Ν. Χιώτογλου: Ο πολυτάλαντος μουσικός μας παρουσιάζει και … παρουσιάζεται

Με αφορμή την «Παγωμένη Θεατρίνα», άνοιξε τα …χαρτιά και την καρδιά του στο «ΡΑΔΙΟ –ΕΝΑ»

Πολυτάλαντος, πολυπράγμων, ως μουσικός της εποχής μας, έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους και άξιους τραγουδιστές και συνθέτες, με αποκορύφωμα τη γνωριμία και τη συνεργασία με τον Μάνο Ελευθερίου.
Νίκος Χιώτογλου το όνομά του, συνθέτης, μουσικός και … Βολιώτης, με αξιοσημείωτη καριέρα για την ηλικία του. Καλεσμένος πρόσφατα πολιτιστικό ένθετο του Ράδιο Ένα και στον Ηλία Κουτσερή μίλησε για την «Παγωμένη Θεατρίνα» του Νίκου Γκάτσου, έναν ανέκδοτο κύκλο τραγουδιών που «έντυσε» μουσικά ο Νίκος Χιώτογλου, για τις συνεργασίες του, αλλά και για το γεμάτο συναυλιακά πρόγραμμά του, όλο το καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, φυσικά όπως τονίζει, με την πανδημία.

Είστε από τους νέους ηλικιακά ανθρώπους που έχουν καταφέρει πολλά μέσα από την δράση και από αυτό που γνωρίζετε να κάνετε πάρα πολύ καλά, τη μουσική, τη σύνθεση αλλά και από τις συνεργασίες.
Έχουμε μπροστά μας την «Παγωμένη θεατρίνα» που, που πρόσφατα έγινε κυκλοφορία του νέου αυτού ανέκδοτου κύκλου τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου…

Ακριβώς! Είναι ανέκδοτος κύκλος, είναι ο τελευταίος κύκλος στίχων, ανέκδοτου υλικού του Νίκου Γκάτσου, και είχα κυρίως την τύχη, πέραν της χαράς, να φτάσει στα χέρια μου μετά από πολλές προσπάθειες, πολλών άλλων, γνωστών και αγνώστων συνθετών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα που βγήκαν αυτά τα δώδεκα πρωτότυπα τραγούδια, με δώδεκα εξαιρετικές συμμετοχές γνωστών καλλιτεχνών.

Άρα ο κάθε ένας από τους ανθρώπους αυτούς ερμηνεύει και από ένα τραγούδι και η επίσημη παρουσίαση του δίσκου έγινε στις 9 Ιουλίου;

Ναι, στις 9 Ιουλίου κυκλοφόρησε ο δίσκος από το «Όγδοο», ενώ είχαν ξεκινήσει οι προ παραγγελίες.
Ακούσαμε πρόσφατα τη Μυρτώ Βασιλείου να ερμηνεύει ένα από αυτά τα τραγούδια, εδώ στον Βόλο, σε πρώτη ουσιαστικά live μετάδοση…
Την ίδια μέρα και την ίδια στιγμή ήμουν κι εγώ τυχερός, γιατί πρώτη φορά το άκουγα εκεί! Είναι μια δουλειά που κι εγώ που το γνώριζα, ανυπομονούσα εδώ και καιρό να φτάσουμε στο σήμερα, στο τώρα, στο να κυκλοφορήσει. Το τι απήχηση θα έχει δεν τον γνωρίζω, αλλά γνωρίζω εκ των προτέρων ότι άφησα ικανοποιημένους, και όσο το δυνατόν ασπροπρόσωπους, τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν για αυτή τη δουλειά. Για μένα αυτό είναι το πρώτο «σημάδι» επιτυχίας.

Εννοείται τους ερμηνευτές, την εταιρεία και όλους όσοι συνετέλεσαν σε αυτό;

Καταρχάς, την Αγαθή Δημητρούκα (σ.σ. Ελληνίδα συγγραφέας) την κληρονόμο που έχει όλο το πρωτότυπο υλικό στα χέρια της, όλη την πνευματική αυτή ιδιοκτησία, δευτερευόντως την εταιρεία, η οποία με πρότεινε και πάντα τίθεται εν αμφιβόλω η όποια συνεργασία με έναν πρωτόπειρο, ο οποίος δεν έχει κάτι άλλο να δείξει, πέραν κάποιων μεμονωμένων κομματιών. Όταν ξεπεράστηκε ο φόβος και ήρθε η τόλμη η εμπειρία ήταν καταπληκτική.

