Με Γ. Παναγιωτίδη και αφιέρωμα στον Π. Θεολόγου η εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός»

Η Σοφία Νικολάου

Η εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στο «ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ 102,5» το Σάββατο 5 Απριλίου φιλοξενεί τον Γιώργο Παναγιωτίδη και το μυθιστόρημα του Ίσος-Ιησούς το πρώτο «ακαδημαϊκό μυθιστόρημα», όπως αποκαλείται, στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος μιας διδακτορικής διατριβής στη Δημιουργική Γραφή που εκπονήθηκε από τον κ Παναγιωτίδη καθώς και το βιβλίο του Δημιουργική Γραφή
Ο Γιώργος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Παιδαγωγικά και είναι διδάκτορας στη Δημιουργική Γραφή. Για μία δεκαετία, έως το 2005, συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό «Μανδραγόρας» απ’ όπου κυρίως παρουσίαζε ποιητές. Το ίδιο έκανε και στο Συμπόσιο Ποίησης της Πάτρας. Από τις εκδόσεις «poema» επανεξέδωσε το 2017 το σύνολο του δημοσιευμένου έργου του έως το 2015 με τον τίτλο Τέσσερις ποιητικές συνθέσεις 1985-2015. Το μυθιστόρημά του Ερώτων και Αοράτων, 2007 «Γαβριηλίδης» διακρίθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» το 2008. Από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Ομορφιές αφόρητες, 2012 και Κύμα άλμα, 2014. Το βιβλίο του Γιώργος Σεφέρης – Βίος και παρωδία, 2014 «Γαβριηλίδης», βρέθηκε στη μικρή λίστα για τα βραβεία δοκιμίου του περιοδικού «Αναγνώστης» το 2015. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις e-poema το βιβλίο «Ελίζαμπεθ Μπίσοπ Ποιήματα» μετάφραση και επίμετρο Γιώργος Παναγιωτίδης. Το μυθιστόρημά του, Ίσος Ιησούς, που εκδόθηκε το 2017 «Γαβριηλίδης», είναι το πρώτο ακαδημαϊκό μυθιστόρημα, στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του στη Δημιουργική Γραφή. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, περιοδικά. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως «Ποιητική», «Πόρφυρας», «Εξώπολις», «Συμπόσιο», «Μανδραγόρας» και «Δέλεαρ».
Θα συζητήσουμε μαζί του για το δυστοπικό μυθιστόρημα του Ίσος Ιησούς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, το ρόλο της ονοματοποιίας στον τίτλο του αλλά και στα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του βιβλίου, τις αφηγηματικές τεχνικές, τους συμβολισμούς, και τη δημιουργική γραφή γενικότερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε για εικαστικά και το αφιέρωμα στον διακεκριμένο Βολιώτη ζωγράφο Παλαιολόγο Θεολόγου (Ν.Ιωνία 1930-Βόλος 2017), ως ένα είδος καλλιτεχνικού μνημόσυνου δύο χρόνια μετά το θάνατό του, που οργανώνει το Ίδρυμα Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή 7 Απριλίου ενώ θα έχουμε μια μικρή αναφορά στα δρώμενα του 4ΟΥ Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου το οποίο στις 6 Απριλίου θα κλείσει τις πύλες του με τη βράβευση δύο συγγραφέων παραμυθιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.