Μιχάλης Σαράντης στο Ράδιο Ένα 102,5 : Ο Αίας με γοήτευσε, όπως με γοητεύει και όλο το αρχαίο δράμα

Ο ταλαντούχος ηθοποιός έρχεται στον Βόλο με την παράσταση Αίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Είναι νέος ηθοποιός με ένα βραβείο Χορν στο βιογραφικό του, με εξαιρετικές συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και με μια σταθερή κι ανοδική θεατρική πορεία, που θα τη ζήλευαν ακόμη και ηθοποιοί με πολυετή εμπειρία. Ο Μιχάλης Σαράντης ενσαρκώνει τον Αίαντα του Σοφοκλή και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας με αυτή την παράσταση την έννοια της δημιουργίας.                                                               Συνομιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή δεν έκρυψε τη χαρά του για την έλευσή του στον Βόλο, όπου το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Αχίλλειο θα παρουσιάσει το έργο του. Ο ταλαντούχος ηθοποιός μίλησε ακόμη και για την αξία του αρχαίου δράματος αλλά και για τη σημασία ενός βραβείου στην πορεία ενός ηθοποιού, που φέρει ένα όνομα βαρύ, όπως αυτό του Δημήτρη Χορν.

Πως προέκυψε η ιδέα για τον Αίαντα;

Η ιστορία βασίστηκε σε μια ιδέα μου, σ’ ένα όνειρό μου. Με τον Απόστολο Χατζάρα, που είναι και ο ζωγράφος και μοιραζόμαστε τη σκηνή, είμαστε πολύ φίλοι και μια μέρα πριν από 4 χρόνια του είπα μερικά λόγια από τον Αίαντα κι ο Απόστολος μου ζωγράφισε έναν Αίαντα, απαράμιλλης ομορφιάς. Δεν σκέφτηκα κατευθείαν εκείνη τη στιγμή να γίνει παράσταση, σκέφτηκα όμως ότι αυτό που έζησα βλέποντάς το, θέλω να το ζήσουν κι άλλοι. Πέρασε αρκετός καιρός και μοιράστηκα την ιδέα μου με τον Γιώργο Νανούρη και το κάναμε όλο αυτό παράσταση.

Πως αλληλοσυμπληρώνεστε ηθοποιός και ζωγράφος πάνω στη σκηνή, σ’ αυτή τη διαφορετική εκδοχή;

Είμαστε εγώ κι ο Απόστολος στη σκηνή όπου συν-αφηγούμαστε την ιστορία του Αίαντα, εγώ παίζοντας όλους τους ρόλους και ο Απόστολος ζωγραφίζοντας ζωντανά, μπροστά στο κοινό εικόνες και μνήμες του έργου.

Η ιστορία είναι γνωστή, είναι ένα σπουδαίο έργο, πάμε πολύ καλά στην Αθήνα κι αυτό μας τιμά και μεγαλώνει την ευθύνη μας. Πριν μία εβδομάδα πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, πήγαμε εξίσου υπέροχα. Γιορτάζουμε αυτή την παράσταση που έχουμε κάνει. Γιατί προέκυψε από κάτι καθημερινό, από κάτι της ζωής μου κι  όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα είναι καλό να τα γιορτάζεις, όχι να τα βλέπεις σαν παραστάσεις και σαν επιτυχίες.

