Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη «Κλεφτά επιστρέφουν»

Μόλις κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Γιώτας Κούγιαλη «Κλεφτά επιστρέφουν» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με φόντο τα Λεχώνια και το στοιχειωμένο αρχοντικό, αλλά και τον Βόλο.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα στοιχειωμένο αρχοντικό που περιβάλλεται από μυστήριο για πάνω από έναν αιώνα. Όποιος έχει μαζί του σχέση παθαίνει ή πεθαίνει. Μια μυθιστορηματική εξερεύνηση ενός πραγματικού αστικού θρύλου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο πάμπλουτος Νικόλαος Κόντος χτίζει στα Λεχώνια Βόλου ένα επιβλητικό αρχοντικό. Σε διάστημα δύο χρόνων πεθαίνουν τα τρία από τα πέντε παιδιά του από φυματίωση, σύντομα και ο ίδιος από τη λύπη του. Άλλοι αποδίδουν τους ξαφνικούς θανάτους σε οικονομικά συμφέροντα, άλλοι ισχυρίζονται ότι η οικογένεια ξεκληρίστηκε από το σαμιαμίδι που έπεσε στο γάλα τους, πολλοί υποστηρίζουν ότι όποιος έχει ιδιοκτησιακή σχέση με το «καταραμένο» αρχοντικό πεθαίνει ή παθαίνει.

Από το 1908 μέχρι το 1927, μεταφερόμαστε στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στα σανατόρια του Νταβός, στη Νέα Υόρκη. Η φυματίωση και η ισπανική γρίπη ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων και δίνουν άλλη διάσταση στα πάθη, τα συμφέροντα, σε μεγάλους έρωτες και ορμές ανεξέλεγκτες.

Η Άντα, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με θέμα τους αστικούς μύθους, αναλαμβάνει να ερευνήσει την ιστορία για «το ροζ σπίτι με το σαμιαμίδι». Η διατριβή της προχωράει με πολλά προβλήματα, το ίδιο και η προσωπική της ζωή.

«Αν της έλεγε κάποιος ότι η ζωή της θα άλλαζε δραματικά και αυτό ως έναν βαθμό, μικρό ή μεγαλύτερο, θα γινόταν εξαιτίας της απόφασής της να ερευνήσει τον θρύλο των Κόντου, θα γελούσε πολύ και σίγουρα θα έκρινε ότι έχει να κάνει με έναν αφελή και ανόητο τύπο».

 

Η συγγραφέας

Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε το 1955 στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στον Βόλο. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Υπήρξε συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.).

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.