Νικορέστης Χανιωτάκης: «Στην Ελλάδα όλα… τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»

«Έγινε πολλή δουλειά γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο και τη χαρά μετά από οκτώ μήνες δεύτερης καραντίνας», τονίζει ο σκηνοθέτης της «Μήδειας»

«Η Μήδεια θα παίξει στο φυσικό της χώρο στον Βόλο», αναφέρει ο σκηνοθέτης της ομώνυμης παράστασης, Νικορέστης Χανιωτάκης, στο πολιτιστικό ένθετο του ραδιοφωνικού μαγκαζίνο του Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, δίνοντας μία πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα πληροφορία. Με την έναρξη σχεδόν των παραστάσεων στη Νέα Ιωνία η «Μήδεια του Μποστ» γυρνά … «σπίτι» της, καθώς η παράσταση έχει πάρα πολλές αναφορές στον Βόλο, στις κοντινές περιοχές, στα έθιμα του τόπου και σε σχετικά αστεία.
«Ο Μποστ εν αντιθέσει με τον Ευριπίδη που τοποθετεί την δράση της Μήδειας στην Κόρινθο, έχει αφήσει τη δική του Μήδεια να είναι ακόμα στον… Βόλο. Πιστεύω θα το χαρούν πάρα πολύ οι θεατές», δηλώνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης.

Πώς έγινε η συγκεκριμένη επιλογή του έργου της Μήδειας από τη δική σας σκηνοθετική πλευρά;

Έγινε με μία πολύ ωραία συγκυρία. Πριν από τρία χρόνια ανέβασα στην Αθήνα την παράσταση «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπρεχτ. Στο θίασό μου είχα τη χαρά να έχω τη Λήδα Πρωτοψάλτη, η οποία ήταν η πρώτη πρωταγωνίστρια της «Μήδειας του Μποστ» στο Θέατρο «Στοά» και η μοναδική που είχε παίξει σε χειμερινό θέατρο, αυτό το έργο. Στις πρόβες, έκανε αρκετές αναφορές στο έργο, και έτσι μου «έβαλε» το μικρόβιο και την περιέργεια να διαβάσω το κείμενο. Ξαναδιάβασα το κείμενο, το ερωτεύτηκα και ήθελα να το ανεβάσω οπωσδήποτε. Είχαμε ανάγκη να κάνουμε κωμωδία, να κάνουμε μια παράσταση με όχημα τη φαντασία, με όχημα τη δημιουργικότητα, και με έναν θίασο οκτώ ηθοποιών και ενός μουσικού που παίζει ζωντανά, την πρωτότυπη μουσική της Μόνικα. Στόχος να φτιάξουμε ένα σύμπαν το οποίο έχει ζωντάνια, έχει παιχνίδι, έχει κέφι. Φανταστείτε ότι είμαστε ένα σκηνοθετικό μπουλούκι που προσπαθεί αρχικά να παίξει τον Οιδίποδα, πηγαίνοντας από τόπο σε τόπο, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει και οδηγείται προς τη …Μήδεια. Είναι ένα παιχνιδιάρικο έργο και με αυτή τη διάθεση ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Έπειτα είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς το κοινό ανταποκρινόταν πάρα πολύ. Στη συνέχεια, παίξαμε και εκτός Αθήνας και έτσι αποφασίσαμε φέτος να ταξιδέψουμε σε ακόμα περισσότερες περιοχές.

Πρόκειται παράλληλα και για μια πιο σύγχρονη μεταφορά του έργου; Έχουν μπει επιπλέον σκηνοθετικά στοιχεία και στο περιεχόμενο;

