Ο Καμπάνης συνδέει στη ζωγραφική του τον Μακρόκοσμο των Αγίων και της πνευματικότητας, με τον μικρόκοσμο της μοναξιάς ενός πεσμένου φύλλου

SONY DSC
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπιλιούρης Εικαστικός

Είχα την τιμή να παρευρεθώ την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στο άνοιγμα της έκθεσης ζωγραφικής του εξαιρετικού συναδέλφου Μάρκου Καμπάνη στον Βόλο. Την διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβε ο υπερδραστήριος φορέας πολιτισμού της Ι.Μ.Δ «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ένας εμπνευσμένος χώρος τέχνης: η γκαλερί δ.

Πρόκειται για διπλή αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του καταξιωμένου Αθηναίου ζωγράφου, απόφοιτου του Wimbledon και του St. Martin’s school of art, ο οποίος μετά τις σπουδές του πέρασε αρκετούς μήνες στη Φλωρεντία και την περιοχή της Τοσκάνης, αποτυπώνοντας τα τοπία της και μελετώντας τα σπουδαία μουσεία της.
Ο Μάρκος Καμπάνης που γνώρισα είναι ένας ζωγράφος που ξεχωρίζει για τη σχεδιαστική του δινότητα, τον τρόπο που πλάθει τους όγκους και τις φόρμες στα έργα του, αλλά και τα υπέροχα, γεμάτα εσωτερικότητα, χρώματα. Είναι ένας πολύ ατμοσφαιρικός καλλιτέχνης που όποιος τον γνωρίσει, γίνεται κοινωνός της γαλήνης που εκπέμπει, της καθαρότητας στη σκέψη του, της έντονης πνευματικότητας αλλά και της δωρικότητας, που είναι εμφανής στο πλούσιο έργο του.
Είναι εξαιρετικό να συναντάς έναν εικαστικό, έναν συνάδελφο, τόσο πληθωρικό εικαστικά μέσα στην φαινομενική του ηρεμία, που να τον αφορούν εξίσου τα «μείζονος» και τα «ήσσονος» σημασίας πράγματα. Διότι σ’ αυτή τη σπονδυλωτή παρουσίαση, ο Καμπάνης συνδέει τον Μακρόκοσμο των Αγίων, της πνευματικότητας που βίωσε απο τα ταξίδια του και τις επισκέψεις στην Αθωνική πολιτεία, με τον μικρόκοσμο της μοναξιάς ενός πεσμένου φύλλου. Είναι αυτός που μέσα απο το έργο του, το δέντρο, απο απλή ζωγραφική σιλουέτα, γίνεται σύμβολο και συναντά (πιθανότατα) την «Ρίζα Ιεσσαί».
Δεν θα ήταν σκόπιμο να αναφέρω όλα τα βιογραφικά του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, μιάς και πάντα γράφω από καρδιάς, όταν δηλαδή κάτι μιλάει στην ψυχή μου με την αλήθεια του. Άλλωστε αυτό είναι δουλειά των τεχνοκριτών και εγώ δεν ανήκω σ’ αυτή την επαγγελματική ομάδα. Πρέπει όμως να επισημάνω, παραπέμποντας τον ενδιαφερόμενο και αποδίδοντας ταυτόχρονα τα εύσημα, στην παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη από τη σπουδαία Ιστορικό Τέχνης, Μαίρη Μιχαηλίδου. Χάρη στη δική της συμβολή το κοινό του Βόλου και της Θεσσαλίας εν γένει έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει το εικαστικό έργο του σπουδαίου αυτού ζωγράφου.
Ο πρώτος από τους δύο χώρους, στους οποίους μοιράζεται η έκθεση, είναι δημοτικός. Πρόκειται για το «Κέντρο Τέχνης Giorgio De Chirico». Εκεί ο επισκέπτης βλέπει την έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική στο Άγιο Όρος». Ο δεύτερος χώρος είναι η μοναδική πλέον ιδιωτική αίθουσα τέχνης «Χώρος Τέχνης δ», η οποία φιλοξενεί μέρος των θεματικών με τίτλους «Το Μουσείο των Δέντρων» και «365».
Πρόκειται για μια σειρά έργων που φιλοτεχνήθηκαν ένα κάθε μέρα του έτους, χωρίς ν’ αποτελούν κατ’ ανάγκη ημερολογιακή καταγραφή. Όπως αναφέρει η Μαίρη Μιχαηλίδου, «είναι το βλέμμα του ίδιου του ζωγράφου γύρω του και μέσα του», χωρίς θεματικό ή στυλιστικό περιορισμό, με μια ανεξάντλητη πολυτροπικότητα στα μέσα και στις εκφράσεις.
Βρήκα την ιδέα να αναπτυχθεί η έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη εξαιρετικά ευρηματική και λειτουργική σε σχέση με τον διάλογο που κάθε μορφή τέχνης οφείλει να προωθεί. Αλλά εδώ η συγκεκριμένη λειτουργία είναι σχεδιασμένη σε δύο επίπεδα: η πόλη και ο επισκέπτης της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έργα που φαινομενικά οικειοποιούνται διαφορετικούς τρόπους, διαφορετικές προσεγγίσεις, μία υπερβατική και μία οντολογική, ενώ παράλληλα αναμετρούνται σε εσωτερικότητα μεταξύ τους.
Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχα αμφίρροπο.

Η Διπλή Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη,
που διοργανώνουν η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, και ο Χώρος Τέχνης δ, παρουσιάζει στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» το θέμα, «Ζωγραφική στο Άγιον Όρος» και στον Χώρο Τέχνης δ, «Το Μουσείο των Δέντρων» & «365».
Διάρκεια έως και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020.
Ώρες Λειτουργίας:
Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»:
Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 13.00 & 18.00 έως 21.00
Χώρος Τέχνης «δ»: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή:
11.00 έως 14.00, απόγευμα 18.00 έως 21.00.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.