Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της «Μικρασιάτικα 2025» παρουσιάζει κύκλο εκδηλώσεων. Η πρώτη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον λογοτέχνη της Ν. Ιωνίας, Παναγιώτη Κατσιρέλο και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή 16 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το θέμα «Τα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας Αττικής- της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας».
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
1. «Παναγιώτης Κατσιρέλος- -Ο Λογοτέχνης της Νέας Ιωνίας»
Η πρώτη εκδήλωση λόγου πραγματοποιείται στο νεόδμητο οίκημα της Εστίας «Ίωνες» (Α’ όροφος), το Σάββατο 15 /11, ώρα 6.30μ.μ.. Το θέμα θα παρουσιάσουν ο κ. Χαράλαμπος Χαρίτος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Αντώνης Αντωνίου, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ο κ. Μιχάλης Μεϊκόπουλος, ιατρός. Την εκδήλωση θα διανθίσει με Μικρασιατικά ακούσματα στο σαντούρι η Αργυρώ Κοπάνου, μαθήτρια Μουσικού Σχολείου Βόλου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην Έκθεση του Αρχείου του Παναγιώτη Κατσιρέλου. (Γ΄όροφος) Συμμετέχει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος», με έργα των μαθητών. (Είσοδος ελεύθερη)
Ο Παναγιώτης Κατσιρέλος αποτελεί εκλεκτό μέλος της Μικρασιατικής οικογένειας. Ένας βραβευμένος λογοτέχνης που με τα έργα του ανέδειξε τη Μικρασιατική τραγωδία, την εγκατάσταση των προσφύγων στον προσφυγικό συνοικισμό ‘’Νέα Ιωνία΄’, το δράμα της Κατοχής και τη μεταπολεμική Ελλάδα και γενικότερα ζωντάνεψε τις χαρές και λύπες, τις περιπέτειες τα πάθη και τους καημούς του απλού και βασανισμένου Έλληνα .

Tο 2024 με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση η Εστία παρέλαβε το προσωπικό Αρχείο του λογοτέχνη δια του ομότιμου καθηγητή και κάτι παραπάνω από προσωπικού του φίλου, κ. Χαράλαμπου Χαρίτου . Ο κ. Χαρίτος συνδέθηκε στενά με τον ταπεινό δημιουργό, αξιολόγησε και θαύμασε τον Άνθρωπο ‘’κυρ Παναγιώτη’’ κι έπειτα ήταν εκείνος που τον ανέδειξε πρώτος και τον τίμησε για το συγγραφικό του έργο. Με σεβασμό και προσοχή οι «Ίωνες» έσκυψαν στα χειρόγραφά του και η αείμνηστη Αναστασία Κονταξή ανέλαβε να κάνει την αποδελτίωση, ενώ στον Γ΄ όροφο της νεόδμητης στέγης εκτίθεται το πολύτιμο Αρχείο, προς ανάδειξη του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και του έργου του.
2. «Τα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας Αττικής- της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας»
Στο οίκημα της Εστίας ΄΄ΙΩΝΕΣ΄΄(Α΄όροφος) την Κυριακή 16/11, ώρα 11π.μ. ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα τα Προσφυγικά και την οικιστική ανάπτυξη της Ν. Ιωνίας Αττικής και η κ. Ελένη Ρηγάκη, Αρχιτέκτων θα προβάλει εικόνες από τα Προσφυγικά της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, παραλληλίζοντας έτσι την εγκατάσταση των προσφύγων στα πρώτα προσφυγικά σπίτια των δύο περιοχών. Λογοτεχνικά κείμενα θα αναγνώσουν οι μαθητές/τριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου «Παναγιώτης Κατσιρέλος», Γιωτοπούλου Ελίνα, Λειβαδιώτης Δημήτρης, Λεϊμονή Αναστασία και Πάγκαλη Μιχαέλα. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας, με τίτλο: ‘’Προσφυγικά Νέας Ιωνίας Αττικής-Νέας Ιωνίας Μαγνησίας’’ (Β΄όροφος). (Είσοδος Ελεύθερη). Οι δύο εκθέσεις θα παραμείνουν επισκέψιμες για σχολεία, ομάδες, συλλόγους κ.λπ. μέχρι 16/12 κατόπιν επικοινωνίας στα τηλ. 2421060900 και 6948372850.
«Μικρασιάτικα 2025» από την Εστία «Ίωνες»
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

































