«Με την Ευχή της Μάνας» μία μοναδική λαογραφική θεατρική παράσταση στον «Παρνασσό»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 η μοναδική μουσικολαογραφική παράσταση «Με την Ευχή της Μάνας» από το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» ο οποίος συμπλήρωσε 60 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων «Η Πανθεσσαλική Στέγη» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Θεσσαλοί και φίλοι της Θεσσαλίας προσήλθαν μαζικά απ’ όλα τα σημεία της Αττικής να παρακολουθήσουν αυτοτελή δρώμενα, χορούς, παιχνίδια, έθιμα και τραγούδια τα οποία συνέθεταν τη ζωή της Καραγκούνας από τη γέννησή της ως το γάμο στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Καρδίτσας.
Σαγιάδες λικνιζόταν, ενώ μικροί και μεγάλοι μεθούσαν από την πανδαισία των χρωμάτων και τον ήχο της σβαρνιάρας.

Η ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Σε εορταστικό κλίμα η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Πανθεσσαλικής Στέγης Λάζαρο Χ.Καραούλη, ο οποίος αναφέρθηκε περιεκτικά στην γενικότερη δράση της Ομοσπονδίας αλλά και ειδικότερα στην συλλογική προσπάθεια που καταβλήθηκε για την υλοποίηση της ιστορικής αυτής παράστασης. Κατόπιν το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Καρδίτσας κ.Κωνσταντίνος Νούσιος ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε την συμβολή του χορευτικού λαογραφικού ομίλου «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» στην προβολή του λαογραφικού πλούτου του Νομού Καρδίτσας.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Πανθεσσαλικής Στέγης στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποίηθηκαν τέσσερις βραβεύσεις. Η Ομοσπονδία απένειμε τιμητικές πλακέτες στους:
-Περιφερειάρχη Αττικής Γεώργιο Πατούλη
-Χρυσηίς Θεολόγη Προέδρο Λαογραφικό Χορευτικού Ομίλου «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ»
-Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη τ.Διευθύντρια της λαογραφικής Ακαδημίας Αθηνών
-Μενέλαο Παπαδημητρίου Δικηγόρο-ιστορικό-λαογράφο

Κατά την διαδικασία των βραβεύσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων ο Δρ.Στέφανος Γ.Κούτρας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «η αρθρόα συμμετοχή σας στη σημερινή ξεχωριστή εκδήλωση μας συγκινεί αλλά και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να υλοποιούμε δράσεις για την προβολή της Θεσσαλίας. Τιμούμε σήμερα πρόσωπα, η δράση των οποίων είναι ξεχωριστή για την ανάδειξη των εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Απευθύνω ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης.»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γεώργιος Πατούλης στην αντιφώνηση του τόνισε: «Τιμούμε τους Θεσσαλούς φίλους μας και θα συνεχίσουμε μαζί την εποικοδομητική συνεργασία δρομολογώντας κοινές δράσεις για να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική και πολιτιστική μνήμη.»

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ.Αναστασία Γκίκα, η οποία δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνη να βραβεύει ανθρώπους που με την δράση τους αποτελούν πρότυπο για τη νέα γενιά. Ευχαριστίες απηύθυναν και οι υπόλοιπο βραβευμένοι με την Πρόεδρο του Ομίλου «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» να δηλώνει ενθουσιασμένη για την υλοποίηση της εκδήλωσης.
Μετά την βράβευση των τιμώμενων προσώπων στη σκηνή ανέβηκε ο γνωστός λαογράφος, εθνομουσικολόγος και δημοσιογράφος κ.Χρήστος Μυλωνάς. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τα θεσσαλικά μουσικά δρώμενα μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του. «Η Αγάπη μου για την Θεσσαλία είναι κληρονομημένη από τον πατέρα μου Παναγιώτη Μυλωνά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπό τον ήχο παραδοσιακών σκοπών και καταπληκτικών ερμηνειών αναβίωσε η ζωή των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας στην επιβλητική σκηνή του Παρνασσού.
Η παράσταση έκλεισε εντυπωσιακά και με μεγάλη συγκίνηση, με την συμμετοχή όλου του κοινού στο τραγούδι και στο χορό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Γενική Γραμματέας του Υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Αναστασία Γκίκα ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Β3 Ν.Τομέα Αθηνών κ.Βασίλειος Σπανάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γεώργιος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής κ.Ελένη Δουνδουλάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ.Κωνσταντίνος Νούσιος, χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Καρδίτσας κ.Γεώργιος Κωτσός, ο κ.Γεώργιος Κουτουλάκης πολιτευτής Ένωσης Κεντρώων, η κ.Μαίρη Βιδάλη ηθοποιός Περιφερειακή Σύμβουλος, ο κ.Γιάννης Σμέρος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο κ.Δημοσθένης Μπαρούτας π.Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ο κ.Ανδρέας Σκαρτσίλας υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Περιφέρειας Αττικής, ο κ.Παναγιώτης Μαρκοστάμος Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Τυφλών, ο κ.Ηλίας Τσιατσιάνης Αντιδήμαρχος Αργιθέας, η κ.Βασιλική Αποστολίδη Πρόεδρος Κοινότητας Πύργου Ιθώμης, ο κ.Λάμπρος Ευθυμίου Πρόεδρος της κοινότητας Οξυάς Καρδίτσας, ο συγγραφέας κ.Ξενοφώντας Κουτής και ο καθηγητής κ.Σπύρος Κολαίτης.

