Με ξεχωριστή επιτυχία η εκδήλωση τιμής στον Αλ. Παπαδιαμάντη στην ομώνυμη πλατεία της Αθήνας

Με φορέα διοργάνωσης την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη»

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 η εκδήλωση τιμής στον Κορυφαίο Σκιαθίτη Λογοτέχνη Α Παπαδιαμάντη στην ομώνυμη πλατεία της Αθήνας με φορέα διοργάνωσης την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η εκδήλωση ξεκίνησε με αρτοκλασία στον Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου(Παναγίτσα) και μετά το καλωσόρισμα από την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Π.Σ κ. Ηλέκτρα Αντωνοπούλου- Πανάγου ακολούθησε το Κύριο μέρος στην Ομώνυμη πλατεία όπου βρίσκεται η προτομή του Αείμνηστου Λογοτέχνη.
Στους Χαιρετισμούς τους η Αντιπεριφερειαρχής Π.Ε Μαγνησίας κ.Δωροθέα Κολυνδρίνη αλλά ο Αντιπεριφερειαρχής Κεντρικού Τομέα Αττικής κ. Γεώργιος Δημόπουλος εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη συνεχάρησαν τον διοργανωτή φορέα για την ξεχωριστή πρωτοβουλία και δήλωσαν τη στήριξη τους σε ανάλογες δράσεις, «Με τις πρωτοβουλίες και τα έργα σας είστε άξιοι πρεσβευτές της Θεσσαλίας στην Αθήνα πρωταγωνιστώντας στην Οικονομία της Χώρας, στις Τέχνες και στα γράμματα, διατηρώντας παράλληλα, ζωντανή την πλούσια παράδοση μας τα ήθη και τα έθιμα μας.» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής « Η Πανθεσσαλική Στέγη» Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: « Η Πρωτοβουλία μας για την υλοποίηση δράσεων για τη μορφή και το έργο του «Αγίου» των Γραμμάτων ξεκίνησε με τη θεατρική παράσταση «Φόνισσα» από τον οργανισμό ελληνικού θεάτρου «Αιχμή» και θα ολοκληρωθεί με την προκήρυξη συγγραφής διηγήματος από μαθητές γυμνασίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» και συμπλήρωσε «Η σημερινή μας εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένο ότι ο Κεντρικός Ομιλητής είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων κ Κώστας Μπακογιάννης. Η απόφαση σας Κύριε Δήμαρχε να εκφωνήσετε ομιλία για τον Σκιαθίτη Λογοτέχνη τιμά εσάς αλλά και την Θεσσαλία. Με την πεποίθηση ότι η εκδήλωση αυτή θα γίνει θεσμός για να μας θυμίζει τα λόγια του Νομπελίστα Λογοτέχνη Οδυσσέα Ελύτη:
Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» σας καλώ στο βήμα.


Ο Δήμαρχος Αθηναίων αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Δ.Σ της Π.Σ τόνισε χαρακτηριστικά:

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

«Αισθάνομαι πολύ όμορφα που βρίσκομαι ανάμεσα σας. Ένας Ευρυτάνας, απέναντι σε Θεσσαλούς. Εδώ, στην όμορφη πλατεία Παπαδιαμάντη, στη μοναδική ρυμοτομικά γειτονιά της Κυπριάδου, μιας από τις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας μας.
Στη συνοικία που γαλούχησε την τεράστια γενιά του ΄30, που τόσα προσέφερε στον πολιτισμό μας. Που έδωσε το όνομα του μεγάλου Σκιαθίτη σε μια από τις πλατείες της, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία του.
Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Παπαδιαμάντη; Πως να ερμηνεύσει μια τόσο πρωτότυπη και μοναδική παρουσία στα ελληνικά γράμματα;
Σαν άρτια σκηνοθετικά και εμπνευσμένη σεναριακά ελληνική ταινία σε εποχές που δεν υπήρχε ούτε καν βωβός κινηματογράφος, ο Παπαδαμάντης καταφέρνει να μας παρακινεί να τον διαβάσουμε ξανά και ξανά.
