Ο «Δικός τους ο δρόμος» οδηγεί στο Βόλο

Με τις μεγάλες προσωπικές τους επιτυχίες που άντεξαν στον χρόνο και αγαπήθηκαν πολύ, αλλά και με επιτυχίες του σήμερα, οι συνθέτες Γιώργος Χατζηνάσιος και Γιώργος Θεοφάνους, ξεκινούν ένα μουσικό καλοκαιρινό ταξίδι, με τίτλο «Ο δικός μας ο δρόμος», με πρώτο σταθμό το Βεάκειο στον Πειραιά, την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, και μας μιλούν για την περιοδεία τους και για τα συναισθήματά τους για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποιο είναι το χρονικό αυτής της σύμπραξης;
Γ. Χ.: «Η γνωριμία μου με τον Γιώργο Θεοφάνους ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Ήταν τότε, που ο Γιώργος είχε το θάρρος να με αντιμετωπίσει ως κριτή και να τον ακούσω να τραγουδάει. Έγινε, λοιπόν, η ακρόαση, και του είπα: “Δεν κάνεις εσύ αγόρι μου για τραγούδι”. Ακολούθησε ένας διάλογος μεταξύ μας, τον οποίο και σας μεταφέρω: “Τι άλλο ξέρεις να κάνεις;” του είπα. “Γράφω μουσική” απάντησε. “Παίξε κάτι” τον παρότρυνα. Όταν κάθισε στο πιάνο, του είπα: “Έχεις χάρισμα. Γράψε, γράψε. Και, κάποτε, θα διαπρέψεις” (γέλια). Τα χρόνια πέρασαν. Μεταξύ μας, υπήρχε η εκτίμηση δυο ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική. Έχω συνεργαστεί, στο παρελθόν, με πολλούς συνθέτες. Ήθελα να συνεργαστώ και με τον Γιώργο. Η ιδέα των δύο πιάνων ήταν γοητευτική. Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε».
Γ. Θ.: «Μας ενώνουν πολλά πράγματα με τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Στην αρχή, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδα, όταν ήρθα στην Ελλάδα, πριν τριάντα περίπου χρόνια. Όταν πήγα στο σαλονάκι του, στο ίδιο σαλονάκι που κάνουμε τώρα πρόβες. Εκεί, μου είπε ότι έχω ταλέντο να γράφω τραγούδια, αλλά όχι να τραγουδώ, γιατί του τραγούδησα μερικά από τα τραγούδια μου. Και, ευτυχώς, τον άκουσα. Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, καθόμαστε απέναντι στα δύο πιάνα, και νιώθω τον ίδιο θαυμασμό, που ένιωθα εκείνη την ημέρα στο σαλονάκι του. Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πηγαίο ταλέντο, αλλά μελετούν και γνωρίζουν το αντικείμενό τους. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μελετάει, κάθε μέρα, στο πιάνο του, ένα δίωρο».
Τι θα παρουσιάσετε στις συναυλίες σας;
Γ. Χ.: «Στις συναυλίες μας, παρουσιάζουμε τα τραγούδια μας. Ξεχωριστά ο καθένας μας. Κι ύστερα, ακολουθούν οι κόντρες μεταξύ μας. Ας πούμε ότι τα μονά είναι δικά μου και τα ζυγά του Γιώργου. Έχουμε πολύ καλή διάθεση και συνεργασία. Ξέρετε, ο Γιώργος είναι ένας μουσικός πολυδιάστατος – γράφει στίχους, συνθέτει, παίζει. Στη συνεργασία μας, κυριαρχεί η εκτίμηση και ο σεβασμός προς εμάς και τους άλλους. Προς το κοινό εντέλει, το οποίο θέλουμε να χαρεί αυτές τις στιγμές, όπως τις χαιρόμαστε κι εμείς».
