Μας εξέπληξε το νέο βιβλίο του κ. Δ. Τσιλίκα

Με τον τίτλο «Μεταφυσικά Θέματα και Κοσμολογικά Ερωτήματα»... Συμπυκνωμένο, Απλό και Κατανοητό

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Αν και ο τίτλος του βιβλίου (150 σελ. 30Χ14 εκ/στών) προμηνύει ότι το περιεχόμενό του θα είναι δυσνόητο για το ευρύτερο κοινό της κοινωνίας μας , εν τούτοις το ταλέντο του Δασκάλου, καθηγητή της Φυσικής και εξαίρετου φροντιστή το κάνει να είναι απλό, με πολύ πλούσιο περιεχόμενο και με πολύ κατανοητές έννοιες , παρόλο που βάζει τον μελετητή από τα απλά πράγματα στα δύσκολα, χωρίς να το καταλάβει. Κατά τη γνώμη μας, το βιβλίο αυτό, πρέπει να διαδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και να διαβαστεί από όλους τους πτυχιούχους, ιδίως των θετικών επιστημών και της Αστρονομίας, προκειμένου να σχηματίσουν ξεκάθαρη γνώμη, για την πάλη των γνώσεων, για τους Μύθους, τη μεταφυσική των ιδεών, τη θρησκεία και την Κοσμολογία, αλλά και τις τελευταίες επιστημονικές επαναστατικές αποκαλύψεις, την σχάση του ατόμου του Αϊνστάϊν και την ενιαία κοσμική θεωρία, του καθηλωμένου στην καρέκλα σύγχρονου μεγάλου φυσικού και φιλοσόφου Stephen Xawking. Ας το ζητήσουν οι εφημερίδες για να το διαδώσουν και αυτές θα έχουν σημαντικό όφελος.
Αν και τον γνωρίζουμε τον αγαπητό μας φίλο και άριστο συζητητή κ. Δημήτριο Τσιλίκα, δεν καταλάβαμε τον τόσο βαθύ επιστήμονα και τις τόσο δυνατές εκλαϊκευτικές δυνατότητες που έχει, ώστε να γίνεται κατανοητικώτατος, ακόμη και από τους πιο απλούς και ολιγότερον εγγράμματους ανθρώπους της κοινωνίας μας, που μας αναγκάζει να αναλάβουμε πρωτοβουλία, για τη διάδοση αυτού του έργου , που ξεπερνάει την τοπική κοινωνία και τον ανεβάζει με τα γραφόμενά του, στα μεγάλα σαλόνια των επιστημόνων της χώρας μας.
Η προσπάθεια του ανθρώπου, τονίζει ο κ. Τσιλίκας, να προσεγγίσει τα επί 2500 χρόνια ερωτήματα , αν το πνεύμα έπλασε όλο αυτό το δημιούργημα των αστέρων και το Σύμπαν , η υπήρχε η ύλη, η οποία έκτισε τον κόσμο και γέννησε τη ζωή. Από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε; Αναρωτιέται. Το Σύμπαν έχει σκοπό να εκπληρώσει ορισμένη αποστολή, η λειτουργεί απρογραμμάτιστα, χωρίς πρόθεση και σκοπό; Η ζωή στη Γη είναι θείο δώρο η ένα τυχαίο γεγονός; Πανάρχαια ερωτήματα , που κέντρισαν την περιέργεια των ανθρώπων και βασανίζουν ακόμα τις σκέψεις του. Η προσπάθεια προσέγγισης αυτών των θεμάτων , τονίζει ο κ. Τσιλίκας, πέρασε από τέσσερες διαδοχικές φάσεις. Τη Μυθολογική, τη Μεταφυσική (ιδεολογική), τη Θρησκευτική και την Κοσμολογική. Λίγες σκέψεις του , για την κάθε μία από τις παραπάνω φάσεις, που αναφέραμε:
Η Μυθολογική φάση, αποτελεί τα πρώτα δημιουργήματα της ελεύθερης σκέψης και της φαντασίας του ανθρώπου, με τους μύθους. Οι μύθοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, γιατί εξυπηρετούν πολιτικές , κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των λαών. Σ’ αυτούς αναφέρονται κατορθώματα ανθρώπων (άθλοι του Ηρακλή), Εθνικές προσδοκίες (γοργόνες , σειρήνες), κοινωνικά θέματα (μύθοι του Αισώπου, ηθικοί κανόνες), θέματα κοσμολογίας (δημιουργία του κόσμου και των άστρων) και Θεολογίας (ύπαρξη Θεών, γιγάντων, Τιτάνων κλπ). Η Ελληνική μυθολογία είναι πλούσια σε μύθους, για τις διαμάχες των Θεών του Ολύμπου , που με περισσή γλαφυρότητα περιγράφει ο Ησίοδος(8ος αιώνα π.Χ.), για τον Ήφαιστο, τον Ερμή, τον Αίολο, την Αφροδίτη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό , τον Ποσειδώνα κ.ά.
