«Ο Καραγκιόζης των Παιδιών»: Τριήμερο δράσεων από το Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών του Πορφυρογένειου

Τριήμερο δράσεων με τίτλο  «Ο Καραγκιόζης των Παιδιών», τρεις μέρες γιορτής αφιερωμένες στον Καραγκιόζη και στο παραδοσιακό θέατρο σκιών διοργανώνουν  τα παιδιά του Εργαστηρίου «ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ» στις 19, 20 και 21 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριά.

 

«Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε!»

 

Το Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου και Θεάτρου Σκιών του Πορφυρογενείου Αγριάς ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο φιλόξενο χώρο του για τρία διαδοχικά απογεύματα γεμάτα θεάματα και εκπλήξεις. Μια ξεχωριστή συνάντηση του κοινού με τον Καραγκιόζη και τους ήρωες του μπερντέ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά και προσέγγιση των παιδιών και ταυτόχρονα μια αφορμή γνωριμίας των δημιουργικών εργαστηρίων που πραγματοποιεί το Πορφυρογένειο για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 17:30, «Ο Καραγκιόζης Γίγαντας» προσκαλεί τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους σε ένα εργαστήρι κατασκευής φιγούρας μεγάλου μεγέθους. Θα παρουσιαστούν τρόποι, τεχνικές και ολόκληρη η πορεία από το σχεδιασμό ενός χαρακτήρα μέχρι την εμφάνισή του στο φωτισμένο πανί. Τα παιδιά του εργαστηρίου θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και θα είναι οι ξεναγοί μιας τέχνης που συνεχίζει να μαγεύει και να συγκινεί με την απλότητά της και τη δύναμη που κρύβει το παιχνίδι με το φως και τη σκιά.

Το Σάββατο 20 Απριλίου στις 18.30 στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πορφυρογενείου θα γίνει η παρουσίαση του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Τρέξατε, τρέξατε! Παίζουμε Καραγκιόζη!» που βασίζεται σε σχέδια φιγούρων και σκηνικών των παιδιών του εργαστηρίου ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ. Την ιδέα και το σχεδιασμό του παιχνιδιού επιμελήθηκαν η Σταυρούλα Μαστρογιάννη, ιστορικός τέχνης και υπεύθυνη των εργαστηρίων και ο Λευτέρης Πλαβός, αρχιτέκτονας και φωτογράφος, που επεξεργάστηκε τα σκίτσα και τις πρωτότυπες δημιουργίες των παιδιών. Θα υπάρχουν παιχνίδια για όσους επιθυμούν να διασκεδάσουν γνωρίζοντας την παρέα του Καραγκιόζη και παρατηρώντας τον πλούτο των λεπτομερειών στις φιγούρες που σχεδίασαν οι μικροί καραγκιοζοπαίκτες.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση των ηρώων του παραδοσιακού θεάτρου σκιών με την παράσταση «Λίγα…απ’όλα» από τα μεγαλύτερα παιδιά του εργαστηρίου, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο έργο του σπουδαίου καραγκιοζοπαίκτη Αντώνη Μόλλα και συνδυάζει επιλεγμένα αποσπάσματα αγαπημένων παραστάσεων του Μίμαρου, του Ευγένιου Σπαθάρη και του Σωτήρη Χαρίδημου. Τα χαρακτηριστικά τραγούδια που συνοδεύουν τις φιγούρες στην είσοδό τους στον μπερντέ τονίζουν τα ιδιαίτερα στοιχεία του κάθε χαρακτήρα και κάνουν τους ήρωες εύκολα αναγνωρίσιμους και διαχρονικούς.

Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ο Καραγκιόζης των Παιδιών, μια μέρα στο εργαστήρι» του σκηνοθέτη Νίκου Αναγνωστόπουλου. Ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί τα παιδιά του εργαστηρίου και αποτυπώνει τον τρόπο δουλειάς τους και τη διάθεση να εξηγήσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την ιδιαίτερη σχέση και την αγάπη τους για το θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη.

Τη Κυριακή 20 Απριλίου στις 20:00 στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών για παιδιά και νέους, το Μικρό Σινεμά του Απριλίου παρουσιάζει τη βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ της Ιρίνας Μπόικο, «Ο Καραγκιοζοπαίκτης της Νιόν». Η ζωή και τα όνειρα ενός αγοριού από την Ελλάδα που ζει στην Ελβετία, ένας μικρός καραγκιοζοπαίχτης ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς και σε δύο πατρίδες.

Το Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο Αγριάς μέσα από τη συνεχή δράση του Εργαστηρίου Θεάτρου Σκιών ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ συνδράμει ενεργά στην ενίσχυση του ρόλου του παραδοσιακού θεάτρου σκιών ως φορέα πολιτιστικής κληρονομιάς  και προωθεί την ουσιαστική συνέχισή του από την νεότερη γενιά ως σύγχρονο καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης. Η δράση «Ο Καραγκιόζης των Παιδιών» γίνεται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το σχεδιασμό και την επιμέλεια του προγράμματος έχει η υπεύθυνη των δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά του Πορφυρογενείου, Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.