Για να απολαύσουμε το λόγο του, τις ανατροπές στην πλοκή, να βρούμε το κάτι ακόμη μαγικό που μας ξέφυγε στην πρώτη ανάγνωση. Σαν τις ιστορίες των παππούδων στο χωριό, που δεν τις χορταίνουμε, αν δεν τις ακούσουμε τουλάχιστον δέκα φορές, aν δεν καλύψουμε τις βασικές πτυχές των γεγονότων που εξιστορούν.
Γιατί η μαγεία δεν κρύβεται μόνο στις ιστορίες αυτές καθ’ αυτές, αλλά και στον τρόπο που δίνονται.
Με την εύκολα ακόμη και σήμερα αναγνώσιμη καθαρεύουσα του, αλλά αυστηρά με τη δημοτική της Αθήνας της εποχής και τη ντοπιολαλιά της Σκιάθου στους διαλόγους των ηρώων του.
Αυτός που έλεγε πως δεν ομοιάζει ούτε του Πόε,ούτε του Ντίκενς, αλλά μοιάζει στον εαυτό του.
Γιατί, ας μην κάνουμε λάθος. Ο Παπαδιαμάντης αναγνωρίστηκε αμέσως από τους συγχρόνους του. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το παράξενο είναι η διαχρονικότητά του.
Γιατί, δεν ασχολήθηκε ούτε με μεγάλα γεγονότα, ούτε διαπραγματεύτηκε πανανθρώπινες αξίες.
Έκανε όμως τη Σκιάθο των 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 3.000 κατοίκων, ήπειρο ανεξερεύνητη.
Την Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα μαγευτικά οικεία, γεμάτη με ήρωες καθημερινούς
αλλά μοιραίους, δεμένους στο άρμα μια ζωής σχεδόν προαποφασισμένης.
Αυτός πήγε -με χίλια βάσανα- κόντρα στη μοίρα του και από δημοδιδάσκαλος έγινε συγγραφέας.
Ίσως, ο μεγαλύτερος από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Τον φανταζόμαστε στρυμωγμένο λίγα χρόνια στο κελί του Νεωκόρου στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή.
Να ψέλνει στο εκκλησάκι του Προφήτη Ελισσαίου στην Πλάκα. Δεξιός ψάλτης αυτός, αριστερός
ο επίσης άνθρωπος των γραμμάτων και ακαδημαϊκός εξάδελφός του, Αλέξανδρος Μωραϊτίδης.
Να συζητά στα καφενεία της παλιάς Αθήνας με σημαντικούς λογοτέχνες και πολιτικούς της εποχής του: τον Μαλακάση, τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, τον Παύλο Νιρβάνα, τον Αριστομένη Προβελέγγιο.
Να γράφει διηγήματα στη μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη (Αγίων Αναργύρων και Σαρρή γωνία)
πάνω στις χάρτινες σακούλες που τις έκοβε σε ορθογώνια κομμάτια.
Να παρίσταται το 1908 στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» στη γιορτή προς τιμή του και με σκοπό τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού που θα τον έβγαζε από το οικονομικό αδιέξοδο.
Και να φεύγει απογοητευμένος αμέσως μετά προκειμένου να επιστρέψει στη Σκιάθο οριστικά.
Θα καταγράψει και τις έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες των αρχών του 20ού αιώνα: η Αθήνα είναι η πόλη «της δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών».
Ο «κοσμοκαλόγερος» είναι ένας χαρακτηρισμός που τον συνοδεύει πάντα, αλλά μάλλον δεν ήταν μόνο αυτό. Πρόκειται για μία όψη του.
Ο συγγραφέας που έγραψε το «Άνθος του Γιαλού» και το «Αστεράκι» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι. Απλά, τα ελληνικά γράμματα ήθελαν έναν άγιο. Και τον βρήκαν δίχως δεύτερη σκέψη στο πρόσωπό του.
Η βαθιά πίστη στο Θεό με την οποία ποτίζονται τα γραπτά του, έγινε η βασική ερμηνεία του φαινομένου Παπαδιαμάντης.
Το έργο του θα ήταν άρτιο και χωρίς τη «Φόνισσα». Απλά εκεί έδωσε συμπυκνωμένη και σε «κονσέρβα» τη φλόγα από τα λόγια της ψυχής του, δώρο προς τις επόμενες πολλές γενιές.
