Μπάμπης Στόκας: «Ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα με μία άλλη οπτική, να καταλάβουμε ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον»

«Το τραγούδι πρέπει να είναι αληθινό», δηλώνει, αναφερόμενος στην διαχρονικότητα των ΠΥΞ-ΛΑΞ

«Το τραγούδι δεν έχει ηλικία. Αυτή είναι και η δύναμη του τραγουδιού. Τι κι αν είναι γραμμένο πριν 30 χρόνια, αν είναι αληθινό, σε αφορά το ίδιο και τώρα, όπως και τότε». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Μπάμπη Στόκα στο πολιτιστικό ένθετο του δημοσιογραφικού μαγκαζίνο του Ράδιο ΕΝΑ, με τον Ηλία Κουτσερή.
Δίνει τη δική του απάντηση και οπτική, στην μεγάλη επιτυχία που εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια, έχει η μπάντα-σταθερή μουσική αξία- των ΠΥΞ-ΛΑΞ!
Η πόλη του Βόλου έχει τη χαρά απόψε, να φιλοξενήσει τη συναυλία-σταθμό των ΠΥΞ-ΛΑΞ στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας, ενώ τα τελευταία χρόνια όπου και εάν πραγματοποιείται, «δροσίζει» τους νέους θαυμαστές, αλλά αναμοχλεύει και τις αναμνήσεις των παλιών και πιστών ακολούθων της μπάντας.

Στην δική σας την περίπτωση είναι οι στίχοι, είναι η μουσική, είναι οι ερμηνείες, είναι ένα όμορφο «κράμα», το οποίο μπορεί και γίνεται διαχρονικό; Δεν ξέρω, υπάρχουν μυστικές συνταγές για την πολυετή επιτυχία;

Δεν υπάρχουν συνταγές. Απλά το τραγούδι και γενικά η τέχνη, οφείλει να υπηρετεί την αλήθεια. Στη ζωή μας μπορούμε να κάνουμε μικρές παρασπονδίες, αλλά το τραγούδι, πρέπει να είναι αληθινό. Αν δεν είναι αληθινό δεν θα μπορέσει να επιζήσει.
Προφανώς αυτή η αλήθεια που λες, επηρεάζει και τα νέα παιδιά, καθώς βλέπω ότι η διαχρονικότητα των τραγουδιών σας, περνάει στα νέα παιδιά, τα οποία ακούνε ΠΥΞ-ΛΑΞ…
Έτσι ακριβώς! Και εμείς οι ίδιοι αν βλέπαμε μόνο συνομηλίκους μας από κάτω, χωρίς να το λέω προσβλητικά, θα είχαμε ένα ερωτηματικό για το αν υπάρχει λόγος να συνεχίζει να παίζει αυτή η μπάντα. Η έκπληξη που είχαμε πρόπερσι, που βγήκαμε να παίξουμε πριν τον κορωνοϊό και το 60% των ανθρώπων ήταν νέα παιδιά, τα οποία όταν διαλύθηκε η μπάντα ήταν πολύ μικρά ή αγέννητα τα περισσότερα, μας έδωσε πολλή δύναμη. Υπάρχει λόγος να συνεχίζει αυτή η μπάντα να παίζει.

Με τόσα χρόνια πορείας και τόσα τραγούδια, τι χωράει αλήθεια να πρωτοπαιχτεί μέσα σε μια συναυλία 2- 2,5 ωρών;

Γίνεται επιλογή ουσιαστικά των τραγουδιών. Βάζουμε κάποια τραγούδια καινούργια που κάναμε και βάζουμε κάποια τραγούδια «υποχρεωτικά», γιατί ο κόσμος τα λατρεύει και δεν γίνεται να μην ακουστούν. Ουσιαστικά γίνεται μια αναφορά στο παρόν και μια αναδρομή στο παρελθόν. Κάνουμε μια επιλογή που θεωρούμε ότι είναι η πιο σωστή. Το τραγούδι «Πούλα με», ας πούμε, θα το παίξεις όπως κι αν έχει.

Με αφορμή τα 30 χρόνια πορείας κυκλοφόρησε πρόσφατα και ένα άλμπουμ, ένα αφιέρωμα σωστά;

Το κάναμε μαζί με φίλους μας και με ανθρώπους που αγαπάμε και γουστάρουμε πολύ. Είναι τα τραγούδια μας με διαφορετικό ήχο, αλλά και δύο καινούργια τραγούδια. Είναι ουσιαστικά μία πιο φρέσκια προσέγγιση. Όχι ότι δεν είναι φρέσκο και το παλιό, αλλά είχαμε την ανάγκη να δοκιμάσουμε και κάποιες άλλες φωνές.

Ως ΠΥΞ-ΛΑΞ θα συνεχίσετε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας να φανταστώ;

Όσο είναι δυνατόν, γιατί η τέχνη έχει πληγεί περισσότερο από αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε όλοι, καθώς οι περισσότεροι έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Όλα τα παιδιά που απασχολούνται με την τέχνη περνάνε δύσκολα, ο κόσμος περνάει δύσκολα, γιατί του λείπει το τραγούδι. Οπότε, εφόσον είναι εφικτό, θα κοιτάξουμε να παίξουμε.

Μου έδωσες πολύ καλή αφορμή για το επόμενο ερώτημά μου. Η καραντίνα στην δική σου την περίπτωση, και ως καλλιτέχνης, πώς πέρασε;

Δύσκολα, όπως πέρασε σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πράγμα δεν ήταν φυσιολογικό. Ξαφνικά βιώσαμε καταστάσεις που είναι έξω από τη λογική.

Ως Μπάμπης Στόκας τι άλλο έχεις κατά νου; Είδα και ένα τραγούδι με την Άννα Βίσση τελευταία…

Μου αρέσουν τα πράγματα που έχουν λίγο… ανατροπή γι’ αυτό έγινε και με την Άννα το τραγούδι αυτό, μια σπουδαία τραγουδίστρια. Ένα τραγούδι χαρούμενο και ανάλαφρο που το χρειαζόμαστε τώρα και ο κόσμος έχει δείξει ότι το αγάπησε πάρα πολύ. Επίσης υπάρχει ένα προσωπικό άλμπουμ που ετοιμάζω εγώ σιγά σιγά, με τα περισσότερα τραγούδια γραμμένα μέσα στην καραντίνα, οπότε είναι και λίγο … προβληματικός ο δίσκος. (γέλια)
Εκτός από αυτό, ετοιμάζω και έναν δίσκο ο οποίος θα βγει τον Σεπτέμβριο και ο οποίος δουλεύεται εδώ και δύο χρόνια, καθώς μας ανάγκασε η καραντίνα να τον καθυστερήσουμε. Οι στίχοι είναι του Κώστα Φασουλά και η μουσική γραμμένη από φίλους του Κώστα, αλλά και δικούς μου, σπουδαίους καλλιτέχνες.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο αγαπημένος καλλιτέχνης Μπάμπης Στόκας αφήνει το δικό του μήνυμα. « Ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα με μία άλλη οπτική και να καταλάβουμε ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Δεν είμαστε μόνοι μας στη ζωή».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.