Στη Μεταφυσική φάση ο κ. Τσιλίκας αναφέρεται για τις ιδέες των Ελλήνων φιλοσόφων του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του μεγάλου Αριστοτέλη, του Θαλή του Μιλήσιου, του Ηράκλειτου, της Αθηνάς, του Πυθαγόρα κ. α. Η μεταφυσική, αναφέρει, παράγει ιδέες και πλάθει έννοιες, που έχουν ως σκοπό να κάνουν το Σύμπαν, πιο προσβάσημο και πιο κατανοητό, στους απλούς ανθρώπους. Είναι η φιλοσοφική σκέψη, με την οποία το πνεύμα αναζητά εναγωνίως την εξήγηση της δημιουργίας του κόσμου και της ζωής , έξω από τα πλαίσια της κοινής λογικής και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Κατά τον φυσιοδίφη Leibniz η Μεταφυσική είναι «σύνολο προσεγγίσεων, διαδοχικών και πάντοτε ανεπαρκών, όπως είναι το πνεύμα μας, πάντα ανικανοποίητο, διαρκώς ανήσυχο και πάντα δημιουργικό». Και ο κ . Τσιλίκας προσθέτει ότι επειδή ο άνθρωπος γνωρίζει ότι ο βίος του είναι πρόσκαιρος και το μέλλον αβέβαιον, τον καταδιώκει η περιέργεια του , για το τι συμβαίνει μετά το τέλος της ζωής του.
Η Θρησκεία αποδέχεται τους μύθους, ως θεόπνευστα μηνύματα, για βαθύτερες αλήθειες , τις οποίες δεν μπορεί να συλλάβει ο κοινός νους και να εξηγήσει με τη λογική του ο άνθρωπος. Η Ελληνική μυθολογία είναι η αρχαιότερη και η πλουσιότερη πηγή κοσμολογικών ,θρησκευτικών και πολιτισμικών αντιλήψεων των προγόνων μας. Οι Θεοί είναι οι προστάτες των πόλεων και των ανθρώπων , αλλά και οι εγγυητές της τήρησης των κοινωνικών κανόνων της καθημερινότητας. Η Διακήρυξη της Χριστιανικής Ένωσης Επιστημόνων αναφέρει ότι «ο κόσμος όλος δημιουργήθηκε από ένα ανώτερο ον και το ον αυτό, είναι ο Θεός, που έθεσε την τάξη και τους νόμους , που διέπουν τον κόσμο και τον κυβερνούν με την πρόνοιά του. Ο Χριστιανισμός προσφέρει την πρόταση αυτή, ως πρόταση πίστεως , επάνω σε ένα θέμα , που μόνο η πίστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός». Πίστευε και μη ερεύνα, δηλαδή.
