«Ο φωτογράφος Στέφανος Στουρνάρας στη συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη»: Νέα έκθεση στο Μουσείο της Πόλης

Την Παρασκευή 7 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο φωτογράφος Στέφανος Στουρνάρας στη συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη», με καλεσμένη ομιλήτρια την υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α. κα Βιβή Χατζηγεωργίου.

Η έκθεση οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και εντάσσεται στον κύκλο παρουσίασης ντόπιων συλλεκτών στο Μουσείο Πόλης. Περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα του Στέφανου Στουρνάρα, ενός από τους πρώτους και κορυφαίους φωτογράφους στον Βόλο, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Τα εκτιθέμενα τεκμήρια -φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, διαφημίσεις, έντυπα- ανήκουν στη συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη, ο οποίος πάνω από τριάντα χρόνια συλλέγει με πάθος δημιουργίες του πρωτοπόρου φωτογράφου.

Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: «Έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό περιοδικό του Βόλου: «ΩΡΕΣ» του 1986, συνέντευξη του Νίκου Στουρνάρα για τον πατέρα του Στέφανο, γιο ναυτεργάτη από τη Ζαγορά. Εδώ «σκάλωσα». Άρχισα να ψάχνω φωτογραφικά, ιστορικά στοιχεία και ν’ αγαπάω περισσότερο τον τόπο μου. Μάζευα φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, βιβλία, παλιές εφημερίδες και ό,τι μπορεί να αποτελέσει ντοκουμέντο.

Παντού έβρισκα μπροστά μου τον Στουρνάρα. Οι φωτογραφίες και τα καρτ-ποστάλ με βοήθησαν να γνωρίσω έναν άλλο κόσμο που αγνοούσα και με γοήτευσαν, γιατί αποτελούν ένα οπτικό ιστορικό ντοκουμέντο. Ανοίγουν μια διαδρομή στη γνώση και την ιστορία του τόπου μας.

Στέφανος Στουρνάρας. Γιος ναυτεργάτη, από μικρός στη «δούλεψη», Σμύρνη – Αθήνα. Ένα «καλό» αφεντικό, ο αρχίατρος του στρατού Γιάννης Παπαθεοδώρου τον πήγε στο Πολυτεχνείο (Σχολή Καλών Τεχνών). Αποφοίτηση και ερχομός στο Βόλο. Και… η συνέχεια στην έκθεση».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως την Κυριακή 7 Μαΐου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και απογεύματα Τετάρτη &  Παρασκευή 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστό

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.