“Μικρά Μουσεία με μεγάλα οράματα”

Πανελλήνιο Συνέδριο στο κτήριο Τσικρίκη από το Μουσείο Ελιάς

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου σε την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνια λειτουργίας, οργανώνει κάποιες επετειακές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η επόμενη είναι το Σάββατο 6η Οκτωβρίου, με την οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «Μικρά Μουσεία σε περιόδους κρίσης. Προκλήσεις και προοπτικές». Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει εισηγητές από διάφορα μέρη της χώρας και με ποικιλία ειδικοτήτων.

Κεντρική προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας / Επιστημονική Υπεύθυνη ΠΜΣ “Μουσειακές Σπουδές”, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα αναπτύξει το θέμα: “Τα μουσεία ως αξίες στην Ελλάδα της κρίσης: κριτικές σκέψεις σε κρίσιμα ερωτήματα” ή “Γιατί σε δύσκολους καιρούς τα μικρά μουσεία χρειάζονται μεγάλα οράματα”.

Οι άλλες εισηγήσεις είναι: από τους Νότα Πάντζου Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Παν. Πατρών και Χαρίλαο Σισμάνη, Αντιπρόεδρο ΔΣ Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη με θέμα: «Ένα μικρό μουσείο σε δύσκολους καιρούς». Του Βασίλη Καραΐσκου, Αστυνομικού Διευθυντή, Α΄ Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας εμπνευστής και δημιουργός της μόνιμης Έκθεσης Αστυνομικών Κειμηλίων της Δ.Α Μαγνησίας, με θέμα: «Από την ιδέα, στο «Μουσείο». Του Παύλου Μπαλογιάννη, Νομικού, Συλλέκτη, Ιδρυτή – Διευθυντή του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας, Καλαμπάκα Τρικάλων, θέμα: «Βιωσιμότητα ενός θεματικού Μουσείου. Το παράδειγμα του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας». Της Αθηνάς Αργυροπούλου, Δρ. Ιατρικής, Διευθύντρια ΕΣΥ, συνιδρύτρια Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, θέμα: «Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Δέκα χρόνια. Εμπειρίες, αγωνίες, προσδοκίες». Του Δημήτριου Οικονομίδη, Φυσιογνώστη – καθηγητή Μ.Ε., ιδρυτή Κέντρου Έρευνας και Προστασίας της άγριας ορχιδέας στο βόρειο Πήλιο, με θέμα: «Ιδιαιτερότητες και προκλήσεις ενός Μουσείου σε χωριό». Της Ελένης Παπαδημητροπούλου, Χημικού – Προέδρου του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, με θέμα: «Μουσείο Ηλία Λεφούση. Διαχείριση – βιωσιμότητα». Του Νικηφόρου Ντατζιόπουλου, θεολόγου – ιστορικού, συνιδρυτή – επιμελητή Λαογραφικού Μουσείου Στεφανοβικείου, με θέμα: «Περιπέτειες και βιωσιμότητα ενός μικρού θεματικού Μουσείου». Της Λάουρα Ταπίνη Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, Συντονίστρια της DIADRASIS με θέμα: «RΕORG πρόγραμμα αναδιοργάνωσης αποθηκών μουσείων και εξωστρέφια». Του Μάρκου Βαξεβανόπουλος Δρ Γεολογίας – ιδρυτής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, με θέμα: «Καλοκαίρι στο Μουσείο. Επιβίωση για ένα τοπικό θεματικό Μουσείο». Του Σωφρόνιου Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελου Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου, με θέμα: «Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου – Παράρτημα Σταυρούπολης». Των Μυρσίνη Πήχου, Θεατρολόγου – Διαχειρίστρια Πολιτισμού, και Ιωάννας Κωστούλα, Παιδαγωγού – Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Λαδιού και Ελιάς Πηλίου, με θέμα: “Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Δέκα Χρόνια”. Των Μαριέττα Παπακωνσταντίνου, Υποψ. Διδάκτωρ τμήματος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Διαχείριση Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων και Νότα Πάντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Παν. Πατρών, με θέμα: «Δια βίου Εκπαίδευση των στελεχών μικρών μουσείων- το Πρόγραμμα DENcuPID. Της Ιουλίας Πεντάζου, Ιστορικού – επιμελήτρια, με ειδίκευση στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, μεταδιδακτορική υπότροφος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: “Η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανάπτυξη μικρών, τοπικών μουσείων”, του Δημήτρη Β. Προύσαλη, Δάσκαλου MSc Λαογραφίας, Υπ.Δρ. ΕΚΠΑ, αφηγητή, θέμα: “Παρελθόν, παρόν και μέλλον τριών μικρών θεματικών Μουσείων στον ίδιο οικισμό. Η περίπτωση του Αγ. Γεώργιος Πηλίου”.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα: «Μικρά Μουσεία σε δύσκολους καιρούς. Τι κρύβει το μέλλον;». Την συζήτηση θα συντονίσει η κυρία Μάρλεν Μούλιου Λέκτορας ΕΚΠΑ και την συμμετοχή των: κας Ιωάννας Λαλιώτου Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναπληρώτριας Καθηγήτρια τμήμα ΙΑΚΑ, κας Βασιλικής Αδρύμη – Συσμάνη Δρ. αρχαιολόγου, π. προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, κας Αίγλης Δημόγλου δρ ιστορίας, προϊσταμένη Δ/νσης Αρχείων Μουσείων Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π Δήμου Βόλου, κου Σωτήρη Γκανάτσιου δικηγόρου, ιδρυτή του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και κου Κωνσταντίνου Α. Μοράρου Σύμβουλου Ανάπτυξης – ιστορικού, συνιδρυτή Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Το Συνέδριο Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ιατρείο του κτηρίου Τσικρίκη (Γαμβέτα – Ιάσωνος) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από ώρες 9:00 έως 17:00, με ανάλογα διαλείμματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.