Με επιτυχία και πάλι η «Μάνα κουράγιο»

Από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών σε συνεργασία με άλλους εργαζόμενους

Στο πλαίσιο του γιορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό κέντρο Ν. Ιωνίας (Βόλου), η θεατρική παράσταση «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολντ Μπρεχτ από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών σε συνεργασία με άλλους εργαζόμενους, μέλη του Συλλόγου καθώς και νέα παιδιά. Μια προσπάθεια που στηρίχτηκε στην εθελοντική δουλειά, το μεράκι, το κέφι όλων όσων ήταν μπροστά και πίσω από τη σκηνή, που αφιέρωσαν το λιγοστό προσωπικό τους χρόνο για να ανέβει η θεατρική αυτή παράσταση χωρίς χορηγούς αλλά χτισμένη με τα υλικά της συλλογικότητας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι σύλλογοι γυναικών της Θεσσαλίας (μέλη της ΟΓΕ) και συγκεκριμένα η Ένωση Γυναικών Λάρισας, ο σύλλογος γυναικών Καρδίτσας, η ομάδα γυναικών Ταμασίου Καρδίτσας, ο σύλλογος γυναικών Τρικάλων και ο σύνδεσμος Ρουμελιωτών Λάρισας.
Η πρόεδρος του συλλόγου Κωτή Ρίτσα στην ομιλία της τόνισε:

«Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ ήταν ένας ριζοσπάστης καλλιτέχνης που πολέμησε μέσα από τα έργα του τους πολέμους, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, το φασισμό, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, δίνοντας έμπνευση με τα μηνύματα που περνούσε, δίνοντας ώθηση για βαθιά σκέψη, για προβληματισμό μέσα από τις επαναστατικές του ιδέες.
Ο Μπρεχτ γίνεται στις μέρες μας επίκαιρος όσο ποτέ, γιατί σταθερό μέλημα και φροντίδα της τέχνης του ήταν να βοηθήσει τους καταπιεσμένους να οδηγηθούν μέσα από τη δική τους πνευματική προσπάθεια στα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες των προβλημάτων τους και τον τρόπο εξάλειψής τους. Και άλλωστε αυτός δεν θα έπρεπε να ήταν και ο ρόλος του Θεάτρου και της Τέχνης συνολικά;

Το κίνητρο του κέρδους , οι τεράστιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των κολοσσών στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στο τραπεζικό σύστημα είναι η σπίθα που ανάβει τη φωτιά του πολέμου. Αν ο πόλεμος βρίσκεται στο σπίτι του γείτονα, αργά ή γρήγορα θα έρθει και στο δικό μας. Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι των “μικρών” αλλά των “μεγάλων” όπως καταδείκνυε και η θεατρική παράσταση. Αυτών που έχουν κάτι να μοιράσουν μεταξύ τους.

Οι λαοί στις σημερινές συνθήκες, ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι νέοι, χρειάζεται όχι μόνο να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να αγωνιστούμε για τις αιτίες που γεννούν του πολέμους. Ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, όπου μια σειρά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο ξηλώνονται, η θέση της γυναίκας, της λαϊκής οικογένειας, των νέων πρέπει να είναι ο αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση των δικαιώματων μας, της ζωής που μας αξίζει και βέβαια όχι ο συμβιβασμός και η υποταγή.

Ο αγώνας των εργατριών στα εργοστάσια ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης που τόλμησαν το 1857 να υψώσουν το ανάστημά τους, αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα. Γιατί στις σημερινές συνθήκες είναι μονόδρομος για τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις μετανάστριες, τις νέες σπουδάστριες στα ΤΕΙ, ΑΕΙ, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης να οργανωθούν στα Σωματεία τους, στους Συλλόγους και τις ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, να μπουν μαζικά στον αγώνα και να μη συμβιβαστούν με τη ζωή που προετοιμάζουν για τις γυναίκες, για όλους τους εργαζόμενους.»

Κάλεσε τέλος να συμμετέχουν οι γυναίκες στις εκδηλώσεις και στις αγωνιστικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο δημοκρατικός σύλλογος γυνακών. Στις 8 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ το ΠΕΔΥ στις 10.30 για να δινεται το επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες όλων των ταμείων ανεξάρτητα πού θα γεννήσουν, να γίνονται δωρεάν οι προληπτικές εξετάσεις σ’ όλες τις γυναίκες , να υπάρχει κάλυψη των αναγκών των φοιτητριών σε ιατρικές εξετάσεις, και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση στο νοσοκομείο, στο ΠΕΔΥ, στα Κέντρα Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΗΤΑΝ!
Οργάνωση – παραγωγή: Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας.
Προσαρμογή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια: Χαρίτου Ευαγγελία
Μουσική επιμέλεια : Κωτή Ρίτσα, Άρης Κούγκουλος
Σκηνικά, κουστούμια: Χαρίτου Ευαγγελία , Κωτή Ρίτσα , και μέλη της θεατρικής ομάδας και του συλλόγου.

Τους ρόλους έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν:

Ευαγγελία Χαρίτου Μάνα Κουράγιο
Αλκμήνη Χαρμάνη Κατρίν, η μουγκή κόρη της
Αποστόλης Καρβελης Άιλιφ, ο μεγαλύτερος γιος
Κώστας Κασάπη Σβάιτσερκας, ο μικρότερος γιος
Νίκος Λαμπρόπουλος στρατολόγος και στρατιώτες
Δημήτρης Κουτσοδημήτρης λοχίας και μάγειρας
Γιάννης Χουρδάκης στρατηγός και στρατιώτης
Άρης Κούγκουλος στρατιωτικός ιερέας
Μίκα Παπαβαϊτση λοχαγός πυροβολαρχίας και μονόφθαλμος
Εύη Γάκου Υβέτ Ποτιέ
Λίλα Πέτρου γραφιάςκαι χωρική
Δέσποινα Ευαγγελινού στρατιώτης και αγγελιοφόρος και γραμματέας
Φένια Θεοδώρου κόρη χωρικής
Πιλικίδου Όλγα μάνα και χωρική
Ράνια Μπαλή νεαρή κοπέλα και χωρική
Αποστολία Καλυβιώτη χωρική

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.