«Μια λυγερή ακούστηκε»: Δημοτικά τραγούδια του θρήνου της αδικοσκοτωμένης

Παράσταση αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας

Για τις γυναίκες που βίωσαν τον φόβο, την υποταγή, την ταπείνωση,   για εκείνες που υπέφεραν πίσω από κλειστές πόρτες  όλες τις εκφάνσεις του πόνου, φυλακισμένες σ’ ένα κόσμο βίαιο και σκοτεινό.

 

Δημοτικά τραγούδια της λαϊκής  παράδοσης που θρήνησαν την κακοποιημένη γυναίκα, δέσμια των στερεοτύπων μιας ατέλειωτης εποχής θα παρουσιάσει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων  και την υποστήριξη της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023,  Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στις 19.30

Από την παράφορη ζήλια του παρορμητικού μεθυσμένου  Μενούση,  στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» και άλλες 17 γυναίκες στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για την επίτευξη του στόχου στο γεφύρι της Άρτας, στον σκληρό πατέρα της «Αρετούσας» στον Ερωτόκριτο, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της κόψαν τα μαλλιά και από την προσφυγούλα που δηλητηρίασε η πεθερά, στην κόρη που αδικοσκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα…Ένα μακρύ κατάλογο γυναικών που δολοφονήθηκαν αποτύπωσε θρηνώντας τες το δημοτικό τραγούδι, φθάνει ως τις μέρες μας και περνά αδιάφορα. Αυτός είναι ο κύριος άξονας της παράστασής μας, διανθισμένη με ζωντανή μουσική, χορό, παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας μας, αφήγηση και μικρά ένθετα βίντεο,  θίγοντας δια μέσου του λαϊκού πολιτισμού αυτό το κρίσιμο θέμα, που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είναι το θέμα της  κακοποίησης της γυναίκας, που τελευταία έχει οξυνθεί, με τα στατιστικά στοιχεία  να τοποθετούν την περιοχή μας ψηλά στη λίστα των θυμάτων έμφυλης βίας.

 

Η προσεχής παράσταση αφιερώνεται  στη Διεθνή  Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σε μια μοναδική σύμπραξη με μια πλειάδα τοπικών καλλιτεχνών από τη στερέωμα της παραδοσιακής  μουσικής (μουσικοί και τραγουδιστές) και συντελεστών με επίκεντρο την ομάδα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Είσοδος ελεύθερη. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το Λύκειον των Ελληνίδων Λάρισας και το ΚΕΘΕΑ-ΕΞΟΔΟΣ.

 

Συντελεστές:

 • Xορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με συμμετοχή και του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού
 • Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουτσελίνη
 • Σκηνοθεσία-απαγγελία: Γιάννης Τράντας
 • Επιμέλεια -διδασκαλία χορών: Γιάννης Πραντσίδης – Θανάσης Μπέας
 • Επιμέλεια-οργάνωση Γυναικείας Ιματιοθήκης: Άσπα Καπουρνιώτη
 • Επιμέλεια Ανδρικής Ιματιοθήκης: Κατερίνα Δουλκέρογλου.

Αστικής Ιματιοθήκης: Βασιλική Τράκη.

 • Μουσικοί: Σταύρος Κουσκουρίδας-κλαρίνο, Χρήστος Δασκαλόπουλος-βιολί, Θανάσης Δραγάνης -λαούτο και Αναστασία Λύτρα-κρουστά.
 • Τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά και Δημήτρης Γακιόπουλος.

Ειδική συμμετοχή: Χριστίνα Αρέστη, Θύμιος Παπακωνσταντίνου.

 • Συντονίστρια Ομάδας «Λυγερές»: Αρετή Κατσαγεωργίου
 • Συμμετοχή ηθοποιών: Μάρθα Παπαθανασίου και Κατερίνα Αντωνακάκη
 • Έντυπα: Kυρασία Πρίντζου
 • Βίντεο, τεχνική υποστήριξη: Αθανασία Ξαφάρα

 

Χορευτική Ομάδα Λ.Ε.Β.:

Γυναικείες Ομάδες

Παπαγγέλου Κατερίνα, Μπέτα Ελένη, Μπουμπουλούδη Αναστασία, Κατσιφού Άννα-Χαρά, Χρηστάκη Φωτεινή, Γκέκα Μαρία, Σπύρου Αλεξάνδρα, Ματαίου Αργυρώ, Δραμπά Ελίνα, Μαγουλιανίτη Δέσποινα, Μελαχροινάκη Στέλλα,  Κανάτα Κατερίνα, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Μαντούδη Νατάσα, Κάππα Αλεξάνδρα, Κονδύλη Δέσποινα, Καραδήμου Eιρήνη, Χατζηθεοδώρου Χρύσα, Μπίτζα Ναταλία, Μαγοπούλου Δήμητρα, Δεσποτοπούλου Χρύσα, Μαυροφριδάκη Έλενα, Παύλου Ελπινίκη, Συμεωνίδου Ιωάννα, Μπούσιου Ελένη, Χιοκτουρίδου Δέσποινα, Χασκή Κλεοπάτρα, Χριστοδούλου Μαρία,  Aνατολιώτου Χριστίνα, Ανατολιώτου Ηλιάνα και Αρέστη Χριστίνα.

 

Ανδρική:

Αδαμάκης Στέφανος, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος, Αναγνώστου Γιάννης, Γιουβανάς Νίκος, Παλιούρας Ευάγγελος, Μάρας Περικλής, Σκαμαγκούλης Φώτης, Στύλλας Δήμος, Μπίκος Γιάννης και Σιαμέτης Γιώργος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.