Η Κοσμολογία, τέλος, είναι νέος κλάδος της Αστρονομίας , που μελετά τα θέματα σύστασης ,δομής και λειτουργίας του Σύμπαντος , χωρίς να επικαλείται υπερφυσικές δυνάμεις, ανώτερα πνεύματα και ακατανόητες οντότητες. Παρουσιάζει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και δίνει απαντήσεις τεκμηριωμένες και κατανοητές, στα μεγάλα διαχρονικά ερωτήματα , που απασχολούν και προβληματίζουν τη σκέψη και την περιέργεια του ανθρώπου. Με τα σύγχρονα και τελειότερα τεχνικά μέσα της παρατήρησης , ο κ. Τσιλίκας στο βιβλίο του ομιλεί ότι αποκτήσαμε, πρόσβαση με την Αστροφυσική, σε κοσμικές περιοχές, εντός του ηλιακού μας συστήματος και εισχωρήσαμε σε βάθος εντός του Σύμπαντος. Παλιότερα τα ζητήματα αυτά , ήταν Μεταφυσικά φαινόμενα και ασχολούνταν η Φιλοσοφία και η Θρησκεία. Επικρατούσε η άποψη ότι δουλειά της Επιστήμης, είναι τα φυσικά φαινόμενα. Τα υπερφυσικά δεν είναι δικό της αντικείμενο. Προπαντός η Θρησκεία αντιδρούσε δυναμικά σε θέματα δημιουργίας του κόσμου και θεωρούσε τη θρησκεία αποκλειστική της αρμοδιότητα. Ιδίως η Ευρώπη του 16ου αιώνα, που ήταν δέσμια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αποδεχόταν μόνο, τα λεγόμενα της Αγίας Γραφής και όλοι οι επιστήμονες , που ισχυρίζονται με τα επιστημονικά τους πειράματα και αποδεικνύουν ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και όχι ο ήλιος γύρω από τη Γη, είναι αιρετικοί και πρέπει να τιμωρούνται. Μάλιστα ο Γαλιλαίος , που τον πήγε στο Δικαστήριο η Ιερά Εξέταση που ήλεγχε την απιστία, γλύτωσε το θάνατό του δια πυράς την τελευταία στιγμή , όταν εξαναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις απόψεις του μέσα στο δικαστήριο και μόλις εξήλθε του δικαστηρίου , αναφώνησε το περίφημο « και όμως η γη κινείται γύρω από τον ήλιο».
Τα σημερινά δεδομένα της επιστήμης , τονίζει ο κ. Τσιλίκας, είναι ότι το Σύμπαν αποτελείται από μία οντότητα , η οποία εμφανίζεται με δύο μορφές: την Ύλη και την Ενέργεια. Η ύλη στο Σύμπαν υπολογίζεται μόλις 4%, μια άλλη μορφή ύλης , που λέγεται Σκοτεινή Ύλη υπολογίζεται σε 22% και η ενέργεια , που και αυτή δεν προσδιορίζεται εύκολα , γι ‘αυτό λέγεται Σκοτεινή Ενέργεια, υπολογίζεται σε 74%. Η συμπύκνωση της πυκνότητας της ύλης παράγει ενέργεια , ενώ η συμπύκνωση της Ενέργειας, παράγει ΄Υλη. Έτσι, ενοποίησαν τα δύο στοιχεία σε Υλοενέργεια και λίγο αργότερα τη μάζα με το χρόνο σε χωρόχρονο. Το Σύμπαν παραδέχονται ότι δημιουργήθηκε από μια πολύ συμπυκνωμένη ύλη , σαν σφαίρα, η οποία εξερράγη (big – bang) πριν από 14 δις/ρια χρόνια, υπό άγνωστες συνθήκες και τα κομμάτια της τρέχουν προς τα έξω στο διάστημα, ακόμη και σήμερα διαστελλόμενα συνεχώς, με μεγάλη ταχύτητα και υπό ειδικές συνθήκες, γίνεται σύντηξη των κομματιών του και σχηματίζουν δισεκατομμύρια γαλαξίες και δισεκατομμύρια αστέρια του Ουρανού μας. Ένα από αυτά τα αστέρια , αρκετά μικρό, είναι και η Γη μας. Αυτή η θεωρία του Άγγλου φυσικού και φιλοσόφου, Stephen Hawking, που είναι καθηλωμένος στο κάθισμα, συνεχώς επιβεβαιώνεται. Μάλιστα ορισμένοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολλών Συμπάντων στο χάος και αναπτύσσουν νέα θεωρία των πολυσυμπάντων στο διάστημα.
