Ο αρχαιολογικός θησαυρός των Φιλίππων Καβάλας «ταξιδεύει» στη Νέα Υόρκη

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας, το τελευταίο που εντάχθηκε το 2016 στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας, «ταξιδεύει» στη Νέα Υόρκη, μέσα από τη διοργάνωση μιας εντυπωσιακής έκθεσης φωτογραφίας, με τον γενικότερο τίτλο: «Φίλιπποι, Ένα Μνημείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς» (Philippi, a Landmark of European Heritage).

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη διοργανώνουν αυτή την ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες ομογενείς της αμερικανικής μεγαλούπολης, αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες, να ξεναγηθούν σ’ έναν ιστορικό χώρο με πολύπλευρη σημασία για την παγκόσμια ιστορία και τη διάδοση του χριστιανισμού.

Σε δηλώσεις της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, υπογράμμισε ότι μέσα από 14 πληροφοριακές πινακίδες (φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα και χάρτες) οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» σ’ έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που αποτέλεσε θέατρο γεγονότων της παγκόσμιας ιστορίας.

«Ιδιαίτερη», επισημαίνει η κα Δαδάκη, «είναι η σημασία του χώρου ως συμβόλου της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, καθώς σε αυτόν συναντιούνται οι τρεις βασικότεροι άξονές της: ο ελληνικός πολιτισμός, το ρωμαϊκό δίκαιο και ο Χριστιανισμός».

Οι Φίλιπποι, ένας από τους πλέον συγκροτημένους ερειπιώνες της Ελλάδας, είναι τόπος συνδεδεμένος με ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας σημασίας. Η μάχη, στις παρυφές της πόλης το 42 π.Χ., καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους και της συνταγματικής ιστορίας της Ευρώπης. Επίσης, η άφιξη του Αποστόλου Παύλου και η ίδρυση της πρώτης Χριστιανικής κοινότητας στην Ευρώπη, υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του Χριστιανισμού σε παγκόσμια θρησκεία.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση της ιστορίας των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, 69 East 79th street, New York, από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2019, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Raycap.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.