«Μικρό Σινεμά»

Κινηματογραφικές προβολές για μικρούς και μεγάλους στο Πορφυρογένειο Αγριάς

Με τη βραβευμένη τσέχικη ταινία «Ο Μπλε Τίγρης» του Petr Oukropec ολοκληρώνονται για φέτος οι προβολές του «Μικρού Σινεμά» το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς.
Η ταινία ανήκει στη συλλογή ταινιών ευρωπαϊκού κινηματογράφου του εκπαιδευτικού προγράμματος CinEd της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για παιδιά και νέους.

Ο Μπλε Τίγρης είναι η ιστορία δύο παιδιών που ζουν σε έναν βοτανικό κήπο. Ο κόσμος τους έρχεται σε αντίθεση με το αστικό περιβάλλον που συνεχώς επεκτείνεται καταστρέφοντας τα πάντα και με τον αλλοιωμένο από τους συμβιβασμούς και τα παιχνίδια εξουσίας κόσμο των ενηλίκων. Η προστασία ενός κομματιού της φύσης και η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, το συμβατικό και το διαφορετικό αποκτά ξεχωριστή σημασία μέσα από τον αγώνα των παιδιών ενάντια στους εργολάβους και στους διεφθαρμένους ντόπιους πολιτικούς και αποτελεί πανανθρώπινη μεταφορά για την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο σημερινός κόσμος στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

Μαμά, μπορούν τα πράγματα που φαντάζομαι να γίνουν πραγματικότητα;
Τι εννοείς;
Εννοώ αληθινά! Όπως τα όνειρα. Τα όνειρα υπάρχουν ακόμα κι αν δεν μπορείς να τα αγγίξεις.

Η δεκάχρονη Γιοχάνκα βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά της μάτια. Σε αντίθεση με τους συμμαθητές της δεν την ενδιαφέρουν τα ρούχα, η μόδα ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αν δεν έχει ρολόι, ζωγραφίζει ένα στον καρπό της – το σχέδιο είναι η αγαπημένη της ενασχόληση. Χάρη στην εκπληκτική φαντασία της καταφέρνει να ξεπεράσει την πραγματικότητα της καθημερινότητας και να δει πράγματα που οι άλλοι δε βλέπουν. Τι θα συμβεί όταν εμφανιστεί στην πόλη ο μεγάλος Μπλε Τίγρης;

Η ταινία συνδυάζει τη ζωντανή δράση με τεχνικές κινουμένου σχεδίου και εμψύχωσης (animation). Ο σκηνοθέτης της ταινίας εμπνεύστηκε από το ομότιτλο βιβλίο του Γιουράι και της Τερέζα Χορβάτ, ένα παραμύθι που λαμβάνει χώρα σε έναν απρόσμενα φανταστικό κόσμο μιας σύγχρονης πόλης. Ο χαρακτήρας κι η εικονογράφηση του πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου παρείχε στους δημιουργούς απόλυτη ελευθερία να αναπτύξουν μια ασυνήθιστη καλλιτεχνική σύλληψη. Τα κινούμενα σχέδια στον Μπλε Τίγρη παρεμβάλλονται με ευαισθησία αλλά και με ευρηματικό τρόπο, συνδυάζοντας το κλασικό δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο με μοντέρνες ψηφιακές μεθόδους. Ο Μπλε Τίγρης γνώρισε μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στην Τσεχία αλλά και στις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.
Στο «Μικρό Σινεμά» προβλήθηκαν φέτος εννέα βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, ταινίες animation και ντοκιμαντέρ. Επιλέχθηκαν από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος κι ανεξάρτητους δημιουργούς (Ιρίνα Μπόικο), ειδικά για παιδιά και νέους, μια βραβευμένη προβολή κάθε μήνα για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του κινηματογράφου. Η γεμάτη κάθε φορά αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς κι ο ενθουσιασμός του κοινού «δίνουν φτερά» στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία του Πορφυρογένειου με νέες προβολές από το Σεπτέμβρη.
Η ταινία «Ο Μπλε Τίγρης» απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού με τους συνοδούς τους, εφήβους κι ενήλικο κοινό. Την επιμέλεια του προγράμματος και την επιλογή των ταινιών έχει κάνει η παιδαγωγός και υπεύθυνη των Δημιουργικών Εργαστηρίων για Παιδιά του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, Σταυρούλα Μαστρογιάννη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.