Η ζωή στη γη, επίσης , μετρήθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν από 4 δις/ρια χρόνια. Σύμφωνα με τους βιολόγους , η ζωή προέκυψε από τις πρωτεϊνες , που υπάρχουν στη φύση, οι οποίες όταν βρέθηκαν υπό κατάλληλες συνθήκες, δημιούργησαν τα πρώτα κύτταρα, μέσα στα οποία είναι το DΝΑ μας και στη συνέχεια τους ιστούς και έτσι εξελίχθηκε ο κάθε οργανισμός, με το σύστημα των πληροφοριών των γονιδίων. Σήμερα παραδεχόμαστε ότι τα γονίδια του εγκεφάλου μας λειτουργούν , ως λογισμικό, που παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξη ,τη συντήρηση και την αναπαραγωγή του κάθε οργανισμού. Αναμφισβήτητα η κορυφή αυτής της εξελικτικής πορείας των οργανισμών, είναι ο άνθρωπος και ο ανθρώπινος νους.
Όλα αυτά επιτεύχθηκαν και επιβεβαιώθηκαν με τις αστρονομικές παρατηρήσεις, επίγειες και από το διάστημα, με το ισχυρότατο τηλεσκόπιο του Xubble, με την ανάπτυξη της Κβαντομηχανικής για την δομή της Ύλης και κυρίως με τη θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάϊν. Μετά από 25 αιώνες ιστορίας, κοινωνικής ζωής, φιλοσοφικού στοχασμού και επιστημονικής γνώσης, ο άνθρωπος δεν έμαθε ακόμη ποιος τελικά είναι, τι είναι, γιατί υπάρχει, τι κάνει και γιατί το κάνει, αναρωτιέται ο κ. Τσιλίκας. Ο Νίκος Καζαντζάκης προβληματισμένος και αυτός , ομολογεί ότι «το κάθε πράγμα είναι αυγό και μέσα του το σπέρμα του Θεού, ανήσυχο, ακοίμητο δουλεύει. Με το φως του μυαλού, με τη φλόγα της καρδιάς, πολιορκώ την κάθε φυλακή του Θεού, ψάχνοντας δοκιμάζοντας, χτυπώντας, ν’ανοίξω μέσα στο φρούριο της ύλης θύρα και να δημιουργήσω , τη θύρα της εξόδου του Θεού μας». Και σε άλλο μέρος γράφει: « Αν είσαι σοφός , πολέμα το κρανίο,, σκότωσε τις ιδέες , δημιούργησε καινούριες. Ο Θεός κρύβεται μέσα σε κάθε ιδέα, όπως μέσα στη σάρκα. Σύντριψε την ιδέα, λευτέρωσέ τον. Δώσε του μια άλλη , πιο απλόχωρη για να κατοικήσει.
Και ο κ. Τσιλίκας καταλήγει : Χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι οι θεωρίες αυτές είναι οπωσδήποτε αληθινές , ούτε ότι μπορούν να μας αποκαλύψουν όλη τη δομή και τη λειτουργία του κόσμου, όμως μας προσφέρουν μία επαρκή εξήγηση, η οποία προς το παρόν μας ικανοποιεί, διότι συμβαδίζει με τη λογική και την εμπειρία μας. Οι δογματικές απόψεις της θρησκείας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης και δεν επιδέχονται έλεγχο, δεν γίνονται γενικά αποδεκτές, έξω από τον κύκλο των πιστών της. Οι επιστημονικές θεωρίες , είναι περισσότερο αποδεκτές , γιατί περιγράφουν και εξηγούν ικανοποιητικά , τη δημιουργία του υλικού κόσμου, τη γέννηση του Σύμπαντος, την καταγωγή και την εξέλιξη της ζωής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.