Μεθερμηνείες: Mια έκθεση σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές φορεσιές

Print
Στο πλαίσιο του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείου των Ελληνίδων

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου οργανώνει το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των απανταχού Λυκείων Ελληνίδων στο Βόλο, στο διάστημα 19 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019. Θέμα του συνεδρίου είναι: Παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης οργάνωσης πραγματοποιείται έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Μεθερμηνείες, στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της πόλης του Βόλου με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.
Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτή της δημιουργίας και της χρήσης της παραδοσιακής φορεσιάς και έχοντας λάβει τη θέση μουσειακού αντικειμένου, αυτή και τα στολίδια της, έχει πλέον αποκτήσει μια μοναδική και αυτόνομη αισθητική αξία αντιληπτή και αναγνώσιμη.
Στο πνεύμα αυτό, δεκατέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες μεθερμηνεύουν, συνδιαλέγονται και συνομιλούν με τους ανώνυμους αυτούς καλλιτέχνες- δημιουργούς των φορεσιών και παραδίδουν έργα-υπενθυμίσεις, με τους πολλαπλούς τρόπους έκφρασης του σήμερα.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εν λόγω έκθεση είναι: Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Βούλγαρη Βασιλική, Βούλγαρης Παναγιώτης, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Παπαδημητρίου Μαρία, Παπαϊωάννου Κλειώ, Ποδιάς Νίκος, Σδούκου Ιφιγένεια, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Τερλίδου Ιωάννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Τσόγκα Βιβή, Χατζηνικολάου Μαρία-Ανδρομάχη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.
Σημειώνεται ακόμη, ότι στην έκθεση θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις των καλλιτεχνών, που κατατέθηκαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τον περασμένο Ιανουάριο για την φιλοτέχνηση του logo του Συνεδρίου, στον οποίο συμμετείχαν Θεσσαλοί καλλιτέχνες με 29 συνολικά προτάσεις. Στο διαγωνισμό αυτό, η κριτική επιτροπή από τους: Mαίρη Μιχαηλίδου, ιστορικός τέχνης, επίτιμη Γ. Δ/ντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, (πρόεδρος) Γιάννης Μιχαηλίδης, ζωγράφος –εικαστικός, Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης, Δημήτρης Παλιούρας, αρχιτέκτονας-επίτιμος Δ/ντής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων –Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Ιωάννα Τερλίδου, ζωγράφος-εικαστικός-μέλος του Λ.Ε.Β. επέλεξαν oμόφωνα την πρόταση «ΑΙΟΛΟΣ» του βολιώτη καλλιτέχνη Νίκου Ποδιά. Το logo αποδίδει λεπτομέρεια κεντήματος αρκιλάτου από το τρικεριώτικο πουκάμισο της ομώνυμης παραδοσιακής φορεσιάς, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προδιαγραφές της προκήρυξης και της θεματικής του Συνεδρίου.