και δούμε πόσο ευλογημένοι είμαστε που δεν βιώνουμε αυτές τις απώλειες, οφείλουμε να μην είμαστε κλαψιάρηδες. Οφείλουμε να μην θεωρούμε ότι είναι σε εμάς τα χειρότερα απλά και μόνο γιατί χωρίσαμε ή γιατί μας διώξανε από τη δουλειά ή γιατί δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τη ζωή των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εννιά στις δέκα φορές δεν είναι έτσι ακριβώς. Πρέπει να χαιρόμαστε με ό, τι μας δίνει ζωή, γιατί συνήθως παίρνουμε αυτό που μπορούμε να δούμε. Αν μπορούμε να δούμε πόσο σπουδαίο είναι να δεις τα φτερά της πεταλούδας στο φως του ήλιου, είναι τύχη. Το ζήτημα είναι ότι όταν κλείσεις τα μάτια σου τι θυμάσαι; Ότι πήγες στο σούπερ μάρκετ; Όχι! Θυμάσαι τα μάτια του παιδιού σου, το χάδι του άντρα σου, μια αστεία στιγμή, ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Μέχρι πότε θα είναι σε περιοδεία η παράσταση, αλλά και ποια είναι τα γενικότερα σχέδιά σας ενόψει χειμώνα;

Είναι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη και για την ακρίβεια έχω κάνει μόνο ένα μπάνιο. Παρότι μείναμε στον Βόλο, δεν καταφέραμε να κάνουμε μπάνιο αλλά επισκεφτήκαμε τα τσιπουράδικα. Όσον αφορά στο χειμώνα, αφού τελειώσω τη συνεργασία μου με το κανάλι που είμαι τώρα, θα συμμετέχω στο καινούργιο σχήμα του «Μόλις χθες», μια σειρά που την υπογράφει ο Βασίλης Θωμόπουλος, αγαπημένος σκηνοθέτης και φίλος. Είναι μεγάλη χαρά στην ζωή μου με τους περισσότερους συνεργάτες μου να έχω φιλική σχέση, να συμπορευόμαστε στη ζωή, στις σκέψεις και τις ιδέες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.