Από τους Προέδρους των Θεσσαλικών σωματείων παρευρέθηκαν Λάζαρος Καραούλης (Καρδιτσιωτών Αττικής), Αναστασία Μπαλαμπάνη (Λουτριωτών Αθήνας), ο Κωνσταντίνος Τσιώρας (Θεσσαλοί Χαϊδαρίου), Κωνσταντίνος Κωσιωρής (Θεσσαλοί Αχαρνών), Αριστείδης Θανασάς (Θεσσαλοί Μεσογέων), Σπύρος Ασωνίτης (Αντιπ.Θεσσαλοί Γαλατσίου), Νίκος Μερεντίτης (Ανθηριωτών Αργιθέας Αθήνας), Λάμπρος Πυργιώτης (Καναλιωτών Αθήνας), Βασίλης Βασιλάρας (Παχτουριωτών Τρικάλων), Βασίλης Δημόπουλος (Αντιπ.Κρανιωτών Αθήνας), Χαρά Σκάρπου (Αντιπ.Αγιωτών Αθήνας), Βασίλης Γκόλτσιος (Κοκκινοπηλιτών Αθήνας), Έφη Χατζούλη (Σμοκοβιτών Αθήνας), Απόστολος Ζαφειρόπουλος (Αγχιαλιτών Αθήνας), Γεώργιος Κουτσιμπογιώργος (Λιάσκοβο Αργιθέας), Γαληνός Παρζακώνης, Χριστίνα Σιγιάννη και Αλίκη Παπαδοπούλου (Θεσσαλοί Θριασίου πεδίου).

Για την χορηγία γλυκισμάτων και εδεσμάτων ευχαριστούμε θερμά το Ζαχαροπλαστείο ΣΕΡΜΠΕΤΟΣΠΙΤΟ, την Νάνσυ Κατσηκάρη και Σεραφείμ Αλεξανδρή. Θερμές Ευχαριστίες και στον Καρδιτσιώτη Οινοποιό Γεώργιο Καραμήτρο για τα κρασιά που έστειλε.

Η Πανθεσσαλική Στέγη συγχαίρει τους συμμετέχοντες χορευτές ιδίως τα παιδιά για την εξαιρετική του εμφάνιση, συγχαίρει τον Βασίλη Νταράλα και τους συνεργάτες του μουσικούς για την άψογη απόδοση των παραδοσιακών τραγουδιών. Ευχαριστεί τους Θεσσαλούς και τους φίλους της Θεσσαλίας για την συμμετοχή τους και εύχεται σε όλους Χαρούμενα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

Επιμέλεια παράστασης: Χρυσηίς Θεολόγη-Μαρίνα Σιακάρα
Κείμενα: Χρυσηίς Θεολόγη – Παύλος Βησσαρίου
Έρευνα: Μαρίνα Σιακάρα – Νίκος Φίλος – Χρυσηίς Θεολόγη
Χοροδιδάσκαλοι: Μαρίνα Σιακάρα – Ανδρομάχη Χάκκα – Κώστας Κουκουράβας
Σκηνοθεσία: Παύλος Βησσαρίου
Διδασκαλία τραγουδιών: Δέσποινα Ψαθά
Παρουσίαση Προγράμματος-Αφήγηση: Χρυσηίς Θεολόγη

Συμμετέχουν
Οι Μουσικοί: Σπύρος Μποκόρος (Κλαρίνο)
Δημήτρης Σκότης (Λαούτο)
Παναγιώτης Παππάς (Βιολί)
Γιάννης Σερίφης (Κρουστά)
Βασίλης Νταράλας (Τραγούδι)
Οι Χορευτές:
Ανδρομάχη Χάκκα, Μαρίνα Σιακάρα, Ελένη Τσέλικα, Παναγιώτα Τσέλικα , Λίτσα Ζητούνη, Ελένη Βακούλα, Χριστιάννα Κυρίτση, Αγγελική Παπαευαγγέλου , Μαρκέλλα Φιλίππου, Έυα Λαζινού, Γιάννα Κατσιαβριά, Βούλα Κατσιαβριά, Άννα Ζαγανά, Χρύσα Χατζημανώλη, Ελευθερία Ζώτου, Ελένη Μορέλλα, Κατερίνα Μπέτσιου, Ειρήνη Τσινοπούλου, Ραφαέλα Φίλου, Σοφία Διαμαντή, Μερόπη Καψιώτη, Βάσια Ρωμανά, Κατερίνα Αγγελοπούλου, Ευαγγελία Διπλάρη, Λυδία Γκοντοπούλου, Μαρία Θεολόγη, Ελευθερία Καντερέ, Έυα Καραντώνη
Κώστας Κουκουράβας, Χρήστος Τσιαλούκης, Δημήτρης Μαγγιώσης, Άγγελος Δρακάκης, Βασίλης Βλάχος, Παναγιώτης Καρακαξάς, Γιώργος Φιλίππου, Ευριπίδης Παπουτσής, Νίκος Φίλος, Γιάννης Τσίτρας, Γιώργος Γραπατσάς, Ανδρέας Θεοδώρου, Τάσος Διαμαντόπουλος, Κων/νος Δημάκης, Στέφανος Θεολόγης, Νικόλαος Μπέκος, Άγγελος Βογιατζής, Αριστείδης Βαγγελάκος, Ηλίας Βαγγελάκος, Θοδωρής Αποστολός, Θανάσης Βητοβάρης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.