Με επιτυχία η παράσταση “Γαία” σε αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου

KODAK Digital Still Camera

Περισσότεροι από 300 θεατές παρακολούθησαν το θεατρικό έργο “Γαία” του Γιάννη Φαλκώνη, την Τρίτη 30, Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου στην Νέα Αγχίαλο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αγχιαλιτών της Αθήνας, με αφορμή τα 113 χρόνια από την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου την 30η Ιουλίου 1906.Στην έναρξη της εκδήλωσης ο αρχαιολόγος Πασχάλης Σταντζούρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους των διοργανωτών και αναφέρθηκε στο έργο και στους θαυμάσιους συντελεστές του, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας, Απόστολος Ζαφειρόπουλος στο τέλος ευχαρίστησε, τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές της θαυμάσιας παράστασης από άποψη μουσικής επένδυσης, ,σκηνικών, ερμηνείας και σκηνογραφίας, τους χορηγούς της εκδήλωσης και τέλος ευχήθηκε και του χρόνου να έχουμε την ίδια τύχη στην επιλογή μας.
Η πρωταγωνίστρια του έργου, η εκπληκτική ηθοποιός Γεωργία Ζώη μας καθήλωσε με την συγκλονιστική ερμηνεία της, άρθρωσε πειστικά την φωνή της “Γαίας”, σε δεκάδες τονικότητες ανθρωπίνων συναισθημάτων,, με ήχους, σιωπές, νανουρίσματα, τραγούδια-μοιρολόγια πόνου, επί μιάμιση ώρα μέσα στο νερό. Άφησε άφωνο το κοινό που παρακολουθούσε μια ονειρική μυσταγωγία, μεταδίδοντάς του τα μηνύματα του θεατρικού έργου του Γιάννη Φαλκώνη. Μηνύματα, όπως το διαχρονικό δράμα των προσφύγων. Το δράμα της αναγκαστικής μετανάστευσης και της προσφυγιάς, που στο πέρασμα των αιώνων, δεν έχει συγκεκριμένο το τόπο ή χρόνο. Ανέκαθεν υπήρχε και δυστυχώς υπάρχει ακόμη και μας αφορά και επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Το θεατρικό έργο “Γαία ” μας έδωσε την δυνατότητα να βιώσουμε την “Οδύσσεια”, μιας ανέστιας γυναίκας, που μετά το βίαιο ξεριζωμό της από το γενέθλιο τόπο της βρίσκεται στη θάλασσα και προσπαθεί να σώσει ένα ξένο παιδί που βρήκε, κατα τύχη, μεσοπέλαγα..
Το κρατά σφικτά στην αγκαλιά της κι αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις με πίστη για ζωή, παρόλο που είναι κυκλωμένη από το θάνατο. Η ηρωίδα γίνεται παράδειγμα καρτερίας, αγωνιστικότητας, αυτοθυσίας, ανθρωπιάς, ελπίδας και αγάπης αναζητώντας την σωτήρια “Γαία”. Εξομολογούμενη τα πάθη της στο βρέφος, μας υπενθύμισε τα “οικεία” πάθη.
Τα πάθη των προγόνων μας. Μας μετέφερε νοερά, οξύνοντας την μνήμη μας στην τραγικά συμβάντα του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου της 30ης Ιουλίου 1906.
Τις άγριες δολοφονίες, την καταστροφική πυρκαγιά που είχε ως σκοπό τον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ελληνικού πληθυσμού και του πολιτισμού του, τον βίαιο ξεριζωμό των προγόνων μας, των Ελλήνων της Αγχιάλου, από την προαιώνια “Μάνα Γή” τους και την δραματική περιπέτεια τους στην αναζήτηση της σωτήριας σε μια νέα “Γαία”. Μετά από βασανιστική πορεία και αφάνταστες ταλαιπωρίες, προσπαθώντας να περισώσουν τα Όσια και τα Ιερά τους, τελικά την βρήκαν στα παράλια της μητέρας πατρίδας, στον Ιερό τόπο της Νέας Αγχιάλου με τις εννέα Βασιλικές και την ιαματική της θάλασσα.. Οι πρόγονοί μας βρήκαν την “Γαία” τους…
Αλλά δυστυχώς υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στις μέρες μας που την αναζητούν απεγνωσμένα. Αυτό μαρτυρούν οι φοβερές ιστορίες χιλιάδων ναυαγών -προσφύγων στη Μεσόγειο και ειδικά οι τραγικές ιστορίες των μικρών αθώων παιδιών που θυσιάσθηκαν και χάθηκαν στη θάλασσα πληρώνοντας με την ζωή τους την προσδοκία των γονιών τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Η δύναμη της αθάνατης τέχνης είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ δηλαδή η διαιώνιση της ΜΝΗΜΗΣ ενάντια στην ΛΗΘΗ. Κι αυτός ήταν ο λόγος που ό σύλλογος μας επέλεξε να παρουσιάσει το έργο “Γαία” που εξέφρασε με τον πιο ιδανικό τρόπο τους σκοπούς του.
Η σπουδαία γραφή του έργου και κυρίως η πρωτοπόρα σκηνοθετική δουλειά του ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη Γιάννη Φαλκώνη, μαζί με την μοναδική ερμηνεία μιας αληθινής Τραγωδού της Γεωργίας Ζώη, συνδυαζόμενα με το θαυμάσιο λιτό σκηνικό του Γιάννη Βλάχου που δημιούργησε έναν υδάτινο πίνακα ζωγραφικής, με ένα φεγγάρι ολόγιομο που φώτιζε τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου, μαζί με την συμφωνική μουσική του αναγεννησιακού Μίκη Θεοδωράκη να συγκινεί, να δονεί, να αναταράσσει, αλλά και να κατευνάζει την ψυχή των θεατών μέσα στη μυστικιστική ατμόσφαιρα του ιερού χώρου, συνέβαλαν στην αποθέωση αυτής της εκπληκτικής θεατρικής παράστασης, όπως μαρτυρούν και τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων των θεατών μετά το τέλος της.
Ευχόμαστε τα μηνύματα που εκπέμπει η “Γαία” να βρουν πολλούς αποδέκτες και εμείς όλοι να συμβάλλουμε με τις πράξεις μας ενάντια στην λήθη.
Ο Σύλλογος Αγχιαλιτών της Αθήνας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και ιδιαίτερα την εμπνευσμένη Διευθύντρια κα Ανθή Μπάτζιου, τον συμπατριώτη μας εξαιρετικό αρχαιολόγο Πασχάλη Σταντζούρη και όλο το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νέας Αγχιάλου, για την αγαστή συνεργασία.
Επίσης τους συντελεστές της παράστασης, τον κόσμο της Νέας Αγχιάλου και της ευρύτερης περιοχής για την πολυπληθή παρουσία του και τέλος τους χορηγούς επικοινωνίας που συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης μας.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: O ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ TRT, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ –ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ magnesianews.gr -ΛΑΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ 101,2, ΡΑΔΙΟ 1. ΡΑΔΙΟ TRT, RADIO BERA”.

KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.