Γ. Θ.: «Τραγούδια του Γιώργου και δικά μου και όχι μόνο. Ερωτικά τραγούδια που αγγίζουν πολλές δεκαετίες, αφού είχαμε την τύχη, και εγώ κι εκείνος, να συνεργαστούμε με σπουδαίους τραγουδιστές, της γενιάς του ο καθένας. Η δική του γενιά είχε τον Πάριο, τη Μαρινέλλα, τον Μητροπάνο, τη Μούσχουρη. Και η επόμενη γενιά είχε τον Ρέμο, τη Θεοδωρίδου, τον Τερζή και άλλους πολλούς, που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε. Εγώ, ευτυχώς, πρόλαβα και την προηγούμενη γενιά και τη δική μου και νιώθω ευλογημένος γι’ αυτό. Έχουμε μαζί μας μία ομάδα εξαιρετικών καινούργιων τραγουδιστών, οι οποίοι αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τα τραγούδια μας. Θέλαμε κάτι απλό και άμεσο, με τα δύο πιάνα και ελάχιστους μουσικούς, το οποίο να αγγίζει τον κόσμο. Όλος ο χειμώνας, με πενήντα παραστάσεις, πέρασε υπέροχα. Περιμένουμε με την ίδια ευχάριστη αγωνία και το φετινό καλοκαίρι».
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;
Γ. Χ.: «Πώς να νιώθω; Όπως όλοι οι Έλληνες. Νιώθω μια βαθειά απογοήτευση για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πρέπει να σας πω ότι εγώ προσωπικά ήμουν προετοιμασμένος. Ίσως, γι’ αυτό μπορώ ακόμη να σκέφτομαι τη μουσική. Βέβαια, δεν έχω την ίδια άνεση να ερμηνεύσω τα τραγούδια μου -ερωτικά κυρίως, όπως παλιότερα. Γιατί ο κόσμος δυστυχεί δίπλα μου».
Γ. Θ.: «Πολλές φορές, με ρωτάνε οι μαθητές μου στην Κύπρο ή εδώ, στα μουσικά σχολεία που συνεργάζομαι ή στα δημοτικά, τα οποία επισκέπτομαι πολύ συχνά και λόγω των βιβλίων που γράφω. Προσπαθώ να τους περάσω το μήνυμα της αισιοδοξίας. Εννοείται, αν όλοι εμείς σκεφτόμαστε ότι είμαστε μέσα στη λάσπη, στην κατιούσα, στο χειρότερο, στο αρνητικό, αυτό θα ελκύουμε κιόλας. Γι’ αυτό, να προσέχουμε τι σκεφτόμαστε. Αν θέλουμε μία Ελλάδα φωτισμένη, θα πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το φως και τα ωραία πράγματα, που θα συμβούν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
Γ. Χ.: «Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον, να βάλουμε τέλος στην κατάρα που χρόνια κατατρώει τη ράτσα μας και που δεν είναι άλλη από τον φθόνο. Για να γίνουν όλα αυτά, είναι αναγκαίο να ανοίξουν οι δουλειές».
Γ. Θ.: «Δεν θα μας σώσει κανένας απέξω, δεν υπάρχουν σωτήρες. Εγώ αυτό πιστεύω. Καθένας πρέπει να κοιτάξει λίγο μέσα του και να γυρίσουμε λίγο στις παλιές σοφές αξίες. Οικογένεια: ας φροντίσουμε να είμαστε κοντά στους προηγούμενους και στους επόμενους. Θρησκεία: ποιος από μας σήμερα παίρνει τα παιδιά του στην εκκλησία, χωρίς να νιώθει ότι είναι η εξαίρεση; Άσε που, αν δηλώσεις “θρησκεία – πατρίδα – οικογένεια”, παρεξηγείσαι για ακραίος συν τοις άλλοις».
Συντελεστές
Τραγούδι: Άκης Δείξιμος, Παναγιώτης Ραφαηλίδης, Βάλια Σωμαράκη, Μαίρη Στεφανακίδη, μπουζούκι: Γιώργος Παχής. Συμμετέχει η Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.
Πρόγραμμα περιοδείας
2 Ιουλίου: Κούριο – Λεμεσός, Κύπρος
4 Ιουλίου: Σκαλί Αγλαντζιάς – Λευκωσία, Κύπρος
8 Ιουλίου: Βόλος
19 Ιουλίου: Θεσσαλονίκη
20 Ιουλίου: Λάρισα

Πληροφορίες
Βεάκειο Θέατρο Πειραιά: λόφος Προφήτη Ηλία – Καστέλα Πειραιά, τηλ.: 210 4226330. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 13 ευρώ, ταμείο: 15 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.