Ο Χριστιανικός Εθνικισμός σε διεθνή προοπτική: Μαθήματα και κληρονομιές

Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διοργανώνεται από το Οικουμενικό και Διαθρησκειακό Ινστιτούτο Graymoor (σε συνεργασία με το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Fordham και το Διεθνές Δίκτυο Εκκλησιολογικών Ερευνών), την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, 7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος με τη συμμετοχή και του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελή Καλαϊτζίδη. Ομιλητές θα είναι:
1. Η Δρ. Pamela Cooper-White, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Θρησκείας στην έδρα Christiane Brooks Johnson και πρώην Κοσμήτορας και Αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών υποθέσεων του Θεολογικού Σεμιναρίου Union στη Νέα Υόρκη.

2. Η Δρ. Nicola Brady, Γενική Γραμματέας του οργανισμού «Churches Together» στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

3. Ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και

4. Ο Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Γοβορούν, καθηγητής Εκκλησιολογίας, Διεθνών Σχέσεων και Οικουμενισμού στο Κολλέγιο Sankt Ignatios της Στοκχόλμης.

O χριστιανικός εθνικισμός (που σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μόνος θρησκευτικός εθνικισμός σήμερα, αλλά αποτελεί το πλέον ισχυρό πλαίσιο στη σύγχρονη αμερικανική και ευρωπαϊκή ζωή) υποκινεί προσπάθειες ανατροπής των δημοκρατικών πολιτικών όρων σε όφελος ακραίων και αποσπασματικών αξιών που επιβάλλονται κρατικά, τιμωρώντας με φυλακίσεις, απελάσεις ή και στρατιωτική βία όσους αντιστέκονται. Το σεμινάριο θα επιχειρήσει να φωτίσει τις συνέχειες, τις αποκλίσεις και τις στρατηγικές της χριστιανικής ηθικής, της πολιτικής και της θεολογικής νοηματοδότησης, σε απάντηση της εθνικιστικής κουλτούρας και ιδεολογίας στις εκκλησίες, εκκινώντας από το γεγονός ότι, αν και δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο, η εμπλοκή των θρησκευτικών θεσμών με πολιτικές φιλοδοξίες σήμερα δημιουργεί ιδεολογικά πλαίσια που καλούν τις θρησκευτικές κοινότητες να αναζητήσουν και να ασκήσουν πολιτική εξουσία για λογαριασμό εθνοθρησκευτικών ομάδων, οι οποίες παρουσιάζονται ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος της εθνικής ταυτότητας και του εθνικού μέλλοντος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.