Άρα και ο ήρωας καθαυτός σε έχει επηρεάσει;

Με γοήτευσε ο Αίαντας, όπως με γοητεύει και όλο το αρχαίο δράμα και μακάρι να έχω την τύχη να μπω όσο πιο βαθιά γίνεται στην αρχαία τραγωδία και αρχαίο δράμα, γιατί έχουμε λίγο παρεξηγήσει αυτά τα κείμενα και λόγω των μεταφράσεων που έχουν γίνει, αλλά και λόγω της αντιμετώπισής τους. Αυτά τα κείμενα υπάρχουν τόσες χιλιάδες χρόνια για κάποιο λόγο κι όταν βρεις τον πυρήνα τους, είναι αποκαλυπτικός. Αυτό που θέλω να πω ουσιαστικά είναι ότι στη ζωή μας υπάρχει τόσος πλούτος και θησαυρός κι εμείς απλά τον σνομπάρουμε. Αυτό το κάνουμε και στη ζωή μας την ίδια, αν σκεφτεί κανείς πόσες μέρες πέταξες …τσάμπα και δεν τις έχεις “ρουφήξει” και δεν έχεις πει σ’ αγαπώ, σ’ αυτούς που αγαπάς, δεν έχεις πει συγνώμη,  σ’ αυτούς που έχεις πονέσει, έτσι υπάρχουν πράγματα που είναι δίπλα μας και κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Δεν γίνεται σ’ αυτή τη χώρα κι αυτό δεν το λέω πατριωτικά, να υπάρχουν τέτοια κείμενα και να μην υπάρχουν όχι… φεστιβάλ αρχαίου δράματος παγκόσμια, να έρχονται απ’ όλο τον κόσμο να βλέπουν παραστάσεις, δεν υπάρχει καν υποδομή. Είναι σαν να μην θέλει κάποιος να ασχολούμαστε.  Όμως κάποιοι ασχολούμαστε.

Περιμένουμε με πολλή χαρά να έρθει κόσμος του Βόλου και να δει μια παράσταση, όχι επειδή φέρει ήδη την επιτυχία, αλλά αυτό που εμείς προσφέρουμε στον κόσμο είναι η αγάπη μας για την παράσταση και η αγάπη που έχουμε με τον Απόστολο ο ένας για την τέχνη του άλλου. Κι ο Γιώργος φυσικά που έχει ενορχηστρώσει την παράσταση και την έχει κάνει σαν …ποίημα.

Το βραβείο Χορν που είχες κερδίσει, αν και πέρασαν κάποια χρόνια, τι σηματοδότησε για σένα;

Τα βραβεία είναι μια επιβεβαίωση πάντα, είναι ένα χάδι στην πλάτη. Σαν να σου λέει κάποιος …προχώρα. Τα βραβεία τα κάνουν αυτοί που τα δίνουν. Εμένα με βράβευσαν κάποιοι άνθρωποι, τους οποίους εκτιμώ πάρα πολύ. Η κριτική επιτροπή των βραβείων Χορν αποτελείται από τον κ. Γεωργουσόπουλο, την κ. Καλογεροπούλου, την κ. Κονιόρδου, την κ. Καράλη, τον κ. Φασουλή ανθρώπους που εκτιμώ. Ταυτόχρονα όμως αυτό το βραβείο δεν είναι και κάτι φοβερό. Δεν βρίσκεις δουλειές επειδή πήρες αυτό το βραβείο. Η ευθύνη είναι μεγαλύτερη, όταν κάποιος σου λέει και σε παρουσιάζει κάποιος και λέει ότι πήρες ένα βραβείο που φέρει το όνομα Χορν. Όμως εγώ την ίδια δουλειά θα έκανα, με τον ίδιο κόπο θα δούλευα είτε είχα βραβευτεί, είτε όχι.

Τι άλλο υπάρχει γενικότερα στον προγραμματισμό σας;

Ο χειμώνας μου έχει Αίαντα, ήταν να κάνω μία παράσταση με τον Άρη Σερβετάλη, όμως ακυρώθηκε, αλλά αυτό ήταν ένα σημάδι για να καταλάβω ότι ο Αίαντας πρέπει να πάρει το δρόμο του και να αναπνεύσει όσο γίνεται περισσότερο. Οπότε έχουμε τον Αίαντα σε διάφορες πόλεις Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο Βεάκη παίζουμε Δευτέρα και Τρίτη και το καλοκαίρι ετοιμάζομαι για την Επίδαυρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.