«Με το βλέμμα του Γιάννη Τσαρούχη»

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λ.Ε.Β., ένα συμβολικό αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα δημιουργό

Ένα καινούργιο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για την εκπαιδευτική κοινότητα. Το επίκαιρο αυτό πρόγραμμα, που τιτλοφορείται «με το βλέμμα του Γιάννη Τσαρούχη!» αποτελεί ένα συμβολικό αφιέρωμα στο μεγάλο σύγχρονο Έλληνα -με διεθνή εμβέλεια- ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του (πέθανε 20 Ιουλίου 1989) και των 110 χρόνων από τη γέννησή του (γεννήθηκε 13 Ιανουαρίου 1910).

Ο Τσαρούχης προσπάθησε να ισορροπήσει τις μεγάλες παραδόσεις και να συλλάβει τις αιώνιες καλλιτεχνικές αξίες, με τους πίνακές του να περικλείουν αφομοιωμένα πολλά λαϊκά και λαογραφικά στοιχεία. Εξέφρασε επίσης την αρμονία και την λιτότητα που εκπέμπει η φύση στη μακρά ιστορική διάρκεια. Πέραν της Τέχνης του, ο Γιάννης Τσαρούχης υπηρέτησε την Παιδεία με το πνεύμα του, και ειδικότερα με τον λόγο του, γραπτό και προφορικό. Δεν αρκέστηκε στην αποκάλυψη και την αναστήλωση της ελληνικής παράδοσης αλλά επιδόθηκε, μέσα από κάθε πτυχή του έργου του, να αναδείξει τα κορυφαία της διδάγματα. Ανέπτυξε δε ιδιαίτερους δεσμούς με το Λύκειο των Ελληνίδων, ως θεματοφύλακα της παράδοσης.

Στόχοι του νέου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να καλλιεργήσει την αισθητική παιδεία των μαθητών, φέρνοντάς τους σε επαφή με την ζωγραφική τέχνη του μεγάλου ζωγράφου. Να τους μυήσει στην ελληνικότητα της τέχνης του, προάγοντας τον υλικό ελληνικό πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Να τους εκπαιδεύσει στην «άσκηση βλέμματος» δια μέσου των ζωγραφικών έργων. Να δώσει ερεθίσματα για ενασχόληση με την τέχνη, συνεπικουρώντας το μάθημα των Εικαστικών του αναλυτικού προγράμματος. Να αναβαθμίσει την αισθητική αγωγή τους, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στην διαμόρφωσή τους ως μελλοντικοί επισκέπτες πολιτιστικών χώρων και μουσείων. Να διευρύνει τους τρόπους μάθησης μέσα από σύγχρονα μαθησιακά περιβάλλοντα. Τέλος, να προσφέρει στα παιδιά μια όμορφη και εποικοδομητική, βιωματική πολιτισμική εμπειρία. Απευθύνεται σε όλες της βαθμίδες της Εκπαίδευσης και έχει διάρκεια 90΄ για κάθε τάξη. Αριθμός συμμετεχόντων 15-20 παιδιά. Υλοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στον Χώρο Τέχνης «δ» (Χατζηαργύρη 4-Ιάσονος). Το συγκεκριμένο, όπως και όλα ανεξαίρετα τα προγράμματα του Λ.Ε.Β. υλοποιούνται- κατόπιν συνεννόησης- στις ώρες: 09.00 -10.30 και 11.00-12.30. Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Λ.Ε.Β. : Αποστολία Αρμπελιά, μουσειοπαιδαγωγός. Για συμμετοχές και πληροφορίες στο γραφείο του Λ.Ε.Β (Κοραή 79) καθημερινά, τηλ. 2421305753 και 6945852406 στις ώρες: 10:00-14:00.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.