Η Αγαθή Δημητρούκα έχει κάνει και την επιμέλεια της έκδοσης, έτσι;

Ακριβώς! Έχει κάνει την επιμέλεια και συμμετέχει και σε ένα κομμάτι, το τελευταίο.
Να πούμε ότι συμμετέχουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Μυρτώ Βασιλείου, η Γλυκερία, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Βιολέτα Ίκαρη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Θάνος Ματζίλης απ΄τον Βόλο, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης ο Μπάμπης Στόκας, ο Vassilikos, ενώ στην ορχηστρική συμμετοχή είναι ο Βαγγέλης Μαχαίρας , από τον Βόλο.
Το 80% των μουσικών μας προήλθε από τον Βόλο. Στον δίσκο είχα τη χαρά και την τιμή, εκτός από την ορχήστρα «Ρυθμός», στην οποία συμμετέχω και εγώ και έχω τα δικά μου τα παιδιά, παίζει μαζί μας και ο Σταύρος Κουσκουρίδας , ο Φίλιππος Ρέτσιος και ο Άγγελος Τσιριγωτάκης. Επίσης, χρειαστήκαμε τη βοήθεια και τις γνώσεις του Τάσου Κουλούρη στο στούντιο. Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα γιατί έχουμε και μία Βολιώτικη συμμετοχή. Δίνεις με αυτόν τον τρόπο τα διαπιστευτήριά σου, ως, ας το πούμε, επαρχία, με την έννοια ότι η δουλειά η οποία ξεκίνησε εδώ στον Βόλο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Αθήνα στα στούντιο για να μπει ο εκάστοτε καλλιτέχνης για να ηχογραφήσει το κομμάτι του ήταν πάνω από αξιοπρεπής. Καταφέρνουμε κάτι το οποίο για μένα φάνταζε πολύ δύσκολο. Το να αποδείξεις δηλαδή ότι δεν είναι η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη και τίποτα άλλο σε αυτού του είδους την τεχνογνωσία.

Έχουμε αφήσει κατά κάποιον τρόπο πίσω μας την καραντίνα και τα όποια προβλήματα είχε επιφέρει και ειδικά στο χώρο του πολιτισμού. Προβλέπεται κάτι στο μέλλον, κάποιες παραστάσεις;

Όλως παραδόξως, χωρίς να θέλω να βλέπω το ποτήρι μισοάδειο αλλά μισογεμάτο, με το σκεπτικό ότι θα γίνουν όλα όσα σας πω. Εμείς έχουμε αρκετή δουλειά, δηλαδή ήδη με την ορχήστρα «Ρυθμός» έχουμε αρκετές συναυλίες, ξεκινώντας με ένα αφιέρωμα στον Ρασούλη, συνεχίζουμε συνεργασίες με την Μελίνα Κανά, με την κ. Καλημέρη, με τον Ορφέα Περίδη, την Ελένη Βιτάλη, με τον Μπάμπη Στόκα, με τον Μανώλη Μητσιά, έχουμε λοιπόν αρκετές συναυλίες μπροστά, σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε και μία στον τόπο μας, ευελπιστώ στα τέλη καλοκαιριού ή στις αρχές Φθινοπώρου.
Από εκεί και πέρα έχω μία συνεργασία και μία φιλία με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και την Εστουδιαντίνα, στην οποία θα συμμετέχω ενορχηστρωτικά και στις εναρμονίσεις για τις χορωδίες στον «Άνεμο λευτεριάς» που είναι μία παραγωγή του Ανδρέα (σ.σ. Κατσιγιάννη) και της Εστουδιαντίνας, που θα γίνει και με αυτούς μία περιοδεία. Μάλιστα η συναυλία είναι και επετειακή, για τον εορτασμό των 200 χρόνων.
Και, τέλος, το ενδεχομένως περισσότερο σημαντικό για εμένα, στα πλαίσια των 200 χρόνων, έχουμε και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Σεφέρη, που θα ξεκινήσει από την Πάτρα με δύο συναυλίες και θα κάνει στάση, νομίζω, σε άλλες τρεις ή τέσσερις πόλεις, καταλήγοντας στο Ηρώδειο 13 Οκτωβρίου, στο οποίο έχω κάνει όλες τις εναρμονίσεις και τις ενορχηστρώσεις. Σε αυτές τις συναυλίες θα έχουμε και τη χορωδία του Πανεπιστημίου μας μαζί, ενώ υπάρχουν και τρεις δικές μου πρωτότυπες συνθέσεις Σεφέρη. Είναι ένα όνειρο. Το προσπαθούσαμε πολλά χρόνια και τώρα το καταφέρνουμε με το Πανεπιστήμιο. Μαζί μας θα είναι, ή να πω καλύτερα εμείς θα είμαστε μαζί με τους Γιάννη Κότσιρα, Γιώτα Νέγκα, Χρήστο Θηβαίο και τον ηθοποιό, Γιάννη Στάνκογλου.
Ο μουσικός, ενδεχομένως, είναι και ο πιο πολυπράγμων άνθρωπος, γιατί και λόγω των καιρών, κανείς ή πολύ λίγοι έστω περιμένουν μόνο τη μουσική να βιοποριστούν, κάνοντας παράλληλα πάνω από μία δουλειές. Ορμώμενος από αυτή την τοποθέτηση, θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τα παιδιά από τον «Ρυθμό», έναν προς έναν, για όλη τη βοήθεια, αλλά και τον δίσκο, για την υπομονή και την επιμονή, για την πίστη, την πειθαρχεία και την αφοσίωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.