«Μια μέρα το παρόν θα μας ξαφνιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του», έγραψε προφητικά ο Ελύτης στη «Μαγεία του Παπαδιαμάντη».
Διότι, άλλαξε η σκέψη μας καθώς ζούμε στην εποχή των κρίσεων.
Γυρνάμε στο παρελθόν για να βρούμε τη συνταγή και να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες.
Τη συνταγή που ονομάζεται αξιοπρέπεια.
Στα 110 χρόνια που μας χωρίζουν από το θάνατο του, «τα αντιστύλια του οικοδομήματός του έπεσαν ένα προς ένα. Η αγροτική φάση πέρασε στη βιομηχανική, το χωριό στην πολιτεία,
ο χριστιανός στον άπιστο.
Κοινοτοπίες που αν είχαν την ίδια σημασία του αναπότρεπτου για το πνεύμα όση έχουν για την καθημερινή μας ζωή, θα έπρεπε η μορφή του Σκιαθίτη διηγηματογράφου να έχει γίνει αέρας. Δεν έγινε»…
Η προχειρότητα για την οποία κατηγορήθηκε στα πρώτα του διηγήματα, μετουσιώνεται σε δημιουργική πνοή. Θα βρει «βράχους χαρακτήρων» θα τους σμιλέψει απαράμιλλα, θα τους απογειώσει, θα τους αποθεώσει.
Θα εξυψώσει την δύσκολη ζωή του, θα κάνει την τεράστια υπέρβαση και θα γίνει ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος συγγραφέας.
Ήταν από τους τελευταίους που «πρόλαβαν να γεράσουν με αυτά που πρωτοαγάπησαν»…
Όντας παιδί της εποχής του, έγραφε αθέλητα ίσως, για τη διάσωσή της.
Αν θα μπορούσε να δει τις πωλήσεις των διηγημάτων του κατά τον 21ο αιώνα, θα τις αντιμετώπιζε τουλάχιστον με αμηχανία. Αλλά ίσως και όχι.
Ένας κατά βάση μοναχικός τύπος που κυκλοφορεί πάντα με το έργο του Σαίξπηρ στο πρωτότυπο πάνω του, μπορεί να στόχευε σε κάτι πολύ παραπάνω από μια εφήμερη ανάγνωση από μια διθυραμβική κριτική.
Στην υστεροφημία του. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Με την ολοκλήρωση της Ομιλίας του Δημάρχου Αθηναίων και το σύντομο xαιρετισμό της Προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Σκιαθίτων κ. Ρίτας Μουντζούρη το Χορευτικό του Συλλόγου Θεσσαλών Ν.Ιωνίας (Πρόεδρος Αναστασία Κλάρα) με επικεφαλής την Δασκάλα παραδοσιακών Χορών κ Λία Βουγιούκα παρουσίασε χορούς των Σποράδων ενθουσιάζοντας με την άρτια εμφάνιση τους παριστάμενους Θεσσαλούς και φίλους της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι χοροί Καμάρα- Σκιάθος, Συρτός Σκοπέλου, Μανωλάδες, Μπάλος Σποράδων.
Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων με ξεχωριστό τρόπο από έργα του Παπαδιαμάντη από τους Ηθοποιούς Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννη Νικολαΐδη και Έφη Χαντζούλη.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο Εθνικός ύμνος.
Χαιρετισμό απέστειλε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή τονίζοντας τα εξής: «Ευχαριστώ θερμά την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής « Η Πανθεσσαλική Στέγη» που αφιερώνει αυτή την ημέρα στο έργο του μεγάλου Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο πλαίσιο ποικίλων δράσεων για γνωριμία με τον ανεξάντλητο συγγραφικό πλούτο και τη μορφή του
«Κοσμοκαλόγερου» της Πεζογραφίας μας. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ Στέφανο Γ. Κούτρα και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, που τιμούν με τις ομιλίες τους τη ζωή και το έργο του «Αγίου» των Γραμμάτων, στην πλατεία Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη όπου βρίσκεται η προτομή του. Σε έναν χώρο όπου πλανιέται η παρουσία του, σε μια χώρα που έχει γαλουχηθεί με την «πένα» του, συναντάμε αυτή τη σπουδαία φυσιογνωμία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα, στην παιδεία, στην ελληνική ψυχή. Συνεχίζουμε την ανάδειξη και μελέτη του πολύπλευρου έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με σεβασμό στη διανόηση της «Κορυφής των Κορυφών» χαρακτηρισμός του Παπαδιαμάντη κατά τον Καβάφη.»
Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας αναφέρει: «Χαιρετίζω, με συγκίνηση την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τον σπουδαίο των Ελληνικών Γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Φέτος συμπληρώνονται 170 Χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Κορυφαίου της νεοελληνικής το έργο του οποίου διαρκεί πέρα από το χώρο και το χρόνο, παραμένει επίκαιρο και καινούργιο, τόσο που αναγκάζεσαι να το παρακολουθήσεις, με μια δυναμική που ξαφνιάζει με τη δύναμη της επικαιρότητας της. Είναι ανάγκη. Ιδιαίτερα στις μέρες μας να ανατρέχουμε στο έργο του, και όσο πιο δύσκολοι οι καιροί τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ανάγκη να διαβάσει κανείς ουσιαστικά τον Παπαδιαμάντη και να τον χρησιμοποιήσει στη ζωή, όπως θα έλεγε ο Λορεντζάτος»

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι εξής Πρόεδροι: Κώστας Τσιώρας (Θεσσαλοί Χαϊδαρίου), Γιάννης Κουσαιτης (Θεσσαλοί Γαλατσίου), Βασίλης Βασιλάρας (Παχτουρίου Τρικάλων), Λάζαρος Καραούλης (Καρδιτσιωτών Αττικής «Ο Άγιος Θωμάς), Θανάσης Κωφός ( Αργιθεατών «Η Εστία») Απόστολος Ζαφειρόπουλος (Σύλλογος Αγχιαλίτων), Αναστασία Μπαλαμπάνη (Λουτριωτών Καρδίτσας), Εφη Χαντζούλη (Σμοκοβίτων Καρδίτσας), Χρήστος Ρωμανάς (Βαθυλακιωτών «Η Αγία Μαρίνα), Ρίτα Μουντζούρη (Σκιαθίτων Αθήνας) και εκπρόσωποι Διοικητικών Συμβουλίων όπως Χαρά Σκάρπου (Αγιωτών Λάρισας). Απόστολος Γαιτάνης (Κοκκινοπλιτών Λάρισας), Ηλέκτρα Πανάγου Αντωνοπούλου (Απανταχού Μαυρομματιανών), Θανάσης Καφαντάρης (Απανταχού Λουτριωτών), Λία Βουγιούκα (Θεσσαλοί Ν.Ιωνίας).
Τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τεντόμας, η Πρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού και Σικιαριδείου Ιδρύματος κ. Κορίνα Λιούτα. Τα μέλη του Δ.Σ της Πολιτιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Ρίτσα Κούτρα, Βασιλική Κακούρα και Αθανάσιος Γκέκας. Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Κουτρομάνος και η Σοπράνο κ. Αναστασία Ζάννη.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η κ. Αναστασία Μπαλαμπάνη Ειδική Γραμματέας Π.Σ η οποία αναφέρθηκε στην προτομή του Παπαδιαμάντη, την ιστορικότητα της περιοχής και ενημέρωσε το ακροατήριο για την προέλευση των χορών που παρουσιάστηκαν.
Η «Πανθεσσαλική Στέγη» εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της στους Θεσσαλούς της Αθήνας και τους φίλους της Θεσσαλίας για την παρουσίας τους στην ιστορική εκδήλωση τιμής.
Εγκάρδιες ευχαριστίες στον αξιότιμο κ. Κυριάκο Μπούρα για την φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης καθώς και στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο της Θεσσαλίας για την προβολή της εκδήλωσης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ.Νίκο Τζούμα Δημοσιογράφο, του skiathoslife.gr για την αποστολή γλυκισμάτων από τη Σκιάθο, τα ζαχαροπλαστεία της Σκιάθου «ΑΣΤΡΟΝ», «ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ» και «Dafnis Sweets» καθώς και την εταιρία «ΘΕΩΝΗ» για την αποστολή νερών.
Συνεχίζουμε δυναμικά για την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της ιστορικής και πανέμορφης Θεσσαλίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.