Έχουμε κάνει μια μικρή διασκευή. Ο Μποστ ως σκιτσογράφος, πάντα σχολίαζε την επικαιρότητα. Το έργο το έγραψε το 1993 επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, όπως και … τώρα. Είχαν Υπουργό Πολιτισμού γυναίκα, όπως και τώρα, και αυτά δεν τα αναφέρω τυχαία, καθώς γίνονται αναφορές μέσα στο έργο γι’ αυτά τα δύο πρόσωπα. Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν ταιριάξει πολύ γιατί στην Ελλάδα όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Παρότι παίζουμε δύο χρόνια την παράσταση κάναμε εκ νέου πρόβες δύο μήνες. Εδώ και οκτώ μήνες που ήμασταν κλειστά έχουν γίνει πράγματα και θάματα σε όλο τον κόσμο, επομένως προσθέσαμε κι άλλα στοιχεία. Θέλαμε να είμαστε επίκαιροι και να μιλήσουμε στο σήμερα. Είδαμε ότι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο και οι θεατές, το γεγονός ότι σχολιάζουμε πράγματα που τον ενδιαφέρουν άμεσα, το βλέπουν πάρα πολύ θετικά. Ο στίχος του Μποστ είναι δεκαπεντασύλλαβος ομοιοκατάληκτος και αυτό θέλει μια ιδιαίτερη φροντίδα. Ακόμα και οι αλλαγές που κάνουμε πρέπει να έχουν την ομοιοκαταληξία, τη ρίμα, τη μελωδία. Φυσικά χρειάζεται και στα τραγούδια ιδιαίτερη φροντίδα, γιατί είναι μια μουσική παράσταση που έχει και χορό και τραγούδια. Έγινε πολλή δουλειά από τον θίασο και από όλους τους συντελεστές για να ανταποκριθούμε και στις απαιτήσεις του κοινού, που έχει ανάγκη και το γέλιο και τη χαρά μετά από οκτώ μήνες δεύτερης καραντίνας.

Είναι αλήθεια ότι το γέλιο το αναζητούμε και το επιζητούμε σχεδόν καθημερινά πλέον. Το γεγονός ότι και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, δείχνει κάτι… Νομίζω ότι και οι συντελεστές περνάτε καλά για να βγαίνει και αυτό επί σκηνής, σωστά;

Περνάμε φανταστικά! Όσο δεν παίζαμε, λόγω καραντίνας, μου έλειψε πάρα πολύ η παράσταση, και ως δημιουργός και ως σκηνοθέτης, αλλά και ως ηθοποιός που κάνω τον Ιάσωνα. Είναι ένα πάρτι η παράσταση, νιώθουμε όλοι παιδιά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φανταστείτε ότι απαιτεί μεγάλη σωματική κούραση και κόπο, παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαμε να παίζουμε ασταμάτητα. Είναι για εμάς η χαρά του παιχνιδιού, όπως… παίζαμε μικρά παιδιά, και αν δεν νύχτωνε, θυμάμαι, στο χωριό, δεν σταματούσαμε το παιχνίδι. Αυτή την παράσταση την έχουμε πολλή ανάγκη και εμείς. Για τον καλλιτέχνη πάντα από προσωπική ανάγκη ξεκινά η δημιουργία και αυτό είναι και το θεμιτό. Όχι μόνο από αυτό που θέλει ο κόσμος και η εποχή, αλλά και από το τι έχει ανάγκη και ο ίδιος.

Ιδιαίτερη επιμέλεια δόθηκε και στο κομμάτι της μουσικής από τη Μόνικα, όπως γνωρίζω. Θέλατε να προσδώσετε κάτι διαφορετικό με την πρωτότυπη αυτή μουσική;

Όταν γράφεται μια μουσική για μια παράσταση, αυτό σημαίνει ότι γράφεται με έναν κοινό άξονα και με έναν κοινό στόχο. Ότι όλοι οι συντελεστές δημιουργούν κάτι στο παρόν. Δεν πήραμε μια μουσική που ήδη υπάρχει και κάναμε μουσικές επιλογές από παλιά τραγούδια. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο και φρέσκο. Να μπορεί να μιλάει στη γλώσσα και των νέων θεατών. Η Μόνικα είναι μια καλλιτέχνιδα πάρα πολύ δημιουργική και ευφάνταστη, και όπως αποδείχτηκε στη δουλειά που κάναμε μαζί, έχει πάρα πολύ χιούμορ. Η δική της φαντασία επικοινώνησε πάρα πολύ ωραία και με το κείμενο του Μποστ, και ενώ και εκείνη είχε πολλή δουλειά όταν έγραφε τη μουσική, «βούτηξε» στη μουσική αυτής της παράστασης που την έβαλε προτεραιότητα και δημιούργησε ένα πάρα πολύ ωραίο μουσικό περιβάλλον, με υπέροχα τραγούδια και υπέροχες μελωδίες. Είδε την παράσταση και η ίδια πάρα πολλές φορές και αυτό δείχνει πόσο πολύ αγάπησε την δουλειά.

INFO

Απόψε Τετάρτη 21 Ιουλίου
η εξ ΄αναβολής «Μήδεια»
Λόγω ενημέρωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η παράσταση «Μήδεια» του Μποστ μεταφέρθηκε για απόψε Τετάρτη 21 Ιουλίου και ώρα 21:15, αντί της προχθεσινής Δευτέρας 19 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.